Waarom bewegen goed is voor je brein

Dat beweging goed voor je is, is ons allemaal bekend. Al van jongs af aan wordt ons verteld dat we minimaal 30 minuten per dag moeten bewegen om ons lichaam gezond te houden. Maar ook voor het brein is beweging erg goed. Het verbetert namelijk je geheugen, het vermindert stress en het zorgt ervoor dat je beter slaapt. Daarnaast kan beweging de kans op hersenaandoeningen verkleinen.

Wat doet bewegen met je hersenen?

Een hele hoop bewegingen voeren we uit zonder er echt bij na te denken. We lopen, we fietsen, we werken in de tuin en we dweilen de vloer. Misschien lijkt het alsof deze activiteiten op de automatische piloot gaan, maar tijdens de bewegingen zijn je hersenen flink aan het werk. Driekwart van al je hersencellen zijn betrokken bij beweging. Om goed te kunnen bewegen werken diverse gebieden in jouw hersenen samen. Met elkaar, met je spieren en met andere delen van je lichaam. Je houdt je hersenen fit.

Regelmatig bewegen geeft vele voordelen - lees hier meer

Welke voordelen behaal je voor je brein?

Regelmatig bewegen zorgt voor positieve effecten op je brein.

  1. Hogere weerstand - door vaker te bewegen, verhoog je je weerstand. Zo ben je minder vatbaar voor bijvoorbeeld hart- en vaatzieken en virussen.
  2. Betere en diepere slaap - door overdag te bewegen, kom je ’s nachts beter de nacht door. Beweging heeft een positieve invloed op de afgifte van het slaaphormoon melatonine. Wil je meer weten over slaap en hoe je dit kan boosten? Lees ook onze blog over beter slapen.
  3. Een beter geheugen, denkvermogen en meer focus en energie - de hippocampus en prefrontale cortex zijn gevoelig voor de positieve effecten van bewegen. Deze twee hersengebieden spelen een belangrijke rol voor je geheugen, focus, begrip en het leren van nieuwe dingen.
  4. Beter humeur en minder stress - een vicieuze cirkel: meer bewegen, beter slapen en dus ook een beter humeur. Daarnaast heeft bewegen ook een positief effect op je stresslevel, omdat het je afleidt van negatieve gedachten. Ook zorgt het voor de aanmaak van het gelukshormoon serotonine. Daar word je toch blij van!

Bewegen is goed voor je hersenen - goed voor focus en concentratie

Hoe vaak zou je moeten bewegen?

Minimaal 2,5 uur matig intensieve beweging per week is een gezond streven. Bij matig intensieve beweging wordt je ademhaling sneller. Maak bijvoorbeeld dagelijks een stevige wandeling, ga een stukje fietsen of beoefen je favoriete sport. Red je dat niet? Dan is ieder beetje beweging natuurlijk beter dan niets. Zit ook niet te veel en te lang achter elkaar stil. Werk je achter een computer? Sta regelmatig even op om een stukje te lopen en even te bewegen.

Meer weten over hoe jij voldoende beweging in jouw drukke schema propt? Wij hebben producten die jou op eenvoudige wijze helpen om slank en fit te blijven lees wat jou helpt om thuis fit te blijven; super efficiënt!

Beweeg regelmatig met deze kleine tips

Zo beweeg je meer

Vind je het lastig om dat dagelijkse halfuurtje beweging aan te tikken? Of past het (nog) niet in je huidige dagritme? Wij delen wat tips met je om op een gemakkelijkere manier meer te bewegen:

  • Start de dag met een korte ochtend work-out. Maak dit onderdeel van je dagelijkse routine, zodat je eraan went.
  • Maak een dagelijkse lunchwandeling. Strek je beentjes tijdens de pauze en ga een blokje om. Klets met collega’s of pak even een rustig momentje voor jezelf.
  • Ga niet langer met de auto naar het werk, maar pak de fiets.
  • Dat geldt natuurlijk ook voor andere gewoontes. Ga niet altijd met de auto boodschappen doen of op bezoek bij vrienden, maar pak de fiets of ga lopend.
  • Pak de trap in plaats van de lift.
  • Loop op de roltrap in plaats van dat je stil gaat staan.
  • Bewegen zit ‘m ook in huishoudelijke klusjes. Stofzuigen, onkruid wieden: praktische beweging met een mooi resultaat.
  • Plan je sportmomenten op een vast moment in. Spreek bijvoorbeeld met een vriend of vriendin af om twee vaste avonden in de week naar de sportschool te gaan. Zo zorg je voor een stok achter de deur en houd je er al vooraf rekening mee in je planning.