Hoe neem ik medicinale paddenstoelen in?

Momenteel is de populairste vorm om medicinale paddenstoelen in te nemen capsules. Maar er zijn er nog veel meer. Misschien dat een andere vorm veel beter bij jou past. Daarom nemen we je in deze blog mee in welke vormen er zijn van medicinale paddenstoelen. Wat is het verschil? Welke werken beter? En wat zijn de voor- en nadelen? Let op; wij hebben vijf verschillende manieren voor jou waarop je medicinale paddenstoelen kunt innemen.

1. Capsules

Capsules zijn op dit moment het populairst. Ze zijn gemakkelijk te doseren, in te nemen, smakeloos en het werkt relatief snel. Je hoeft er niet over na te denken en neemt ze gewoon puur uit het potje in. Het ideale innamemoment van capsules geldt bij de meeste paddenstoelenmerken ongeveer 30 minuten voor een maaltijd. Na het innemen komen de capsules in je maag terecht, waarna ze langzaam verteerd worden door je maag. Op die manier komen de werkzame stoffen via een gedoseerde afgifte in de bloedbaan terecht. Het innemen van capsules wordt door veel mensen als prettig ervaren. Je hoeft er immers niet over na te denken en kunt ze gewoon zo doorslikken.

Pure Mushrooms paddenstoelsupplementen - biologisch, vegan en hoge kwaliteit!

2. Poedervorm

In principe is er weinig tot geen verschil tussen capsules en poeder qua werking. Medicinale paddenstoelen in poedervorm zijn even krachtig als in capsule vorm. Poeder is na capsules het meest populair. Al zijn er wel wat verschillen.

Mensen geven bijvoorbeeld aan het vaak lastig te vinden om een poeder regelmatig te gebruiken. Ook vindt niet iedereen de smaak van de paddenstoel even lekker. Je moet hiervoor wel onderzoeken en uitproberen welke smaakcombinaties lekker zijn. Reishi gaat bijvoorbeeld heel goed samen met cacao. Warme chocolademelk of cacao met Reishi is daarom echt een aanrader. Voor meer inspiratie over de mogelijkheden met de poeders lees ook deze blog met leuke mushroomrecepten van ons »

Poeder mushrooms paddenstoelsupplementen

Daarnaast zijn medicinale paddenstoelen in de vorm van poeder wel vele malen makkelijker te doseren dan een capsules. Je hebt niet heel makkelijk een halve capsule, waar je bij poeder wel heel makkelijk een halve theelepel kunt pakken in plaats van een hele. Ook is poeder perfect voor iedereen die moeite heeft met het doorslikken van capsules. Denk bijvoorbeeld aan kinderen.

3. Tinctuur

Een tinctuur is meestal een alcoholische oplossing (ethanol). Hierdoor is het vaak heel geconcentreerd. Vele kruiden, houtsoorten, zaden en planten kunnen verkocht worden in de vorm van een tinctuur. Tincturen zijn lang houdbaar en worden geleverd in een flesje met een pipet. Sommige paddenstoelen zijn ook beschikbaar in tinctuurvorm.

Aangeraden wordt om bij een tinctuur de aangegeven hoeveelheid druppels onder de tong te druppelen. Laat het even inwerken (ongeveer 60 seconden) en slik het hierna door. Hierdoor nemen de mondslijmvliezen snel de werkzame stoffen op. Het voordeel hiervan is dat je lichaam de vloeistof sneller en efficiënter kan opnemen. Een capsule moet tenslotte eerst nog afgebroken worden door de maag.

4. Thee en koffie

Heerlijk genieten van een kopje mushroomkoffie, -thee of een ander smakelijk drankje. Hierbij wordt de smaak van de paddenstoel gecombineerd met krachtige kruiden en andere slimme smaakcombinaties. Optimaal genieten als je het aan ons vraagt. Het is dan ook niet gek dat de mushroomdrankjes steeds populairder worden en je ze vaker bij kleine restaurantjes kan kopen.

Maar… je kunt het tegenwoordig ook gewoon thuis maken. Je hebt diverse verschillende merken, smaken en vormen. Van oploskoffie tot bonen en van losse thee tot poeder. Afhankelijk van het merk dat je kiest, zitten hier bepaalde hoeveelheden werkzame stoffen in. Wanneer je de paddenstoel echt neemt voor de medicinale werking is het belangrijk om te kijken hoe hoog de werkzame stoffen zijn per portie. Ligt dit niet zo hoog en gaat het meer om de smaak? Dan kan je misschien beter medicinale paddenstoelen op een andere manier tot je nemen.

mushroomlatte's en -koffies - medicinale paddenstoelen

Mushrooms4Life heeft bijvoorbeeld hele lekkere mushroomlattes en -koffies ontwikkeld van de populairste paddenstoelen. Dit wordt geleverd in poedervorm in een handige één-portie-verpakking. Hierbij zit er in één zo’n zakje kruiden én medicinale paddenstoel. Een zakje staat ongeveer gelijk aan twee tot tweeënhalve capsule. Zeker de moeite waard om eens uit te proberen.

Lees hier welke smaak wij het lekkerst vonden »

6. Vaste vorm

Wellicht heb je ze wel eens voorbij zien komen in een speciaalzaak of in de supermarkt: Shiitake en Maiitake. Ze zijn namelijk heerlijk in vele gerechten en zitten boordevol met goede vitaminen en mineralen. Maar let wel, wanneer je ze in vaste vorm eet, ervaar je niet de échte medicinale voordelen. Supplementen zijn op zo’n manier geproduceerd dat de werkzame stoffen worden gemaximaliseerd, zodat ze een positief effect hebben op je lichaam. Supplementen zijn vele malen geconcentreerder. Een aantal paddenstoelen of enkele grammen gaan ditzelfde effect niet evenaren. Dit neemt trouwens niet weg dat ze wel heel gezond zijn om te eten. Net zoals andere groenten.

Shiitake De Gezonde Wereld

Dus wil jij echt de medicinale werking van de paddenstoel ervaren? Dan kan je beter de medicinale paddenstoel in poeder, capsule of als tinctuur innemen.

Welke vorm is het beste?

Zoals je leest zijn, is er geen ‘beste’ vorm. Alle vormen zijn op hun eigen manier goed. Ze hebben allemaal voor- en nadelen. Het ligt eraan waarvoor jij medicinale paddenstoelen wilt gebruiken. Afhankelijk daarvan moet je een vorm kiezen die bij jou past.

Paddenstoelengids gratis ebook downloaden medicinale paddenstoelen

Meer weten over paddenstoelen?

Wil jij meer weten over de verschillende paddenstoelen en hun functie op het lichaam? Download dan ook de paddenstoelengids van Pure Mushrooms. Hierin krijg je bijvoorbeeld antwoord voor welke klacht je welke paddenstoel het beste kunt inzetten.