Waar komen medicinale paddenstoelen vandaan?

Medicinale paddenstoelen zijn mystieke verschijningen van Moeder Natuur. Vooral door de Traditionele Chinese Geneeskunde zijn ze een bekend begrip geworden door de eeuwen heen. Desondanks blijven wij in de Westerse wereld sceptisch over de kracht van paddenstoelen. Al begint hier wel langzaam een verschuiving in plaats te vinden. Langzaam komt er steeds meer interesse naar paddenstoelen uit de wetenschap. Ook kun je tegenwoordig medicinale paddenstoelen makkelijk als supplement kopen in drogisterijen, natuurwinkels en online webshops. Maar de kracht van paddenstoelen is helemaal niet nieuw of pas ontdekt. We vertrouwen al heel lang op de medicinale eigenschappen van paddenstoelen. Pas onlangs is er hernieuwde interesse in de medicinale kracht van paddenstoelen ontstaan. Hoe begon onze geschiedenis met medicinale paddenstoelen?

Wil je meer weten over de werking van medicinale paddenstoelen? Lees dan ook deze blog.

Moeder Natuur als medicijnkastje

Laten we beginnen bij het begin. Zolang de mensheid bestaat, is een goede gezondheid belangrijk. Nu en vroeger. Een goede gezondheid kun je niet kopen en draagt bij aan de kwaliteit van het leven. Vroeger waren er natuurlijk nog geen dokters en wenden we ons massaal tot Moeder Natuur voor kruiden, medicijnen en ook paddenstoelen. Medicinale paddenstoelen bestaan dan ook al heel lang. Wanneer we voor het eerst gebruik maakten van paddenstoelen is niet zeker. In die tijd legden we nog niet alles vast. Vroeger waren medicinale paddenstoelen een belangrijk middel om ziektes en kwade geesten te verjagen. We dachten immers in die tijd dat je ziek werd door kwade geesten of dat je iets gedaan had wat de geesten boos had gemaakt.

Kruiden als geneesmiddel - medicinale paddenstoelen

De opkomst van paddenstoelen

Een van de belangrijkste en oudste kunsten is de Traditionele Chinese Geneeskunde. In deze geneeskunde begonnen we ongeveer 7.000 tot 5.000 jaar geleden met het opschrijven en bijhouden van de kracht van kruiden en verschillende remedies. Zo ook over de kracht van paddenstoelen. De eerste officiële lijst die we hebben gevonden bevatte onder andere 365 verschillende geneeskrachtige kruiden en ook diverse medicinale paddenstoelen. Deze lijst staat bekend als Shennong Bencao Jing. Sinds die tijd kwam de bekendheid van paddenstoelen in de lift te zitten. In het Verre Oosten pasten dokters in die tijd vaak paddenstoelen toe om mensen te helpen bij bepaalde ziekten en gezondheidsklachten.

Medicinale paddenstoelen waren zelfs zo populair dat er tijden zijn geweest dat de keizer alleenrecht had op bepaalde geneeskrachtige paddenstoelen. Zo mocht alleen de keizer Cordyceps gebruiken. Verder niemand. Onderhand zijn medicinale paddenstoelen niet alleen meer voor de belangrijkste mensen beschikbaar, maar ook voor het ‘gewone’ volk.

Chaga paddenstoel - medicinale paddenstoelen

Meer dan 50.000 wetenschappelijke naslagwerken

Langzaam vanuit Japan en China verspreidt de kennis omtrent paddenstoelen over de wereld en de wetenschap. Met name de laatste 60 jaar is de wetenschap er actief met het onderzoek naar medicinale paddenstoelen. Onderhand zijn er al ongeveer 50.000 wetenschappelijke naslagwerken beschikbaar. Dankzij hun input weten we van vele soorten het bestaan en de werking af. Desondanks staan we nog aan het begin van wat paddenstoelen ons te bieden hebben. Geschat wordt dat er ruim 150.000 verschillende soorten zijn. Pas van 15.000 weten we het bestaan af en van circa 800 soorten zijn de medicinale eigenschappen bekend.

Waarom zijn paddenstoelen zo bijzonder?

Uit diverse onderzoeken blijkt dat het vruchtlichaam en mycelium (wortels van de paddenstoel) de bijzondere heilzame eigenschappen bevatten. De belangrijkste stoffen hierin zijn: polysachariden, bèta-glucanen, mineralen en vitaminen (met name vitamine B). In de meeste soorten paddenstoelen komen dezelfde soort stoffen voor. Afhankelijk van de paddenstoel hebben ze alleen een andere verhouding in de werkzame stoffen. Dit maakt elke soort uniek en geschikt voor een bepaalde werking.

De kracht van medicinale paddenstoelen

Een ander belangrijk voordeel van paddenstoelen is dat ze geen bijwerkingen of ongewenste neveneffecten hebben. Hierdoor kun je ze in hoge dosering inzetten. Let wel: doe dit altijd in overleg met een (natuur)arts die hier verstand van heeft. Paddenstoelen worden met name ingezet voor het immuunsysteem, allergieën, anti-bacterieel, anti-schimmel, voor de huid, cognitieve boost of ter ondersteuning van de algemene gezondheid.

Paddenstoelengids gratis ebook downloaden medicinale paddenstoelen

Gratis paddenstoelen gids

In Nederland zijn ongeveer vijf medicinale paddenstoelen bekend en verkrijgbaar als supplement. Wil jij zelf medicinale paddenstoelen uitproberen, maar twijfel je over welke soort bij jou past? Download dan de GRATIS paddenstoelen gids van Pure Mushrooms. Hierin wordt alles uitgelegd per paddenstoel. Ideaal om te kijken welke paddenstoel jou zou kunnen ondersteunen in het dagelijks leven. Het is immers niet voor niets dat we al eeuwen op de kracht van deze mystieke paddenstoelen vertrouwen.

Meer weten over het gebruik van medicinale paddenstoelen? Lees dan ook eens deze blogs: