5 redenen waarom bottenbouillon goed voor je is

Is elke dag een bottenbouillon soepje drinken gezond? Zeker! Wie denkt dat botten afvalproducten zijn, heeft het mis. Botten zijn één van de oudste voedselbronnen: voedzaam en rijk aan tal van nuttige voedingsstoffen, nutriënten en collageen cofactoren (zoals enzymen). Onze voorouders gebruikten al duizenden jaren geleden de botten voor een voedende bouillon (ook wel bone broth genoemd). De bottenbouillon vormden een belangrijk onderdeel van hun oerdieet, wat nu veel bekendheid krijgt als het Paleodieet. Waarom? Het is super gezond. Dit zijn dé vijf redenen waarom ook jij weer bottenbouillon zou moeten drinken (of eten).

Bottenbouillon is gezond: 5 redenen

1. Sterke botten

Ironisch genoeg bevatten (dierlijke) botten alle voedingsstoffen die belangrijk zijn voor de opbouw en versteviging van onze eigen botten. Botten bevatten namelijk een flinke hoeveelheid calcium, magnesium, kalium, fosfor en mineralen (silicium). Daarnaast bevatten botten ook de aminozuren glucosamine en chondroïtine die essentieel zijn voor soepele gewrichten en onderhoud van het bindweefsel.

2. Algehele ondersteuning voor je gezondheid

Voel je je ziek, zwak of grieperig? Vaak op zulke momenten nemen we een (kippen)soepje. Helemaal geen gekke gedachten, want ‘echte’ bottenbouillon is een algemene oppepper voor het immuunsysteem. Het heeft een ontstekingsremmende werking en kan het immuunsysteem kalmeren en versterken. Hoe? Botten bevatten diverse aminozuren. Een belangrijk aminozuur (en neurotransmitter) hiervan is glycine. Glycine ondersteunt het lichaam bij bijna al haar functies. Er zijn zelfs diverse studies die aantonen dat allergie afneemt door dit aminozuur. Daarnaast helpt glycine bij een goede nachtrust, wat herstel ook weer bevordert.

3. Collageen voor de huid

Botten bevatten collageen. De collageen in botten bevat de aminozuren glycine, proline en glutamine. Deze aminozuren zijn goed voor je gezondheid en huid. Zo helpen deze aminozuren bij de natuurlijke opbouw van nieuw weefsel, elasticiteit en het tegengaan van rimpels.

Let wel, de collageen in botten verschilt van ‘pure collageen’. Pure collageen wordt gemaakt van de huiden van dieren, waarna het gehydrolyseerd wordt. Hierdoor is het beter opneem voor het lichaam en heeft het diverse voordelen. Neem je bottenbouillon echt puur voor je huid? Dan kan je beter overstappen naar pure collageen.

waarom is Bone Broth gezond?

4. Gezonde darmen

Gezondheid begint bij je darmen. De darmwand is betrokken bij een breed scala aan ontstekingsaandoeningen. Veel auto-immuunziektes komen voort uit problemen in de darmen. Wanneer de darmwand herstelt, kalmeert het immuunsysteem. Bottenbouillon helpt bij het verstevigen van de darmwand. Door botten voor een lange tijd te koken, zet collageen om in gelatine. Gelatine is een belangrijke stof voor de spijsvertering en de darmen. Deze stof bindt namelijk aan water en vocht, waardoor het helpt bij de stoelgang en een opgeblazen gevoel. Vooral mensen met een lekkende darm, een maagzweer of voedselallergieën zijn gebaat bij extra gelatine. Naast de gelatine biedt bottenbouillon nog een aantal ontstekingsremmende aminozuren, zoals glutamine.

5. Eiwitten voor het sporten

Eiwitten vervullen diverse functies in ons lichaam. Het is een bouwstof, transportmiddel, een onderdeel van hormonen, enzymen en goed voor spierherstel en -opbouw. Wanneer je sport treedt er spierschade op. Je hebt dan bouwstenen nodig om de aangetaste spieren op te bouwen. Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren en zijn een belangrijk onderdeel van de bouwstenen voor spieren. Hierdoor zijn eiwitten essentieel voor sporters en mensen met een actieve levensstijl.

Sporten en bone broth bottenbouillon

Botten bestaan voor een groot gedeelte uit eiwitten, maar liefst 70%. Een ideale manier om je eiwitten op peil te houden met een bottenbouillon. Daarnaast helpt bottenbouillon bij soepele gewrichten (zie ook weer punt 1).

En ga jij aan de bottenbouillon?

Het is niet voor niets dat onze voorouders bottenbouillon dronken. Het is gezond, voedzaam en bevat een heleboel nuttige stoffen voor ons lichaam. En nu is het vele malen makkelijker om een bottenbouillon te drinken. We kunnen het kant-en-klaar kopen in poedervorm van Planet Paleo. Super makkelijk, voedzaam en gezond. Wat wil je nog meer?

Bone Broth bottenbouillon gezondheid