Spieren Herstellen? 5 tips voor snel Spierherstel

Of je nu een amateursporter bent of een echte workout liefhebber, we weten allemaal dat beweging onmisbaar is voor een gezonde levensstijl. Denk je goed bezig te zijn door fanatiek te sporten? Vergeet dan vooral niet om rust te nemen ná je workout. Waarom is rust zo belangrijk? Nou, sport is eigenlijk een vorm van stress. Het veroorzaakt minuscule scheurtjes in de spieren. Daarnaast heeft het lichaam hersteltijd nodig om spieren op te bouwen, zodat ze sterker worden. Hier zijn onze beste tips voor snel spierherstel zodat je lichaam zo optimaal mogelijk kan presteren.

5 tips voor snel spierherstel

strekken spierherstel

1 Rekken, rekken, rekken

Heb je lekker gesport? Vergeet dan niet om je lichaam nog even te rekken en strekken. 

Rekken na het sporten is goed om je spieren soepel te houden waardoor je flexibel blijft en een blessure wordt voorkomen. Doe dit wel direct na het sporten, want dan zijn je spieren nog warm. Ook belangrijk: neem er de tijd voor. Vooral niet gehaast, want dan rek je niet optimaal. Zie het dus als een ontspanningsmoment. 

Water zuiveren - voordelen water zuiveren - drinkwater

2 Hydrateren 

Goed drinken is ontzettend belangrijk. Drink daarom water voor, tijdens en na het sporten. Water drinken heeft namelijk ontzettend veel voordelen voor het lichaam. Het is van vitaal belang voor je stofwisseling, het herstel van gewrichten en voor het verminderen van vermoeidheid. Met goede hydratatie wordt de hersteltijd ondersteund en de elektrolyten weer in balans gebracht. Kalium en natrium zijn belangrijke elektrolyten en belangrijk voor de celfunctie en voor het behoud van soepele spieren. Wil je meer afwisseling en wat anders dan alleen water drinken? Eventueel kan je ook bottenbouillon gebruiken na je training. Bottenbouillon zorgt voor rehydratatie en het aanvullen van verloren elektrolyten na de training. Daarbij is het ook rijk aan eiwitten, die je nodig hebt voor spierherstel.

spierherstel eiwitten bone broth planet paleo

3 Eiwitten

Eiwit is belangrijk na de training om je lichaam te helpen weer op te bouwen. Eiwitten zijn de bouwstenen van het lichaam en zorgen ervoor dat jouw spieren groter en sterker worden. Overigens zijn ook koolhydraten belangrijk: ze helpen om de glycogeen voorraden van het lichaam aan te vullen die tijdens een training zijn uitgeput. Eiwitten kunnen uit verschillende bronnen komen. Wij zijn fan van de sport proteïneshakes van Planet Paleo. Ze bevatten collageen en bottenbouillon, stoffen die helpen het bindweefsel te ondersteunen. Ze bevatten aminozuren (glycine en proline), waarvan is aangetoond dat ze het herstelproces helpen ondersteunen. Kortom, met deze eiwitten kunnen we weer sneller trainen! 

slapen spierherstel

4 Slapen

Voldoende slaap wordt vaak onderschat. Toch is een goede nachtrust ontzettend belangrijk. Slaap helpt je lichaam en spieren te herstellen en zou eigenlijk je hoogste prioriteit moeten zijn. Tijdens de slaap produceert het lichaam een groeihormoon dat helpt bij de groei en het herstel van weefsel. Bij een slaaptekort wordt (spier)herstel belemmerd. Streef daarom naar 7-8 uur slaap per nacht. 

magnesium olie vlokken

5 Gebruik magnesium supplementen

Ben je al bekend met magnesium? Dit belangrijke mineraal is nodig bij vele lichamelijke processen. Zo is magnesium goed voor onze botten en spieren en helpt het vermoeidheid te verminderen. Veel sporters gebruiken magnesium als supplement na het sporten, waardoor ze minder snel spierkramp of spierpijn krijgen. Slik je liever geen supplementen? Het is ook mogelijk om een voetenbad met magnesiumvlokken te nemen of om magnesiumolie op de huid te sprayen. Magnesium wordt namelijk ook goed via de huid opgenomen. Dat is nog eens handig voor snel spierherstel!