Is collageen hét nieuwe beautyproduct?

16.00 uur = collageen o’clock!? Op kantoor klinkt er dagelijks om 16.00 uur een alarm. Snel halen wij glaasjes met wat water te voorschijn en doen we hier een schepje collageen in. Waarom? 16.00 uur is hét moment van een dip. Nieuwe energie kunnen we wel weer gebruiken. Even 10 minuten pauze, kletsen en genieten van de collageenvoordelen. En als we de laatste verhalen moeten geloven is dit hét nieuwe beautyproduct. Merkten wij verschil na een aantal weken?

Ervaar jij regelmatig stress? In deze blog leggen wij uit hoe je stress effectief omzet naar rust »

De (on)zin van collageen

Collageen is momenteel erg populair. Je hoort, ziet en leest er steeds meer over. Vooral op het gebied van beauty is het een dingetje. Een dagelijkse shot zou je huid strakker maken, rimpels voorkomen, helpen bij sterkere botten, de spijsvertering ondersteunen en zorgen voor sterke nagels en haren. Allemaal dingen die - naarmate je ouder wordt - meer dan welkom zijn.

Collageen is niets nieuws in ons lichaam. In principe maken we tot ons 25e levensjaar voldoende collageen aan om ons lichaam mee te kunnen voorzien. Hierna neemt de productie met elk jaar af. Tot onze 40e is deze afname geleidelijk en langzaam, maar na onze 40e verjaardag bereiken we een dieptepunt met onze collageenproductie. Door de terugloop van collageen zal je langzaam maar zeker merken dat je steeds meer rimpels krijgt en de huid slapper wordt. Oftewel: ouderdomstekenen. Door dagelijks je collageenproductie op peil te houden, zou dit proces (nog) langzamer gaan. Zou een dagelijks collageenshotje hét beautygeheim zijn van ouderdom?

Dus: 16.00 uur = tijd voor een collageenshotje

We namen de proef op de som en planden een dagelijks collageenmomentje in de namiddag. Hierin namen we één schepje van de Primal Goddess van Planet Paleo met een beetje water. Waarom om 16.00 uur? Dit is vaak een moment dat je een dipje ervaart op de dag. Met ons collageenmomentje houden we onze collageenproductie op peil én hebben we tegelijkertijd even pauze. Op die manier kunnen we hierna weer volle goede moed verder met onze dagelijkse bezigheden. En het resultaat? Na een aantal weken merkten we dat onze nagels sterker waren en ons haar sneller groeide. Qua rimpels merkte we nog geen significant verschil, maar we waren wel super blij met onze sterke nagels.

Wat is collageen?

Hoe kan dit? Hoe zorgt collageen voor deze voordelen? Laten we eens de collageenmaterie induiken. Wat is collageen en waaruit bestaat het? Collageen is afgeleid van het Griekse woord ‘kolla’ wat lijm betekent. Een terechte naam, want het is letterlijk de lijm die ons lichaam bij elkaar houdt. Het is het meest voorkomende eiwit in ons lichaam. Eiwitten zijn in ons lichaam belangrijke bouwstenen. Ze spelen een essentiële rol in de aanmaak en onderhoud van botten, huid, spieren, pezen, huid en nagels. Daarnaast beschermen ze vitale organen en bieden ze ondersteuning, zodat we flexibel blijven bewegen.

Wat is collageen?

Het oerdieet (Paleodieet)

Collageen is zeker niet nieuw. Vroeger was deze stof een belangrijk onderdeel van ons dieet (het Paleodieet). Wanneer we een beest hadden gevangen, gebruikten we namelijk alles daarvan. Van de huid tot botten. Niets ging verloren. Zo maakten we van de botten een bottenbouillon als voedzaam voedingsmiddel. Deze bottenbouillon is een waardevolle bron van collageen. Hierdoor profiteerden we toen al van de voordelen van collageen. Tegenwoordig maken we geen bottenbouillon meer en vangen we geen wilde dieren. In het huidige vlees van de slager of supermarkt ontbreekt voldoende collageen. Hierdoor is het vrijwel verdwenen uit ons moderne voedingspatroon

Poeder of crème met collageen?

Doordat de populariteit van collageen stijgt, wordt het in steeds meer (beauty)producten verwerkt. Van crèmes tot poeders. Wij hebben bewust gekozen voor collageenpoeder, omdat in poedervorm je meer voordelen ervaart. Ook dringt het door tot de diepere lagen van je huid. Een crème met collageen doet dit niet en trekt alleen in de (oppervlakkige) huid.

Voor onze dagelijkse collageenshotjes hebben we de collageenpoeder van Planet Paleo gebruikt, omdat dit merk ons het meeste aansprak. Zo levert Planet Paleo collageen van 100% grasetende weidekoeien - puur en van hoogwaardige kwaliteit collageen. De koeien zijn namelijk niet in aanraking gekomen met groeihormonen of antibiotica.

Meer weten over Planet Paleo? »

Zeggen we nu gedag tegen alle andere beautyproducten?

Nee, dat niet. Collageen is geen vervanging van, maar een aanvulling op een gezonde lifestyle. Een goede dagcrème biedt nog steeds voordelen die een collageenpoeder niet heeft en dit geldt ook voor andere producten. Combineer deze producten met collageen en misschien hebben we wel het schoonheidsgeheim gekraakt.

Planet Paleo collageensupplementen

Wij blijven in ieder geval trouw elke dag onze collageenshot innemen. Onze nagels zijn sterker en onze haren groeien sneller; voordelen die we niet van een goede dagcrème krijgen. Dus doe jij ook mee met onze 16.00 uur collageenmomentje?

Lees meer over welk collageenpoeder je moet kiezen »