yin-yoga-oefeningen-sfinx-houding-salamba-bhujangasana

In deze hectische wereld is ontspanning vaak ver te zoeken. Yoga oefeningen staat alom bekend als een effectieve manier om meer rust en ontspanning in te passen in je leven. In de geschiedenis van yoga zijn er vele vormen en stromingen ontstaan. Sommige zijn intens, zoals Bikram Yoga en Power Yoga. Anderen zijn rustgevend en meditatief, gericht op ontspanning en flexibiliteit zoals Yin Yoga en Yoga Nidra. In dit artikel gaan we dieper in op de laatste twee. We leggen je uit hoe je met de ontspannende yoga oefeningen van Yoga Nidra en Yin Yoga, lichaam en geest tot rust kunt brengen.

Wat is Yin Yoga?

Yin Yoga is een langzame, meditatieve vorm waarbij de yoga houdingen langere tijd worden aangehouden, meestal tussen de drie en vijf minuten. Yin Yoga oefeningen zijn gericht op het rekken van diepere bindweefsels, zoals ligamenten en gewrichten, en helpen bij het loslaten van spanning en het verbeteren van flexibiliteit. Bij Yin Yoga oefeningen zak je als het ware de houding in. Door rustig en diep te blijven ademen, gericht op de plaatsen waar nog spanning zit, zul je steeds meer ruimte ervaren en dieper in de houding ontspannen.

Voordelen van Yin Yoga Oefeningen

 • Verbetert flexibiliteit en mobiliteit: Door de langdurige houdingen helpt Yin Yoga bij het strekken en versterken van bindweefsels.
 • Verlicht spanning in bindweefsel: De langzame, diepe stretches helpen bij het loslaten van opgebouwde spanning in het lichaam.
 • Bevordert innerlijke rust en mindfulness: Yin Yoga moedigt een meditatieve staat aan, wat bijdraagt aan geestelijke rust en bewustzijn.

>> Collageen eiwit zorgt voor flexibele bindweefsels: Koop hier Grasgevoerd Collageen poeder

Yin Yoga Oefeningen

Om te beginnen met Yin Yoga oefeningen heb je niet veel nodig. Yoga is een van de dingen die heel goed thuis te beoefenen is, en dat geldt zeker ook voor Yin Yoga. Een yogamatje en comfortabele kleding is genoeg om aan de slag te gaan. De timer van je telefoon kun je gebruiken om bij te houden hoe lang je in een houding wilt blijven zitten of liggen (wel even op stil zetten).

Als je voor het eerst aan yoga doet, is het het beste om lessen te volgen van een yogadocent voor goede begeleiding. Zoek daarvoor een yogaschool in de buurt óf volg een online yoga cursus.

Yin Yoga Oefening 1: De Vlinderhouding (Baddha Konasana)

Ga zitten met je benen voor je en breng de voetzolen tegen elkaar aan. Laat je knieën naar buiten vallen en houd je voeten vast met je handen. Buig nu langzaam voorover vanuit je heupen, met een bolle rug, en laat je hoofd en nek ontspannen hangen. Forceer niks. Blijf drie tot vijf minuten in deze houding zitten.
Deze houding stimuleert de lever, helpt bij het openen van de heupen en het loslaten van spanning in de onderrug.

Yin Yoga Oefening 2: De Kindhouding (Balasana)

0 Ga op handen en knieën op de mat zitten en breng tenen naar achter, zodat de bovenkant van je voet op de grond ligt met je grote tenen elkaar net raken. Spreid je knieën uit elkaar en laat je heupen naar achteren zakken richting je hielen. Strek je armen langzaam volledig naar voren tot je voorhoofd op de mat rust. Ontspan in deze houding voor drie tot vijf minuten.
Deze rustgevende houding helpt bij het rekken van de rug en het ontspannen van de schouders.

Wat is Yoga Nidra?

Yoga Nidra, ook wel bekend als ‘yogaslaap’ of ‘slaap van de yogi’, is een vorm van geleide meditatie die je helpt om een diepe staat van ontspanning en bewustzijn te bereiken. Er zijn geen fysieke Yoga Nidra oefeningen. Tijdens Yoga Nidra lig je comfortabel op je rug (in savasana) terwijl je wordt begeleid door een reeks instructies die je helpen je lichaam en geest volledig te ontspannen. Yoga Nidra wordt ook wel vergeleken met een powernap waarbij je wakker blijft: Je kunt er volledig van opladen en in korte tijd slaap inhalen. En het kan ook helpen bij het verminderen van stress, angst en zelfs slapeloosheid.

Voordelen van Yoga Nidra Oefeningen

 • Verlichting van stress en angst: Door de diepe ontspanning die Yoga Nidra biedt, kan het helpen om stress en angst te verminderen.
 • Verbeterde slaapkwaliteit: Regelmatige beoefening van Yoga Nidra kan leiden tot betere slaap en rust.
 • Verhoogd zelfbewustzijn en innerlijke rust: De meditatieve aard van Yoga Nidra bevordert zelfbewustzijn en innerlijke rust.
 • Gunstig voor concentratie en geheugen: Yoga Nidra oefeningen verminderen stress en geven ruimte in je hoofd voor betere cognitieve functies.

Yoga Nidra Oefeningen

Het beoefenen van Yoga Nidra is iets wat altijd onder begeleiding gebeurt, het is immers een vorm van geleide meditatie. Als je de stappen zelfstandig doorloopt, is de kans groot dat je echt in slaap valt, of juist niet diep genoeg kan ontspannen. Toch kun je tegenwoordig op vele manieren thuis genieten van een volwaardige Yoga Nidra sessie. Er zijn talloze Yoga Nidra oefeningen online te vinden, op Youtube, bij online yogascholen en in speciale meditatie- en yoga-apps. 

>> Vind nog meer ontspanning met de Chill Mix Lion`s Mane / Reishi Extract Bio van Pure Mushrooms 

Yoga Nidra Sessies voor Thuis

Iedere Yogi beoefent Yoga Nidra anders, maar meestal bestaat een sessie wel uit een aantal vaste fases of oefeningen. Voor je begint ga je comfortabel liggen in savasana (lijkhouding), op een yogamat of matras, eventueel met een kussen en/of dekentje.

Stappen van een Yoga Nidra Sessie

 1. Je ontspant je lichaam en richt je aandacht naar binnen
 2. Zet een intentie voor deze sessie, je Sankalpa
 3. Volg bewust je ademhaling waarmee je nog dieper tot rust komt
 4. Dan volgt een bodyscan, waarbij je elk deel van je lijf, een voor een, aandacht geeft en diep ontspant
 5. Hier is ruimte voor een visualisatie, of andere vorm van geleide meditatie
 6. Eventueel herhaal je de Sankalpa nogmaals, vanuit je diepe staat van meditatie
 7. Je komt weer langzaam terug in het hier en nu

Online Yoga Nidra Beoefenen

We delen hier graag een paar Yoga Nidra oefeningen om thuis mee te beginnen. Deze zijn lekker toegankelijk en gratis te beluisteren via:

Spotify

Youtube

Deze korte Yoga Nidra sessie helpt je om je gedachten tot rust te brengen. 

‘Thuiskomen bij Jezelf’ een Yoga Nidra meditatie voor Geestelijke Ontspanning.

Je kunt hiervoor natuurlijk ook een fysieke yogaschool in de buurt opzoeken waar ze Yoga Nidra aanbieden.

Voeg wat Yang toe aan je Yin Yoga

Yoga Nidra en Yin Yoga zijn beide uitstekend om diepe ontspanning en rust te bereiken. Door regelmatig deze oefeningen te doen, kun je niet alleen je fysieke flexibiliteit verbeteren, maar ook je mentale helderheid en emotionele en hormonale balans bevorderen. Yin Yoga en Yoga Nidra zijn heel goed samen te beoefenen, en zijn beide vormen van Yin energie. 

Voor een goede balans is het mooi dit aan te vullen met een Yang energie, of Yang Yoga. Dat zijn meer actieve en energieke bewegingen, zoals in Bikram, Vinyasa Yoga, maar ook in actieve sporten als hardlopen, zwemmen of vechtsporten. Door regelmatig zowel Yin Yoga en Yoga Nidra, als Yang Yoga, Bikram Yoga en sport te beoefenen, bereik je een harmonieuze balans van geestelijke rust en fysieke fitheid.