
Kom je ’s avonds slecht in slaap? Lig je de hele nacht te woelen? Voel je je ’s ochtends als de wekker gaat net een slappe vaatdoek? Geen pretje! Niet voor de nacht zelf, en zeker niet voor de dag(en) erna. Slaap is essentieel om overdag goed te kunnen functioneren. Een goede nachtrust zorgt er namelijk voor dat je:
- meer gefocust bent
- alerter bent
- dingen beter onthoudt
- je fitter voelt
- opgewekter en vrolijker bent
- beter gehumeurd bent
Wij delen 8 tips en tricks om een stuk fitter wakker worden.

1. Maak je nachtrust écht belangrijk
Zoals hierboven opgesomd, is slaap essentieel voor je humeur en je gemoedstoestand. Maak je nachtrust dus ook echt belangrijk. Geef het prioriteit. Ga op tijd naar bed en sta ook steeds op dezelfde tijd op. Zorg voor structuur.
2. Zorg voor de juiste hoeveelheid slaap
Een ideale nachtrust duurt voor een volwassene ongeveer 7 tot 8 uur. Tijdens onze slaap gaan we diverse stadia door. Deze slaapcyclus bestaat uit vier fasen:
- de sluimerfase
- de lichte slaap
- de diepere slaap
- de REM-slaap (droomslaap)
Gemiddeld duurt deze hele slaapcyclus zo’n 90 tot 120 minuten en wordt bij een goede nachtrust drie tot vijf keer per nacht doorlopen. Als je midden in de REM-slaap wakker wordt, voel je je duf en niet uitgeslapen. Je kunt dus het beste wakker worden na het doorlopen van de slaapcyclus. Ontdek na hoe veel uren slaap jij op je best bent.
3. Zorg voor een rustige omgeving en prettig klimaat
Maak je slaapkamer een aangename plek om te zijn. Zorg voor een rustgevende inrichting en een opgeruimde kamer. Zorg ook dat het ’s nachts lekker donker is. Daar passen je lichaam en geest zich op aan: je wordt er duffer van. Dat helpt je om in slaap te komen. Het raam op een kiertje, voor wat frisse lucht. De ideale temperatuur voor een slaapkamer is rond de 18 graden.

4. Vermijd spanning overdag
Is je hoofd overdag onrustig? Dan is je hoofd dat ’s nachts meestal ook. Stress en spanning zorgen voor een slechte nachtrust. In de avond en nacht lijken je problemen nou eenmaal altijd een beetje erger. Je blijft piekeren en komt niet goed in slaap. Bereid je daarom voor op het naar bed gaan. Stop met nadenken en probeer jezelf te kalmeren. Ga bijvoorbeeld mediteren of lees een boek.

5. Beweeg voldoende
Zorg dat je overdag voldoende beweegt. Minimaal een halfuurtje actieve beweging. Goed voor je lichaam én voor je brein. Door de inspanning overdag, komt je lichaam ’s avonds beter tot rust.
6. Vermijd schermen voor het slapengaan
Telefoons, televisies, laptops en tablets geven een blauw licht af, waardoor je minder melatonine aan zou maken. Je lichaam krijgt dus minder snel het signaal dat je moe bent, waardoor je daarna minder goed in slaap valt. Vermijd deze schermen daarom minimaal een uur voor het slapengaan.
7. Vermijd cafeïne en alcohol
Cafeïne blijft een aantal uur actief in je lichaam. Je doet er daarom goed aan om in de avond geen koffie meer te drinken (tenzij decaf natuurlijk). Je zou zelfs kunnen denken om vanaf het einde van de middag al geen cafeïne meer tot je te nemen. Een lekker glaasje wijn of een borrel op z’n tijd is natuurlijk hartstikke lekker. Je valt er soms zelfs sneller van in slaap. Maar vergis je niet: de nachtrust is van slechtere kwaliteit. Met een slokje op kom je minder diep in slaap, waardoor je de slaapcycli niet helemaal lekker doorloopt. Word je toch onrustig wakker.
8. Rust voor een betere nachtrust
Wanneer je slecht slaapt, is dit vaak de oorzaak van een disbalans in je lichaam. Dit kan zowel geestelijk als lichamelijk zijn. Zo hebben wij vele ervaringen gelezen over mensen die dankzij onze slaapgids beter in slaap kunnen vallen, makkelijker doorslapen en dieper slapen.
Meer weten over onze gids voor een goede nachtrust? Download dan de slaapgids. Hierin lees je alles over welke invloed hennep heeft op je slaap, welke dosering daarbij past en hoe het werkt.
