Is ashwagandha de must-have voor stress?

Stress! Je kent het wel. Je to-do lijstje wordt steeds groter en je hoofd loopt over. Als een Razende Roeland ren je rond, wanhopig probeer je alle ballen in de lucht te houden. Realiteitscheck: het lukt je niet. Je bent geen superwoman. Naast een aantal aanpassingen aan je leefwijze (lees vooral ook deze tips) kun je ook innerlijke rust vinden met behulp van de kruidenwijsheid van de Ayurveda - ashwagandha.

Een eeuwenoud Indiaas gezondheidssysteem

Ayurveda? Misschien heb je het her en der wel eens voorbij zien komen; het is nogal populair de laatste tijd. Maar voor de mensen aan wie dit nieuwtje voorbij is gegaan: Ayurveda is een eeuwenoud Indiaas gezondheidssysteem of de letterlijke vertaling: ‘levenswijsheid’. Volgens hun redenering zijn je lichaam, ziel en zijn omgeving onlosmakelijk. Emotie, verstand, lichaam, je sociale leven en (natuurlijk) de invloed van tijdstippen en de seizoenen hebben allemaal invloed op hoe jij je voelt. Daarnaast spelen kruiden en planten een belangrijke rol. Zij geloven in de kracht van de natuur. Ashwagandha is hierbij hun paradepaardje. Het is een eeuwenoud kruid die al meer dan 4.000 jaar veelvuldig wordt ingezet door ayurvedische genezers bij - je raadt het al - stress.

Ashwagandha = een krachtig adaptogeen

Ashwagandha, het klinkt exotisch en als je het vrij letterlijk vertaalt heeft het ook een mooie betekenis. Het betekent ‘kracht van het paard’. Ashwagandha biedt namelijk zowel fysiek als geestelijk voordelen. Het is een product regelrecht uit de natuur. Ashwagandha valt - vanwege zijn stoffen en werking - onder de categorie adaptogenen. Een adaptogeen betekent dat het kruid invloed heeft op een verzameling van veel voorkomende verbindingen en therapeutische werkingen binnen het lichaam. In andere woorden: het ondersteunt en stimuleert diverse processen om zo de fysiologische balans in je lichaam te herstellen.

Hoe helpt ashwagandha bij stress?

Vooral op het gebied van stress ervaren veel mensen waardevolle voordelen van ashwagandha. Dit is echter niet het enige. Ashwagandha heeft ook een positieve uitwerking op je weerstand, prestaties en een goede werking van de schildklier. O, en mooie bonus het vertraagd het verouderingsproces. Hoe bedoel je 100 vliegen in één klap? ?

Maar laten we het bij stress houden. Met stress ben je (op zijn zachts gezegd) volledig uit balans. Door stress komen er (extra) vrije radicalen vrij in je lichaam die schade aanbrengen aan weefsel en cellen: oxidatieve stress. Langdurige oxidatieve stress kan serieuze schade toebrengen aan je lichaam. Zo kan het het verouderingsproces versnellen en zelfs (in extreme mate en na een zeer lange periode) hart- en vaatziekten met zich meebrengen. Dit wil niet zeggen dat we alle vrije radicalen volledig uit ons leven moeten bannen. Je hebt er wel een aantal nodig. Vrije radicalen doden of beschadigen ook bacteriën, maar een overvloed aan deze jongens brengt meer schade aan dan dat het bacteriën te lijf gaat.

Tegenhangers van vrije radicalen zijn antioxidanten. Zij zorgen ervoor dat het aantal vrije radicalen in je lichaam binnen de perken blijft. Zo kunnen ze geen schade aanrichten én toch nuttig zijn voor je lichaam. Laat ashwagandha nu een krachtig antioxidant zijn.

En hoe zit het met psychische klachten?

Naast de lichamelijke klachten heeft stress natuurlijk ook een enorme invloed op je humeur en innerlijke rust. Je voelt je geprikkeld, opgejaagd, angstig of misschien zelfs (een beetje) depressief (als je al veel te ver bent). De universiteit in Leipzig (Duitsland) heeft onlangs het effect van ashwagandha op de hersenen onderzocht. Uit hun onderzoek blijkt dat dit kruid de activiteit van neurotransmitters stimuleert. Neurotransmitters zijn stofjes in de hersenen die zorgen voor de overdracht van diverse signalen. Wanneer je last hebt van stress, depressie of angst wordt de concentratie van bepaalde stoffen in de hersenen op een lager pitje gezet. Naast de stimulering van deze stofjes verbetert ashwagandha het cognitieve vermogen en geheugen. Ook het Texas Health Science Center heeft onderzoek gedaan naar ashwagandha. Zij kwamen met vergelijkbare conclusies. Daarnaast constateren zij dat ashwagandha een krachtig antioxidant is, wat helpt bij de lichamelijke klachten van stress.

Hét anti-stressmiddel voor lichaam en geest

Je kan wel stellen dat ashwagandha het totaalpakket is van een natuurlijke anti-stress kruidenblend. Het helpt bij het tegengaan van oxidatieve stress én het stimuleert de stoffen in je hersenen (neurotransmitters). Naast stress heeft het nog zoveel meer voordelen. In een stressvolle periode moet je juist extra lief voor jezelf zijn. Waarom je lichaam en geest niet een handje helpen? Ayurvedische genezers schrijven ashwagandha al duizenden jaren voor. Laten we vooral meegaan in hun wijsheid en zelf de kracht van dit kruid ervaren. Misschien is dit juist dé manier om weer in balans komen. En baat het niet dan schaadt het niet, toch?

Dat is helaas niet helemaal waar. In de volgende situaties is een waarschuwing wel op zijn plaats: voorzichtigheid wordt geboden bij mensen met hyperthyroïdie of een ernstige leverziekte met het gebruik van ashwagandha. Raadpleeg vóór gebruik je arts of apotheker bij medicijngebruik (antidepressiva), een leveraandoening, een schildklieraandoening en/of gebruik van schildklierhormonen. Dit geldt ook bij zwangerschap en borstvoeding.

Naast stress is ashwagandha ook voor andere dingen effectief in te zetten. Lees in deze blog alles wat jij moet weten over dit bijzondere kruid »