Onderzoek Radar: is probiotica gezond?

Je darmen functioneren op bacteriën. In je darmen zijn goede en slechte bacteriën aanwezig. Beide zijn nodig voor een optimale balans. Wanneer je teveel slechte bacteriën hebt, krijg je last van nare ongemakken. Denk bijvoorbeeld aan constipatie, winderigheid, allergieën, diarree enzovoort. Om een juiste balans tussen de bacteriën te creëren, kom je een heel eind met de juiste voeding. Echter, soms kunnen je darmen wel een extra boost gebruiken. Hiervoor kan probiotica een uitkomst zijn. Tenminste… Is dit wel zo?

Onderzoek van Radar naar probiotica Yakult

Probiotica zijn gedroogde melkzuurbacteriën voor de darmen, de goede variant. Deze bacteriestammen worden als het ware ‘wakker’ wanneer ze met vocht in aanraking komen. Door probiotica in te nemen krijgen je darmen een boost aan goede bacteriën, waardoor je de balans tussen goede en slechte kunt herstellen of ondersteunen. Je kunt probiotica in verschillende vormen innemen; in pilvorm of drankje. Denk bijvoorbeeld aan de bekende probioticadrankjes van Yakult. Tot zover klinkt het als een mooi verhaal, toch? Radar nam de proef op de som en onderzocht het drankje van Yakult. De resultaten zijn schokkend.

Probiotica De Gezonde Wereld

Meer suiker dan een Red Bull

Een flesje Yakult (65 ml) bevat ongeveer 6,5 miljard bacteriën. Allemaal bacteriën die goed zijn voor onze darmen. Als je daar je darmflora geen boost mee geeft… Echter, als je verder kijkt op de verpakking valt de enorme hoeveelheid suiker op. Neem bijvoorbeeld de Yakult Original; een flesje met 65 ml bevat 9 gram aan suiker. Wow! Om het in perspectief te zien: 65 ml Red Bull bevat minder suiker en die staat bekend om zijn enorme hoeveelheid suikers… En laat suiker nu juist net niet goed zijn voor je darmen.

Naast de Original heeft Yakult ook andere varianten: de Light en Plus. Bij deze varianten zijn de suikers grotendeels vervangen door zoetstoffen. Hierbij bevat een flesje van 65 ml nog maar slechts 3 gram suiker per flesje. Dit is vergelijkbaar met een gewone yoghurt. Echter, hierbij wordt niet gekeken naar alle zoetstoffen die het flesje dan nog bevat om dezelfde zoete smaak in stand te houden.

Dus: hoe gezond is Yakult?

Bacteriën zijn wel essentieel voor een gezonde werking van je darmen. Met Yakult kun je je darmen wel een boost geven, maar daarentegen geeft de hoeveelheid suiker wel een een scheve verhouding. Dus of je gezondheid van je darmen afhangt van Yakult? Dat betwijfelen we. Je kunt ook op andere manieren de balans in de darmen ondersteunen of herstellen. Een gezond en gevarieerd voedingspatroon bijvoorbeeld.

Meer weten over een gezonde darmflora? Lees deze 6 tips waarmee jij jouw darmflora effectief verbetert »

De kracht van de natuur

Kunnen jouw darmen toch een boost gebruiken? Er zijn ook probiotica-merken die geheel natuurlijk zijn, zonder suiker of andere onnodige toevoegingen. Wijzelf zijn bijvoorbeeld fan van Living Nutrition.

Living Nutrition is opgericht door de natuurgeneeskundige Graham Botfield. Hij combineert moeiteloos de traditionele geneeskunde met natuurgeneeskunde. Hierdoor krijg je het beste van twee werelden. Dankzij oude wijsheden heeft hij een uniek kefir-kombucha fermentatieproces gecreëerd. In dit proces zorgt hij ervoor dat er geen belangrijke bestanddelen verloren gaan en wordt er een ideale levende voedingsmatrix gecreëerd tussen voedingsstoffen, enzymen en goede bacteriën.

Probiotica goede bacteriën

Your Flora van Living Nutrition

Living Nutrition heeft een aantal productlijnen, maar Your Flora is speciaal voor de darmflora. Binnen deze lijn wordt gefermenteerde soja gebruikt. Door de gefermenteerde vorm te gebruiken, ontstaat een natuurlijk probioticum én dient het als een goed opneembare eiwitbron. Daarnaast bevat één capsule 35 verschillende bacteriestammen (microben) die in een compleet voedingspakketje worden afgeleverd aan je darmen. Onderweg verliezen ze geen belangrijke bestanddelen, waardoor het zijn krachtige vorm behoudt.