Hormonen uit balans? Herken de signalen

Ervaar jij vage en vervelende klachten? Grote kans dat je hormonen uit balans zijn, waardoor deze klachten optreden. Voordat we dieper ingaan op de klachten welke horen bij hormonen die uit balans zijn, vertellen wij graag meer over wat hormonen nu precies zijn. 

Wat zijn hormonen?

Het woord hormonen komt uit het Grieks en betekent ‘in beweging brengen’. 

Hormonen zijn dan ook belangrijke signaalstoffen die ons lichaam aanmaakt in diverse klieren in ons lichaam. Vervolgens worden de hormonen door de bloedbaan vervoerd om op een andere bestemming in het lichaam aan het werk te gaan. Enkele voorbeelden waarop hormonen invloed op hebben zijn bepaalde lichaamsprocessen, waaronder bloeddruk, groei, stofwisseling en voortplanting. 

Welke klachten kun je ervaren als je hormonen uit balans zijn? Wij leggen het je uit!

Hoe raken je hormonen uit balans?

Meerdere factoren kunnen ervoor zorgen dat je hormonen uit balans zijn. Leeftijd speelt hierbij een rol, denk hier aan de pubertijd en de menopauze. Ook kunnen toxinen en schadelijke chemicaliën uit bijvoorbeeld cosmetica en schoonmaakmiddelen de hormoonhuishouding verstoren.
Stress en een ongezonde leefstijl zijn op dit moment de hoofdoorzaak van hormonen die uit balans zijn. We eten te vet, te veel suiker, niet gevarieerd, slapen slecht en daarbij bewegen we te weinig. Dit is niet ten gunste van de hormoonhuishouding.

hormonen uit balans pms klachten

Signalen dat je hormonen uit balans zijn

Welbekende signalen dat je hormonen uit balans zijn, zijn mentale en emotionele symptomen zoals vermoeid zijn, eetbuien, stemmingswisselingen, concentratieproblemen en zelfs depressieve en angstige gevoelens.
Fysieke problemen kunnen ook een rol spelen als de hormonen uit balans zijn, denk hierbij aan gewichtstoename, acne, haaruitval, hoofdpijn, stijve spieren en een verminderd libido. 

Gezien hormonen bij bijna elk proces in ons lichaam betrokken is, is de lijst met signalen enorm. Hieronder nog een kleine greep van de mogelijke signalen:

  • Laaggradige ontstekingen
  • Slaapproblemen
  • Afwijkende menstruatie en PMS
  • Koude handen en voeten
  • Opgeblazen buik
  • Spijsverteringsproblemen
  • Meer dorst

We kunnen natuurlijk allemaal wel eens last hebben van wat klachten zoals hoofdpijn of slecht slapen. Wil je weten of je hormonen uit balans zijn? Breng je klachten in kaart en ga na of je een patroon kunt ontdekken. Heb je de klachten bijvoorbeeld tijdens een stressvolle periode? Los je dit vaak op met een paracetamol of pijnstiller? Bedenk dan dat de klachten waarschijnlijk een gevolg zijn van hormonen de uit balans zijn. 

Hoe breng je je hormonen weer in balans?

Bij hormonen die uit balans zijn is het noodzaak om de oorzaak van de klachten aan te pakken. Weet je van jezelf dat je een ongezonde leefstijl en voedingspatroon hebt? Pas dit vandaag nog aan! 

1. Eet gezond en varieer zoveel mogelijk

Door gezond en gevarieerd te eten, zal je al snel lekkerder in je vel voelen. 

Dit kan al heel gemakkelijk door suikers te laten staan en snelle koolhydraten zoals brood, rijst en pasta te vermijden. Kies liever voor extra groente, fruit, eieren, noten, zaden, pitten, havermout en peulvruchten. Wissel hierbij zoveel mogelijk af en varieer dagelijks. Drink daarbij voldoende water, kruidenthee en drink maximaal 2 koppen zwarte koffie per dag. 

2. Zorg voor minder stress

Zoek dagelijks ontspanning op en neem een momentje voor jezelf om stress te verminderen. Doe dit op een manier die voor jou fijn is en werkt. Ga wandelen, volg een lesje yoga, doe ademhalingsoefeningen of ga lezen of muziek luisteren.
Meer weten over hoe je stress omzet in rust? Je leest het in de blog

3. Slaap voldoende

Juist ‘s nachts is de tijd om je hormonen weer in balans te brengen. Probeer om  ‘s avonds goed in slaap te vallen in de middag geen koffie meer te drinken. Werk in de avond ook niet door en probeer schermtijd in de avond te beperken en zelfs geheel te vermijden tenminste 1,5 uur voor het slapen gaan. Neem eventueel voor het slapen gaan een supplement welke het in slaap vallen stimuleert/bevordert*

4. Beweeg voldoende

We weten het allemaal dat we voldoende moeten bewegen, echter lukt het ons niet altijd. Probeer de lat niet te hoog te leggen en begin met kleine stapjes. Loop gezellig een rondje in de pauze met een collega, ga lopend naar de winkel of start met een home work-out. Probeer dagelijks minimaal 30 minuten te besteden aan beweging. 

5. Vermijd producten die je hormonen verstoren

Je staat er waarschijnlijk niet bij stil, maar hormoonverstoorders zitten in vele producten die je dagelijks gebruikt. De bekendste hormoonverstorende stoffen zijn xeno-oestrogenen die voorkomen in plastics en shampoos. Ook zijn er fyto-oestrogenen uit plantaardige voedingsmiddelen die de hormonen uit balans brengen. 

zero-waste-flat-lay

Hier een aantal tips om de hormoonverstoorders te vermijden

  • Doe je shampoo flessen de deur uit en vervang deze voor shampoo bars. Daarbij is het sowieso verstandig om cosmetica geheel te vervangen voor natuurlijke verzorgingsproducten
  • Neem je schoonmaakkastje onder de loep en vervang deze voor zoveel mogelijk natuurlijke producten zoals citroen, bakingsoda en natuurazijn. 
  • Drink water uit glas of uit een BPA-vrije fles. 
  • Heb je eten over en wil je dit bewaren? Doe dit dan in een glazen bak of pot. 

Het is belangrijk om te weten dat je lichaam tijd nodig heeft om de hormonen weer in balans te brengen. Daarbij is het bij langdurige klachten altijd goed om een bezoekje aan je dokter of holistisch therapeut te brengen. 

*Claim is in behandeling bij EFSA.