Terug naar het oerdieet met Planet Paleo

Vroeger was ons dieet heel simpel: we jaagden en als we iets hadden gevangen, gebruikten we hier alles van. En als ik zeg alles, bedoel ik ook echt alles; huid, haar, botten en ingewanden. Jagers hadden net met veel pijn en moeite bijvoorbeeld een grote bison gevangen waar ze een tijd mee door moeten, weggooien is dan geen optie. Zo maakten we vroeger van de botten een bottenbouillon. Vies? Nee, ontzettend voedzaam én vol met collageen. Iets wat ons lichaam - ook vandaag de dag - hard nodig heeft.

Is collageen hét nieuwe beautyproduct? Lees het in deze blog »

De voordelen van collageen

Laat collageen nu net enorm belangrijk zijn voor ons lichaam. Collageen is afgeleid van het griekse woord ‘kolla’ wat lijm betekent. Dit is ook gelijk een duidelijke beschrijving van wat collageen is. Het is de lijm die ons lichaam bij elkaar houdt. Het is namelijk een belangrijk eiwit waar we niet zonder kunnen. Het beschermt vitale organen en biedt ondersteuning op allerlei vlakken. Zo zorgt het voor sterke botten, nagels, haren en helpt het bij de vervanging en het herstellend vermogen van pezen en dode huidcellen. Kortom: ons lichaam heeft het nodig.

De voordelen van collageen

Zelf maken we tot onze 25e levensjaar collageen aan, maar hierna neemt de productie af. Elk jaar schijnt ons lichaam 1% minder te produceren. Totdat we 40 zijn. Hierna neemt de collageenproductie in ons lichaam een snoekduik naar beneden en zullen we collageen bij moeten slikken of innemen, wat het makkelijkste is via een voedingssupplement.

Welk merk collageen moet je kopen?

Oké, wij zijn enthousiast. Alleen welk collageenmerk koop je nu? Er zijn er zoveel in het collageenlandschap. Desondanks zie je wel een duidelijk kwaliteitsverschil. Niet elk collageensupplement is hetzelfde. Van sommige profiteer je zelfs niet optimaal van alle gezondheidsvoordelen die collageen biedt. Waar moet je nu opletten als je collageen gaat kopen?

1. Gehydrolyseerde collageen

Er is collageenpoeder met gehydrolyseerde collageen en met ‘gewoon’ collageen. Gehydrolyseerd klinkt spannend, maar is eigenlijk collageen dat verder verwerkt is dan gewone collageen. Hierdoor bevat de gehydrolyseerde variant pure eiwitten met een laag moleculair gewicht, waardoor het binnen enkele seconden wordt opgenomen door het lichaam. Daarnaast bevat deze variant specifieke aminozuren en aminozuurverbindingen. Beter voor je lichaam dan ‘gewone’ collageen.

2. Puur en zonder groeihormonen of antibiotica

Nu we weten dat we op gehydrolyseerde collageen moeten letten, maakt het zoeken al een stuk makkelijker. Hierdoor vallen goedkope en minder goede merken automatisch af. Naast het soort collageen is het ook handig om met andere elementen rekening te houden. Collageen wordt gemaakt van de botten van dieren (denk aan de bottenbouillon van vroeger). Als deze dieren in hun leven volgestopt zijn met antibiotica of groeihormonen, slecht verzorgd zijn, slechte voeding hebben gekregen of weinig buiten zijn geweest werkt dit door op de kwaliteit van het product. Niet iets wat wij ook binnen willen krijgen. Daarom is het belangrijk om voor een merk te kiezen die dierenwelzijn hoog in het vaandel heeft staan.

Planet Paleo collageensupplementen

De wijsheid van vroeger met de technologie van nu

Door onze eisen kwamen wij al redelijk snel uit bij het collageenmerk Planet Paleo. Planet Paleo is opgericht door Ben Shouler, een voedingstherapeut en een natuurgeneeskundige met een achtergrond in nutraceutisch onderzoek. Vooral op het gebied van gezondheidszorg heeft hij bij toonaangevende bedrijven educatieve functies bekleed, waardoor hij een goed inzicht heeft in de complexe dynamiek van voedingssupplementen en kruidengeneeskunde. Zijn statement: “ik wilde een merk creëren dat Paleo naar een hoger niveau tilt met de wijsheid van vroeger en de innovatie van nu.”

Nou, dat is wel gelukt, denken wij. Wanneer je namelijk naar de producten kijkt, zijn ze puur en zuiver. Van 100% grasgevoerde weidekoeien of 100% duurzaam gevangen vis (de Marine). Hierbij is het Paleodieet, het dieet van onze voorouders, als uitgangspunt gebruikt, waarna ze het hebben gecombineerd met co-actieve voedingsstoffen.

Planet Paleo Active collageen

Speciaal geselecteerde boerderijen in Zuid-Amerika

Naast de gekozen ingrediënten zijn alle Planet Paleo-producten op een ethische manier geproduceerd. Het collageen komt bijvoorbeeld van speciaal geselecteerde boerderijen in Zuid-Amerika waar traditionele veeteelt methoden worden gehandhaafd, zonder het gebruik van groeihormonen en antibiotica. Plus, het gras dat de koeien grazen en op rondlopen zijn vrij van pesticiden.

Planet Paleo 100% natuurlijk

“Ik wilde een merk creëren dat Paleo naar een hoger niveau tilt met de wijsheid van vroeger en de innovatie van nu.”

Planet Paleo collageenproducten? Yes, please!?

Wij zijn fan! Planet Paleo is echt zo’n puur en eerlijk merk dat je niet snel vindt. Het is volledig gebaseerd op het dieet van onze voorouders gecombineerd met de technologieën van nu. Daarbij hebben ze een ruime keuze in smaken, soorten en formaten. Maar onze persoonlijke favoriet is toch Primal Goddess of de Pure Collagen. Waarom? De Primal Goddess is extra verrijkt met (heerlijk smakende) bessen, waardoor de collageen bomvol antioxidanten zit. Daarbij is het echt zó lekker door je kwark of yoghurt. De Pure is vanwege de neutrale smaak simpelweg overal mee te combineren, door thee, koffie of om in te verwerken in baksels. Een makkelijke manier om je collageenvoorraad op peil te houden.?

Lees waarom wij elke dag een shotje collageen nemen om 16.00 uur »