Dit is de ideale dosering van medicinale paddenstoelen

Medicinale paddenstoelen zijn dé supplementen trend van dit moment. Je hoort én ziet er steeds meer over en je bent enthousiast. Graag wil je ze gebruiken, maar wat is nu de ideale dosering van medicinale paddenstoelen?

Supplementen vs. vaste vorm

Medicinale paddenstoelen zijn er in veel verschijningsvormen: poeders, tincturen en in vaste vorm. Met vaste vorm bedoelen we de paddenstoel in zijn geheel. Neem bijvoorbeeld de Maitake en Shiitake. Zij zijn te koop in de supermarkt of speciaalzaak. Waarom zou je dan toch voor een supplement kiezen? Supplementen zijn vele malen geconcentreerder. Het productieproces van supplementen is er ook zo op ingericht dat de aanwezigheid van werkzame stoffen wordt gemaximaliseerd. Hierdoor kan je al diverse voordelen ervaren wanneer je maar één of twee capsules per dag inneemt. Wanneer je diezelfde hoeveelheid aan paddenstoelen in vaste vorm eet, merk je niet veel tot niets. Dit neemt uiteraard niet weg dat paddenstoelen wel heel gezond zijn en positieve stoffen, mineralen en vitaminen bevatten, net zoals andere groenten.

Shiitake De Gezonde Wereld

Beginnen met paddenstoelsupplementen doe je zo…

Net zoals andere supplementen geldt ook bij paddenstoelsupplementen: houd je aan de aangegeven dosering zoals die op de verpakking vermeld staat. Start altijd met een lage dosering gedurende vier weken. Geef je lichaam de tijd om te wennen en dan merk je zelf heel goed wat voor jou de beste dosering is. Bouw de dosering langzaam op tot jij de gewenste resultaten boekt.

Waarom? Paddenstoelen spelen in op tal van processen in het lichaam. Iedereen is anders en kan hier ook anders op reageren. Ook speelt waarvoor je het supplement inneemt een belangrijke rol: preventief of echt ter bestrijding van klachten? Door het langzaam op te bouwen en je lichaam de tijd te geven om aan het supplement te wennen, kun je precies uitvinden welke dosering past bij jouw lichaam en eventuele klachten.

En twijfel je? Aarzel dan niet maar neem contact op met een (natuur)arts of mycoloog. Hij of zij kan jou dan heel goed adviseren. Misschien heb jij juist meer baat bij een andere paddenstoel? Of juist een lagere dosering?

Preventief vs. bestrijding van klachten

Het gebruik van paddenstoelen verschilt dus per persoon, wat het meteen ook lastig maakt. Een belangrijke reden is dat je paddenstoelsupplementen op twee manieren kunt inzetten: preventief of doelgericht voor bepaalde klachten. Met preventief bedoelen wij bijvoorbeeld aan het boosten van je immuunsysteem tijdens het griepseizoen. Voor beide methoden zijn andere doseringen noodzakelijk.

Dosering preventief

Bij preventief gebruik wil je een onderhoudsdosering toepassen. Hierbij neem je een lage dosering van paddenstoelen. Bij Pure Mushrooms is dit bijvoorbeeld één à twee capsules per dag. Deze dosering kan per merk en product weer verschillen. Controleer voor de zekerheid altijd het etiket van het product.

Behaal je niet het gewenste resultaat met deze dosering? Geef je lichaam even de tijd om aan het supplement te wennen. Bouw na vier weken de dosering langzaam op met één capsule per dag. Op die manier kan je lichaam er goed aan wennen en kun je monitoren welke dosering bij jou het beste past.

Dosering bestrijding van klachten

Heb je specifieke klachten en wil je die graag verhelpen met medicinale paddenstoelen? Dan raden we je ook aan om dit te bespreken met een (natuur)arts of mycoloog, voordat je zelf gaat dokteren. Vooral als je ook nog andere medicijnen slikt.

Over het algemeen geldt er bij deze methode een hogere dosering als bij preventief gebruik. Let wel: de dosering verschilt wederom per persoon en klacht. Het beste kun je ook hier beginnen met een lage dosering (preventief gebruik) en dit langzaam opbouwen. Vaak staat er ook een maximale dosering vermeld op de verpakking van het product. Bij Pure Mushrooms is dit voorbeeld twee tot vier capsules per innamemoment.

Paddenstoelsupplementen voor kinderen?

Sommige mensen gebruiken paddenstoelsupplementen ook voor kinderen. Dat kan zeker. Begin hier wel pas mee vanaf zes jaar en start met een hele lage dosering. Veel lager als vermeld staat op de verpakking. Denk bijvoorbeeld bij Pure Mushrooms aan een halve tot maximaal twee capsules per dag. Neem altijd voor de zekerheid contact op met een (natuur)arts om het te bespreken. Hierbij speelt uiteraard weer mee waarvoor je het gebruikt: preventief of ter bestrijding van bepaalde klachten.

Vaak is het makkelijker om bij kinderen de poedervorm te gebruiken in plaats van capsules, omdat…

  • je met poeder een nauwkeuriger dosering kunt geven en het heel langzaam kunt opbouwen. Bij een capsule is dit opbouwen iets lastiger.
  • kinderen vaak moeite hebben met het doorslikken van een grote capsule. Poeder kan je makkelijk met wat yoghurt mengen.

Poeder Medicinale Paddenstoelen

Is overdosering mogelijk?

En als laatste: is overdosering mogelijk met medicinale paddenstoelen? Nee, bij normaal gebruik van de paddenstoelsupplementen is er geen sprake van overdosering. De etiketten op het supplement moeten aan strenge eisen voldoen voordat ze op de markt gebracht kunnen worden. Ook moeten ze 100% veilig zijn. Wanneer je zelf de dosering dermate gaat verhogen, doe dit dan altijd in overleg met een (natuur)arts.

Medicinale paddenstoelen Pure Mushrooms download ebook

Meer weten over paddenstoelen?

Wil jij meer weten over de verschillende paddenstoelen en hun functie op het lichaam? Download dan ook de paddenstoelengids van Pure Mushrooms. Hierin krijg je bijvoorbeeld antwoord voor welke klacht je welke paddenstoel het beste kunt inzetten.