Eric Puro KAAPA Mushrooms

Bij De Gezonde Wereld werken we dagelijks met de mooiste merken en daar zijn we trots op! We laten ons graag inspireren door verhalen van de oprichters van deze merken. Recent hebben wij Eric Puro geïnterviewd, co-founder van KÄÄPÄ Mushrooms.

Wie ben je? En vertel eens over je merk KÄÄPÄ Mushrooms

Ik ben Eric Puro, 36 jaar, getrouwd en vader van drie kinderen. Ik kom uit Finland waar ik in mede eigenaar ben van KÄÄPÄ Mushrooms, een merk in biologische paddenstoelen supplementen waaronder lion’s mane, reishi en chaga.

Wat inspireerde je om je eigen bedrijf/merk te starten?

Ik ben zelf erg geïnteresseerd in gezond leven en biohacking (het optimaliseren van biologische processen in het lichaam, red.). Ik kreeg interesse in medicinale paddenstoelen en het viel het mij op dat deze markt groeiende is. Oftewel: steeds meer mensen ontdekken de kracht van paddenstoelen. 

Veel paddenstoelen komen uit China. Niet zo gek, want medicinale paddenstoelen hebben een bijzondere plek ingenomen in de Traditionele Chinese Geneeskunde. Echter met het oog op duurzaamheid, denk ik dat dit beter kan. Chinese paddenstoelen worden misschien niet altijd duurzaam geteeld en bovendien moet het allemaal geïmporteerd worden. Zou het niet mooi zijn als dit allemaal lokaler, dus op Europees niveau kan?

We hoefden niet ver te zoeken, want Finland heeft één van de schoonste omgevingen ter wereld. Hier kunnen paddenstoelen in een natuurlijke omgeving groeien zonder in aanraking te komen met pesticiden en andere giftige stoffen. Alle biologische paddenstoelen van KÄÄPÄ Mushrooms groeien in Finland en worden hier geproduceerd en verpakt. 

Het eerste product dat wij hebben ontwikkeld is onze chaga tinctuur. Wereldwijd is chaga één van de best verkochte paddenstoelen ter wereld. Dit heeft helaas ook een keerzijde, want hierdoor verdwijnt deze paddenstoel wereldwijd uit de natuur. Gelukkig heeft Finland het oogsten van chaga gereguleerd, waardoor er voldoende ‘wilde’ chaga overblijft. Daarnaast hebben we een stuk bos gekocht waar we zelf onze chaga duurzaam laten groeien. Dit doen we via onze andere bedrijf, KÄÄPÄ Forest. In dit bos groeit nu 80.000 kg chaga per jaar. 

Wat zijn de kernwaarden van jouw merk/bedrijf? En hoe worden deze waarden nageleefd binnen jouw organisatie?

Mensen vinden het leuk dat onze producten 100% Fins zijn, maar een product moet natuurlijk ook werkzaam zijn. Onze missie is om een zo’n best mogelijk product te ontwikkelen op een zo’n duurzaam mogelijke manier. ‘Altijd goed doen’ is dan ook ons mantra. Je wilt je niet schuldig voelen omdat we bepaalde keuzes hebben gemaakt die niet het beste zijn voor de consument of voor de planeet. We willen ten allen tijde een schuldgevoel voorkomen. Dat betekent dat we niet voor de makkelijke weg kiezen, maar wel voor één waar we 100% achter staan. 

Wat maakt de producten van KÄÄPÄ Mushrooms uniek? 

Wist je dat normaal gesproken 95% van de paddenstoel niet opneembaar is voor het lichaam? Dit komt doordat de celwanden van paddenstoelen gemaakt zijn van chitine. Dit is een natuurlijke vezelachtige substantie die onverteerbaar is in de menselijke darm. Daarom is het belangrijk dat deze chitine celwanden eerst worden afgebroken, waardoor je lichaam de werkzame stoffen uit de paddenstoel kan opnemen. 

Wij hebben bij KÄÄPÄ Mushrooms vooral geïnvesteerd in de opneembaarheid van de paddenstoelen. Hiervoor maken we gebruik van een speciale techniek: de Ultrasonic Assisted Extraction (UAE) technologie. Met de combinatie van water, alcohol en ultrasone trillingen zijn wij in staat om de waardevolle verbindingen uit de paddenstoelen te halen. Dankzij deze extractiemethode worden de paddenstoelen effectief geëxtraheerd en de biologische beschikbaarheid van de paddenstoelen verbeterd. Uit onderzoek is gebleken dat onze methode tot wel 50% voor betere opname zorgt in vergelijking met andere extractiemethodes. Dit maakt KÄÄPÄ Mushrooms uniek, want zo ver wij weten maken andere producenten geen gebruik van deze techniek.

Wat ook uniek is aan KÄÄPÄ, is dat wij de exacte bestanddelen kunnen aangeven. In tegenstelling tot andere merken kunnen wij precies aangeven hoeveel beta-glucanen ons product bevat. 

Hoe ziet een gemiddelde werkdag er voor jou uit?

Op een doorsnee werkdag besteed ik zo’n 6 uur aan meetings met investeerders, adviseurs en klanten. Tijdens deze meetings (die voornamelijk online plaatsvinden), wandel ik veel in het bos. Zo blijf ik in beweging. Verder wil ik zo goed mogelijk met stress om kunnen gaan. Daarom probeer ik dagelijks - tussen de werkzaamheden door - een powernap te doen.

Ik heb 3 kinderen, een boerderij, een bedrijf en ik geef dagelijks leiding aan 14 mensen. Het is best veel. Het is dus belangrijk om goed in je vel te zitten. Het bedrijf groeit, maar gelukkig kan ik nu meer taken uitbesteden. Ik ben voor KÄÄPÄ vooral actief op strategisch vlak. Hier word ik enthousiast van. Ik geniet van iedere dag.

Binnen onze bedrijven (KÄÄPÄ Mushrooms & KÄÄPÄ Forest) zijn in totaal 34 werknemers werkzaam. Op vrijdag bak ik hamburgers voor het hele team en alle klanten die op dat moment op bezoek zijn. Dit is altijd een gezellige boel. Ik plan op die dag bij voorkeur geen meetings in. 

Wat is jouw sleutel tot succes? Wat betekent succes voor jou?

We zijn KÄÄPÄ begonnen zonder verwachtingen. We hebben nooit gedacht dat het een succesvol bedrijf zou gaan worden. Sterker nog: ik sta nooit stil bij succes. Ik heb daarom nooit het gevoel dat ik succes hebt bereikt, want er is altijd een volgend doel waar je aan werkt of een probleem dat opgelost moet worden. Waar we wél erg trots zijn, is dat wij een boom planten voor ieder verkocht product. Dat wij op die manier al een bos vol bomen hebben geplant is voor mij een teken van succes. Wij zijn blij dat dat wij terug aan de aarde kunnen geven. 

Wat is je grootste uitdaging?

Dat zijn er aardig wat, om eerlijk te zijn. Op persoonlijk niveau wil ik graag werk/privé in balans houden en alle mensen in mijn omgeving gelukkig zien. Dat is soms lastig omdat ik voor KÄÄPÄ veel uren maak. Op werkniveau zijn we aan het onderzoeken hoe we de aarde gezond kunnen houden zonder het uit te putten. We willen dat voedsel groeit zonder chemische middelen en dat we nóg duurzamer worden. 

Wat zijn je plannen voor de toekomst, wat betreft je merk?

Waar we voorheen bezig waren met het ontwikkelen van hoogwaardige supplementen, ligt onze focus nu vooral op educatie. Educatie is belangrijk, omdat er steeds meer paddenstoel producten op de markt verschijnen. Helaas is de kwaliteit van deze producten is niet altijd even goed. Sommige merken gebruiken mycelium en verwerken deze tot poeders. Deze poeders bevatten vaak ook nog granen waarop de paddenstoelen groeien. En alhoewel deze granen en mycelium niet slecht zijn voor de gezondheid, bevatten ze lang niet zoveel goede eigenschappen als de vruchtlichamen zelf. 

Om je een voorbeeld te geven: wij gebruiken bij KÄÄPA alleen biologische vruchtlichamen van de paddenstoel en dus geen mycelium of vulstoffen. Waarom is dat? Ik vergelijk het altijd met het bakken van een appeltaart. Het vruchtlichaam is de paddenstoel zelf, een beetje zoals een appel van een appelboom. Mycelium is het wortelstelsel van de paddenstoel, vergelijkbaar met het wortelstelsel van een boom. Het groeisubstraat (bestaande uit granen) is als de grond waarop de boom moet groeien. Wanneer je een appeltaart bakt wil je schone, verse appels gebruiken, zonder grond of takjes. Want waarom zou je takjes aan je appeltaart toevoegen? Ze bieden geen meerwaarde voor je appeltaart. 

Veel paddenstoelen worden gekweekt op graan, waarbij het graan dient als voedingsbodem waar de paddenstoel op groeit. Dat is prima. Maar als je het mycelium ook verwerkt wordt dit graan meegenomen in het eindproduct, waardoor het relatief veel graan bevat. Dit graan doet verder niets voor je lichaam. Met behulp van educatie willen wij kwaliteit inzichtelijk maken, zodat consumenten weten waar ze voor kiezen. 

Welk product van KÄÄPÄ Mushrooms gebruik je zelf graag?

Ik neem iedere ochtend koffie met MCT-olie waar ik waar ik chaga en lion's mane aan toevoeg. Chaga gebruik ik, omdat deze paddenstoel rijk is aan antioxidanten. En lion’s mane staat bekend als een nootropic, een supplement dat gebruikt wordt om hersenfuncties te ondersteunen. Ik gebruik lion’s mane voor een betere focus. Met zoveel taken en verantwoordelijkheden is dit zeker geen overbodige luxe!

Over KÄÄPÄ Mushrooms

KÄÄPÄ Mushrooms doet de productie geheel in eigen land. Alle hun producten worden - zonder uitzondering - in Finland gekweekt, geproduceerd en verpakt. Hierbij wordt bij de productie alleen de biologische vruchtlichamen van de paddenstoelen gebruikt en geen graan. Met behulp van hun unieke Ultrasonic Assisted Extraction (UAE) technologie weten zij alle waardevolle stoffen uit de paddenstoelen te extraheren. 

Bekijk alle producten van KÄÄPÄ Mushrooms.