Magnesium bisglycinaat, citraat en tauraat wanneer gebruik je welke soort

Magnesium is absoluut een topper onder de mineralen die van essentieel belang zijn voor diverse processen in ons lichaam. Het is betrokken bij spierfunctie, draagt bij aan een goede nachtrust en biedt nog tal van andere voordelen voor onze gezondheid. Maar wanneer moet je welke vorm van magnesium gebruiken? Van magnesium bisglycinaat tot tauraat, in deze blog gaan we dieper in op de verschillende vormen van magnesium. Ook geven we je tips over hoe je de juiste keuze kunt maken op basis van jouw behoeften.

Wat is magnesium?

Magnesium is een mineraal dat essentieel is voor tal van lichaamsfuncties, waaronder spiercontractie, zenuwfunctie, energieproductie, botgezondheid, hartgezondheid en regulering van de bloedsuikerspiegel. Kortom, magnesium is van vitaal belang voor een goede gezondheid en welzijn. Helaas kan dit mineraal niet door het lichaam worden aangemaakt, wat dus betekent dat je het via je voeding moet binnenkrijgen. 

Gelukkig vind je magnesium in een heleboel voedingsmiddelen, zoals noten en zaden, groene bladgroenten, peulvruchten, volle granen, vis, zuivelproducten en ja, zelfs in donkere chocolade. 

Magnesium voeding

Waarom een magnesiumsupplement gebruiken?

Waarom zou je dan een magnesiumsupplement overwegen als je magnesium uit voeding kunt halen? Nou, verschillende factoren zoals bodemverarming, bewerkte voedingsmiddelen en een hoge mate van stress kunnen leiden tot een tekort aan magnesium. Als je niet genoeg magnesium uit je dagelijkse maaltijden kunt halen, kunnen magnesiumsupplementen een slimme oplossing zijn. Ze kunnen helpen om tekorten aan te vullen en je gezondheid op diverse fronten te ondersteunen. 

Nieuwsgierig naar alle voordelen van magnesium? We hebben al eerder over de werking van magnesium geschreven. Duik dan snel in onze blog en ontdek de wonderen van dit krachtige mineraal!

Het verschil tussen organisch en anorganisch magnesium

Er zijn diverse soorten magnesium supplementen verkrijgbaar, en als je goed kijkt naar de verpakking, zie je een scala aan magnesiumverbindingen met namen als -citraat, -tauraat of -oxide. Maar wat betekent dat eigenlijk? De magnesium in deze verbindingen blijft hetzelfde, maar de stof waaraan magnesium gebonden is, verschilt. Ze vallen in twee categorieën: organisch gebonden magnesium en anorganisch gebonden magnesium. Hier zijn de meest voorkomende:

Organisch gebonden magnesium

 • Magnesium citraat
 • Magnesium tauraat
 • Magnesium malaat
 • Magnesium bisglycinaat

Anorganisch gebonden magnesium

 • Magnesium sulfaat
 • Magnesium oxide
 • Magnesium chloride

Wat is het verschil? Organisch gebonden magnesium betekent dat de magnesium verbonden is met stoffen afkomstig uit levende bronnen, terwijl anorganisch gebonden magnesium verbonden is met stoffen uit niet-levende bronnen. Over het algemeen wordt organisch gebonden magnesium beter opgenomen dan anorganisch gebonden magnesium. Een uitzondering geldt voor magnesium chloride, dit is een uitstekende magnesiumvorm voor magnesiumolie. Er zijn ook supplementen die een mix bevatten van verschillende soorten magnesiumverbindingen, waardoor het supplement altijd een vorm van magnesium bevat die door je lichaam opgenomen kan worden.

Soorten magnesium: magnesium bisglycinaat, citraat, tauraat en malaat

Magnesium Bisglycinaat, Citraat, Malaat en Tauraat: Wanneer gebruik je welke soort?

Als je het maximale uit je magnesiumsupplement wilt halen, kies dan voor een supplement met organisch gebonden magnesium. Richt je bij voorkeur op magnesium citraat, malaat, tauraat of bisglycinaat. Toch heeft elke vorm van magnesium zijn eigen specifieke werking. Laten we eens dieper ingaan op het verschil tussen deze vormen!

Magnesium Citraat

Ben je een fanatieke sporter? Dan is magnesium citraat de ideale keuze voor jou! In deze vorm is magnesium gebonden aan citroenzuur, wat zorgt voor een optimale opname. Citroenzuur speelt een rol in de citroenzuurcyclus, een biochemisch systeem dat verantwoordelijk is voor de energieproductie in onze lichaamscellen. Wat doet magnesium citraat? Magnesium citraat ondersteunt dus niet alleen je energieniveau, maar bevordert ook sterke en soepele spieren, en draagt bij aan de opbouw van lichaamseiwitten. Kortom, een must-have voor elke sporter die het maximale uit zijn trainingen wil halen!

Magnesium Malaat

Ben je al bekend met magnesium malaat? Deze vorm van magnesium wordt uitstekend opgenomen en combineert de voordelen van magnesium met die van appelzuur. Het resultaat? Een boost voor het omzetten van voedsel in ATP, dé energiebron van je lichaam. Neem magnesium malaat in de ochtend voor extra energie en een frisse start van je dag!

Dankzij de binding met appelzuur kan magnesium malaat spiervermoeidheid verminderen, energieproductie stimuleren en een gezond hart- en vaatstelsel ondersteunen. Een ideale keuze voor mensen die kampen met spiergerelateerde klachten en bij vermoeidheid.

Magnesium supplement: welke soort kiezen?

Magnesium Tauraat

Ontdek de rustgevende kracht van magnesium tauraat! Als stress een terugkerend probleem voor je is, is dit jouw perfecte match. Magnesium tauraat is een unieke combinatie van magnesium en het aminozuur taurine. Samen versterken ze elkaars effect, waardoor deze vorm van magnesium uitstekend wordt opgenomen door het lichaam.

L-taurine wordt via het aminozurentransportsysteem in de dunne darm opgenomen, waardoor magnesium tauraat snel in de bloedbaan belandt en zich vervolgens door het hele lichaam verspreidt. Deze specifieke magnesiumvorm heeft een gunstig effect op het zenuwstelsel en verbetert de gemoedstoestand, waardoor het een ideale ondersteuning biedt voor wie te kampen heeft met stressgerelateerde symptomen.

Dankzij taurine wordt je centrale zenuwstelsel gekalmeerd, wat resulteert in een rustgevende slaap en een hernieuwde mentale energie. Voor optimale resultaten neem je magnesium tauraat het beste in voor het slapengaan.

Magnesium Bisglycinaat

De topper onder de magnesiumvormen is magnesium bisglycinaat! Deze verbinding van magnesium met het aminozuur glycine wordt van alle vormen het best opgenomen, vooral door je hersenen. Resultaat? Een heldere geest en een betere concentratie.

Glycine doet ook dienst als neurotransmitter, wat betekent dat het signalen in je hersenen reguleert. Daarom is het slim om magnesium bisglycinaat vlak voor het slapengaan in te nemen. Het helpt niet alleen bij het behoud van een gezonde geestelijke balans, maar ondersteunt ook je mentale veerkracht.

Of kies voor een multi magnesium!

Kun je niet kiezen uit de verschillende soorten magnesium? Neem dan een multi magnesium! Zo bevat de multi magnesium van Mattisson maar liefst 5 goed opneembare vorm van magnesium, namelijk magnesium bisglycinaat, citraat, malaat, tauraat en Aquamin. Deze organisch gebonden vormen van magnesium worden beter opgenomen dan anorganisch gebonden vormen van magnesium, zoals magnesiumoxide of magnesiumsulfaat.

Magnesium citraat voor sporten

Welke magnesium voor spieren?

Als je op zoek bent naar een magnesiumsupplement specifiek ter ondersteuning van spierfunctie, dan kun je het beste kiezen voor magnesium citraat of magnesium malaat.

Magnesium citraat is ideaal voor sporters, want deze vorm ondersteunt niet alleen je energieniveau, maar bevordert ook sterke en soepele spieren en draagt bij aan de opbouw van lichaamseiwitten.

Magnesium malaat is gebonden aan appelzuur, wat kan helpen bij het verminderen van melkzuur in de spieren. Het kan daarom gunstig zijn voor mensen die last hebben van spiervermoeidheid en spierpijn.

De Gezonde Wereld raadt aan deze vormen in de ochtend in te nemen, omdat ze energie helpen vrij te maken. 

Welke magnesium voor slapen?

Als je op zoek bent naar een magnesiumsupplement dat kan helpen bij het verbeteren van je slaap, dan kun je het beste kiezen voor magnesium bisglycinaat.

Magnesium bisglycinaat is gebonden aan glycine, een aminozuur dat kalmerende effecten op het zenuwstelsel heeft. Glycine kan helpen bij het bevorderen van ontspanning en het verbeteren van de slaapkwaliteit. Neem magnesium bisglycinaat bij voorkeur ‘s avonds in, voor het slapengaan. 

Magnesium bisglycinaat voor slapen

Welke magnesium voor stress?

Bij stress raden we aan om magnesium tauraat te gebruiken. Magnesium tauraat is gebonden aan het aminozuur taurine. Ontdek de kracht van taurine, een natuurlijk aminozuur dat van nature in ons lichaam voorkomt en een rol speelt in diverse fysiologische processen. Dit fantastische stofje staat vooral bekend om zijn kalmerende en ontspannende effecten, en het helpt ons zenuwstelsel in topconditie te houden.

Welke magnesium voor stoelgang?

Magnesium citraat fungeert als een natuurlijk laxeermiddel. Wanneer het wordt ingenomen, trekt het water naar de darmen, waardoor de ontlasting zachter wordt en gemakkelijker door de darmen kan bewegen. Dit kan nuttig zijn bij het verlichten van constipatie.

magnesium vitamine B6

De perfecte combinatie: magnesium en vitamine B6

Soms wordt aan een magnesiumsupplement extra voedingsstoffen toegevoegd. Een voorbeeld hiervan is vitamine B6. Magnesium in combinatie met vitamine B6 biedt verschillende gezondheidsvoordelen. Zo zorgt vitamine B6 voor een nóg betere opname van magnesium. Samen kunnen ze de opname van magnesium verbeteren, stress en vermoeidheid verminderen en bijdragen aan een heldere geest en een goede concentratie.

Let hierbij wel op de juiste vorm van vitamine B6. Zo heeft P-5-P, oftewel Pyridoxaal-5-fosfaat, een betere biologische beschikbaarheid dan pyridoxine. 

Vitamine B6:

 • Draagt bij aan de vorming van rode bloedcellen
 • Goed voor de eiwitstofwisseling
 • Bevordert de energiestofwisseling
 • Draagt bij tot de regulering van de hormonale activiteit
 • Ondersteunt het immuunsysteem
 • Goed voor het concentratievermogen
 • Draagt bij aan een heldere geest
 • Helpt bij vermoeidheid
 • Goed voor het zenuwstelsel 

Magnesium infographic: wanneer gebruik je welke soort

Welke magnesium is het beste?

Er is geen universeel antwoord op de vraag welke vorm van magnesium het beste is. Het hangt allemaal af van jouw unieke behoeften. Maar laten we eerlijk zijn, wie wil er niet het beste voor zijn lichaam? Daarom is het slim om te streven naar een gebalanceerde inname van magnesium uit verschillende bronnen, zoals voeding en supplementen. Wil jij je voeding aanvullen met een magnesium supplement? Kies dan voor supplement op basis van organische verbinding, dus bij voorkeur met magnesium citraat, bisglycinaat, tauraat of malaat. Combineer desgewenst met vitamine B6 voor een nog betere opname.

Magnesium kopen