Zo wapen je jezelf tegen het herfstvirus

HERFST. Warme chocolademelk, gebreide truien, een knapperend haardvuur, een bingewatchsessie van je favoriete Netflixserie met een dekentje op de bank en… we komen weer een stap dichterbij Kerst ? - jeah! Wij houden van de herfst. Mooie herfstachtige landschappen, overal bladeren en een flinke dosis knusse gezelligheid. Maar de herfst gaat niet alleen over rozengeur en maneschijn. Het kent (helaas) ook minder leuke kanten. Naast het romantische aspect liggen griep en verkoudheid op de loer. Heuse griepepidemieën trekken over het land. Hoe wapen je jezelf tegen het herfstvirus? De Gezonde Wereld deelt een aantal tips!

Herfst = een bron van virussen

Allereerst: hoe komt het dat griep en verkoudheid zo typerend zijn voor de herfst? Wanneer de eerste bladeren van de bomen vallen, melden we ons massaal ziek op werk of school. Hoe kan dit? Ligt het aan de herfst? Of is het elk jaar puur toeval? Volgens de onderzoekers op de Amerikaanse Yale University heeft de jaarlijkse herfstgriep (ook wel veroorzaakt door het rhinovirus) niets met toeval te maken. Als we hen moeten geloven, komt het door de weersveranderingen. Door de overgang van warm naar koud weer ervaart je lichaam stress. Met name de epitheelcellen; de beschermlaag van onder andere de luchtwegen en darmen. Deze cellen houden virussen tegen en zorgen ervoor dat ze geen kans krijgen om je ziek te maken. Door de omslag van het weer ervaren deze cellen stress, waardoor ze moeite hebben met de virussen tegen te houden. Het herfstvirus heeft hierdoor vrijspel om het lichaam binnen te sneaken, waardoor je sneller ziek wordt.

Tips voor een virusvrije herfst

Daarom is het slim om - vooral aankomende periode - extra lief te zijn voor je lichaam. Boost je immuunsysteem, eet gezond, rook niet en vermijd stress. Hoe? Wij hebben tips!

1. Chaga: de immuunbooster

Chaga is dé immuunbooster* van de medicinale paddenstoelen. Deze paddenstoel zit boordevol met belangrijke stoffen voor je immuunsysteem*. Zo bevat de Chaga een zeer groot aantal actieve componenten die een antioxidatieve en antivirale werking* hebben. Hierdoor krijgt het herfstvirus geen kans.

Lees meer over de verschillende medicinale paddenstoelen en hun toepassingen.

2. Gezonde darmen = goede weerstand

70% van onze weerstand wordt bepaald in de darmen. Je darmen maken onderscheid tussen alles wat goed is en wat niet. Zij zorgen ervoor dat ziekteverwekkers eruit gefilterd worden, zodat ze geen kans hebben om je ziek te maken. In je darmen heb je zowel goede als slechte bacteriën nodig voor balans. Overheersen de slechte bacteriën? Dan word je sneller ziek. Daarom is het slim om jouw darmflora te bevoorraden met goede bacteriën, zodat ze voldoende mankracht hebben om de balans te behouden.

Meer weten? Met deze 6 (makkelijke) tips verbeter jij jouw darmflora aanzienlijk »

3. Vermijd stress

Cellen die stress ervaren is één ding, maar ervaar je zelf ook nog stress? Bij stress maakt je lichaam namelijk het stresshormoon cortisol of adrenaline aan, afhankelijk van langdurige- of kortdurende stress. Door dit hormoon maakt je lichaam zich klaar om te vluchten of vechten. Je lichaam gaat er dan van uit dat jij in een levensbedreigende situatie zit. Op dat moment worden bepaalde processen die niets bijdragen aan vechten (kracht) of vluchten tijdelijk stilgelegd. Een voorbeeld hiervan is je spijsvertering. Vitamines opnemen en voedsel goed verteren behoren niet tot je prioriteitenlijstje als je leven in gevaar is. Deze processen komen wel weer op gang als je ontspannen bent. Maar met de stress van tegenwoordig kan dat stressmomentje nog wel eens lang duren, waardoor je darmen voor een lange tijd van slag zijn. Hierdoor krijgen slechte bacteriën in de darmen voor een lange tijd vrijspel. Het resultaat? Je bent vele malen vatbaarder voor een griepje.

Voorkom dus stress. Zorg goed voor jezelf, ga op tijd naar bed en eet gezond. Heb je toch last van stress? Probeer er dan zo goed mogelijk mee om te gaan en jezelf toch te ontspannen.

[Tips] Zo zet je stress om in rust »

4. Vitamines en mineralen

Een goede weerstand begint natuurlijk bij gezond en gevarieerd eten en voldoende ontspanning. Toch lukt het misschien niet altijd om dagelijks alle benodigde vitamines en mineralen binnen te krijgen. Een vitamine supplement kan dan een mooie aanvulling zijn. Bepaalde vitamines en mineralen, waaronder vitamine B12, vitamine C, D, ijzer en zink ondersteunen het immuunsysteem. Zo helpen ze je een handje waardoor je beter bestand bent tegen griep en verkoudheid.

Bekijk hier alle vitamine en mineralen supplementen van De Gezonde Wereld. 

Geniet van de herfst!

Je weet wat je te doen staat. Doe je best dit jaar en may the odds be in your favor! Succes en geniet van de herfst!

*Evaluatie gezondheidsclaim is lopende. 

Geniet van de herfst!