Hoe gezond is een mondkapje?

Op de één op andere dag veranderde de wereld totaal. We bleven thuis en hielden 1,5 meter afstand van elkaar. De oorzaak? COVID-19 ofwel Corona. Langzamerhand proberen we weer ons ‘normale’ leven weer op te pakken, maar wel met diverse regels. Waaronder het dragen van een mondkapje in bijvoorbeeld het openbaar vervoer, vliegtuig, taxi’s en diverse straten in Amsterdam en Rotterdam. Op deze plekken kun je niet altijd afstand van elkaar houden en biedt een mondkapje uitkomst. Maar werkt een mondkapje? En zijn ze wel zo gezond voor jezelf? 

Niet voor jezelf, maar voor anderen 

Allereerst: een mondkapje draag je niet voor jezelf, maar voor je medemens. En dan vooral voor mensen uit de risicogroepen of met een zwakke gezondheid. Doordat je niet altijd merkt of je Corona hebt, kun je het virus blijven verspreiden. Met behulp van een mondkapje voorkom je dat jouw speeksel gaat zweven door de lucht en anderen besmet. Je kan niets verspreiden en houdt je ‘eigen bacillen’ bij je. Hierdoor kun je - als je ongemerkt Corona hebt - geen andere mensen besmetten en zorg je niet voor een verdere verspreiding van het virus. 

Steeds meer onderzoek naar het effect van een mondkapje 

Omdat we volgens kenners massaal een mondkapje moeten dragen, worden er flink wat onderzoeken gedaan naar het effect van het dragen van een mondkapje. Helpt het überhaupt wel? Uit diverse onderzoeken blijkt dat een mondkapje inderdaad de verspreiding van het virus vertraagt. Zo plaatst de Washington Post een artikel over een kapper die ongemerkt het Coronavirus had. Doordat zij tijdens haar werk een mondkapje droeg, kon zij niet ongemerkt klanten besmetten met het virus. Ze hield het virus bij zichzelf. Zonder dat mondkapje was het waarschijnlijk een heel ander verhaal geweest. En zo gaan er meer voorbeelden rond op het internet van mensen die grote verspreiding van het virus voorkwamen door het dragen van een mondkapje.

Mondkapjes - hoe gezond zijn ze nou echt?

Onderzoekers voorspellen zelfs dat een mondkapje veel meer kan doen voor een samenleving dan een gehele lockdown. Hierbij toonde dat onderzoek aan dat als 80% van de bevolking altijd een mondkapje zou dragen, de verspreiding van een virus met 95% kan worden teruggedrongen. 

Hoeveel lagen moet een stoffen mondkapje hebben?

Van premier Rutte mogen we ook onze creativiteit laten spreken en zelf een mondkapje maken. Hierdoor zie je veel mensen aan de slag met creatieve stoffen en prints. Let hierbij wel op dat het mondkapje meerdere lagen bevat. Een laag stof gaat niet het verschil maken. Hiermee houd je niet genoeg tegen. Voor een écht effectief mondkapje heb je meerdere lagen stof nodig. Uit diverse onderzoeken bleek dat een laag katoen, gecombineerd met twee lagen chiffon 80% tot 99% effectief te zijn. Een mondkapje dat bestaat uit vier dezelfde lagen stof bleek 80% effectief te zijn.

Een grote maar…. 

Een mondkapje kan positieve effecten hebben. Hierbij leggen we de nadruk op kan, want het valt of staat met het juist gebruik van een mondkapje. Ook bij een stoffen mondkapje. Veel mensen doen dit nog verkeerd. 

  • Gebruik hetzelfde mondkapje niet meerdere malen. Reinig het of pak een nieuwe.
  • Draag het mondkapje over de neus en mond. 
  • Houd je alsnog aan de basisregels - ook als je een mondkapje draagt. Dit betekent 1,5 meter afstand en goed je handen wassen.

Hoger CO2-gehalte in je bloed

Naast dat je je medemens beschermt; hoe gezond is een mondkapje voor je eigen gezondheid? Heeft het dragen van een mondkapje ook nadelige gevolgen voor je eigen gezondheid? Vooral op social media lezen we veelvuldig over de gevaren bij het dragen van mondkapjes. Je zou namelijk telkens je uitgeademde adem opnieuw weer inademen. De lucht die je uitademt is zuurstofarm, doordat je telkens zuurstofarme lucht inademt, stijgt het CO2-gehalte in je bloed (koolstofdioxide). Dit klopt wel, alleen dit gebeurt niet bij het dragen van een mondkapje. De mondkapjes die wij moeten gebruiken (niet-medische mondkapjes) zijn niet dermate luchtdicht afgesloten. Hierdoor ademen wij niet telkens onze eigen adem opnieuw in, maar komt  in de praktijk telkens een klein beetje nieuwe zuurstof bij. Hierdoor is het onmogelijk om een CO2-vergiftiging op te lopen bij het dragen van een mondkapje. Het is dus niet schadelijk om een mondkapje te dragen voor je eigen gezondheid. Voorwaarde is wel dat je gezond bent, voor mensen die al longproblemen hebben is de situatie anders.

Dit betekent echter niet dat het is aan te raden om met een mondkapje op te sporten. Wanneer je je fysiek inspant, heb je meer zuurstof nodig dan dat kleine beetje dat een mondkapje doorlaat. Hierdoor raden onderzoekers en het WHO het af om een mondkapje te dragen bij fysieke inspanningen, zoals sporten.

Dus is een mondkapje slecht voor je gezondheid? 

Nee, een mondkapje is zeker niet slecht voor je gezondheid. Je beschermt er juist andere mensen mee. Wel moeten we niet vergeten om de basisregels in acht te nemen, ook als je een mondkapje draagt. En vergeet niet als je een stoffen mondkapje gaat maken meerdere lagen te gebruiken én om hem regelmatig te reinigen. ?

Wil je je eigen gezondheid wel boosten? Bekijk dan alle producten die natuurlijke weerstandsboosters bevatten.