Waar is magnesium goed voor? Dit moet je over het mineraal weten

Magnesium is een essentieel mineraal voor ons lichaam. We hebben het mineraal nodig om goed te functioneren. Waar is magnesium goed voor? Wij leggen het je uit!

Wat is magnesium?

Magnesium is een mineraal dat verschillende functies heeft in het lichaam. Het heeft invloed op zo’n 300 lichaamsprocessen. Helaas kan dit mineraal niet door het lichaam worden aangemaakt, wat dus betekent dat je het via je voeding moet binnenkrijgen. In principe krijg je, als je gezond en gevarieerd eet, voldoende magnesium binnen. Magnesium vind je onder andere in noten, peulvruchten, groene groenten, cacao, bananen en volkoren producten. Lukt het je niet om voldoende magnesium binnen te krijgen? Dan kan je ter aanvulling magnesium supplementen gebruiken. Bijvoorbeeld magnesium tabletten met magnesium citraat.

Waar is magnesium goed voor?

Magnesium is een belangrijk mineraal, omdat het zoveel lichaamsprocessen ondersteunt. Zo draagt magnesium bij tot de instandhouding van normale botten en een normaal gebit, helpt het bij vermoeidheid en heeft het een positieve invloed op de werking van het zenuwstelsel. Maar, zoals je in onderstaand overzicht kunt zien, doet het mineraal nog veel meer:

Magnesium:

 • Draagt bij aan de aanmaak van cellen en weefsels;
 • Speelt een rol bij het opbouwen van lichaamseiwit;
 • Helpt bij het handhaven van de normale balans in de water- en mineralenhuishouding van het lichaam;
 • Het ondersteunt het energieniveau;
 • Draagt bij aan een heldere geest;
 • Is goed voor de spieren;
 • En draagt bij aan fitheid.

Hoe herken je een magnesium tekort?

Een ernstig tekort aan magnesium komt gelukkig niet snel voor, maar ook een verminderde inname kan leiden tot vervelende klachten. Bij een ongezond voedingspatroon, een verminderde maagzuurproductie of bij maagzuurremmers, bij braken, bij darmproblemen en veelvuldig alcoholgebruik kan een tekort aan magnesium ontstaan. Daarnaast verbruikt je lichaam meer magnesium bij (langdurige) stresssituaties. Je behoefte aan het mineraal is dan groter. 

Hoe herken je een magnesium tekort? Dit zijn een aantal mogelijke symptomen: 

 • Spierkrampen
 • Trillende oogleden
 • Hoofdpijn 
 • Vermoeidheid
 • Slechte concentratie
 • Slapeloosheid
 • Botontkalking
 • Hartkloppingen
 • Hartritmestoornissen

Hoeveel magnesium heb je nodig?

Een volwassen man heeft gemiddeld 350 mg magnesium per dag nodig. Voor volwassen vrouwen is dat 300 mg. In bepaalde situaties kan de behoefte hoger zijn, zoals bij sporters, zwangere vrouwen, bij alcoholmisbruik, medicijngebruik en bij langdurige stress. Lukt het je niet om voldoende magnesium via je voeding binnen te krijgen, dan kan een magnesium supplement (bijvoorbeeld in de vorm van magnesium tabletten of magnesium olie) uitkomst bieden. 

organisch magnesium

Welke magnesium is het beste?

Voordat je besluit om magnesium supplementen aan te schaffen, is het volgende goed om te weten: er bestaan verschillende soorten magnesium en onderling is er een groot verschil in kwaliteit te merken. Sommige soorten worden namelijk beter door het lichaam opgenomen dan andere. Over het algemeen kunnen we stellen dat magnesium tauraat, magnesium malaat en magnesium bisglycinaat het beste door het lichaam worden opgenomen. Dit zijn organisch gebonden magnesium soorten, oftewel: de magnesium heeft een verbinding met stoffen die afkomstig zijn uit de levende natuur. Deze worden beter opgenomen dan anorganisch gebonden magnesium (anorganisch = stoffen uit de dode natuur), zoals magnesiumoxide. Ben je op zoek naar goed magnesium product? Kies dan voor bij voorkeur een product wat uit organische magnesiumverbindingen bestaat.

Een overschot aan magnesium

Gebruik je magnesium supplementen? Houd in dat geval 250 mg als bovengrens aan, om te voorkomen dat je lichaam te veel magnesium binnenkrijgt. Een overschot aan magnesium is namelijk ook mogelijk. Dit merk je onder andere aan een lage bloeddruk, diarree, buikkrampen en misselijkheid. Het is daarom belangrijk om niet te veel magnesium via supplementen binnen te krijgen. 

Magnesium tabletten of liever via de huid?

Magnesium supplementen zijn verkrijgbaar in de vorm van capsules of tabletten, maar wist je dat magnesiumchloride ook goed wordt opgenomen via de huid? Ideaal als je liever geen tabletten slikt, of wil genieten van een wellnessmomentje. Met de producten van OsiMagnesium kan je optimaal van de werking van magnesium profiteren, terwijl je een voetenbadje neemt of je huid verzorgt met een heerlijke body butter. In onze volgende blog vertellen we je alles over magnesium producten voor de huid!