Staycation? Zo krijg je thuis toch dat heerlijke vakantiegevoel

De zomer is begonnen! Toch slaat een groot deel van de Nederlanders dit jaar een vakantie naar het buitenland over. Op vakantie gaan voelt nog niet voor iedereen even prettig, dus we zoeken het dit jaar nog wat dichter bij huis. Een 'Staycation' wordt dit ook wel genoemd. Maar hoe krijg je toch dat vakantiegevoel nu je niet op een Italiaans terrasje van heerlijke antipasti kunt eten of de mooie uitzichten tijdens de hikes in de Pyreneeën aan je neus voorbij gaan?

Tips voor een fijne staycation

Neem vrij

Toch dat vakantiegevoel terwijl je een staycation houdt? Start met de eerste stap: neem vrij! Het voelt misschien onnodig als je niet weggaat, maar het is goed voor je om af en toe vrij te nemen van je werk. Even ‘uit’. Durf te genieten van deze vrijheid en het niets moeten, ook thuis. Niksen is nuttig! Het zorgt voor ontspanning en rust. En juist dan komt op termijn de creativiteit bovendrijven.

staycation Thuis vakantie vieren - lees hier tips

Zet je internet uit

Zet het internet op je telefoon uit. Of zet je telefoon af en toe helemaal uit. Tegenwoordig ben je overal bereikbaar, is er op veel plaatsen wifi en in Europa minstens 3G. Een aantal jaren terug was dit nog niet het geval en stond het internet op je telefoon in het buitenland meestal uit (want: duur!). Wat een rust gaf dat. Niet continu bereikbaar, geen appjes, geen Facebook updates en geen mailtjes. Alleen bezig met het hier en nu. Heerlijk! Daarom maak de bewuste keuze om weer terug te gaan naar toen en zet je telefoon eens een paar dagen uit.

Lees een boek

Lezen is de ultieme vorm van ontspanning. Doordat je helemaal opgaat in een boek of tijdschrift, daalt je hartslag en vermindert je spierspanning. Hierdoor verlaagt gelijk je stressniveau. Dus pak een boek en plof neer op de bank. Of ga naar het park met een kleedje, een gevulde picknickmand en een mooi boek. Kom je vaak slecht in slaap? Ook dan helpt lezen. Het is bekend dat het blauwe licht van schermen – zoals van de televisie of van je telefoon – ervoor zorgt dat je hersenen actiever blijven en je dus minder snel in slaap valt. Voor het slapengaan nog even lezen zorgt voor ontspanning en brengt je dus sneller in slaap.

staycation Heerlijk lezen is goed voor ontspanning

Pak je oude hobby weer op

Wat deed je vroeger graag? Een kasteel van lego bouwen, domino-opstellingen maken, koekjes bakken, aquarel verven of macrameeën? Veel mensen hebben tijdens de coronacrisis hun oude hobby’s weer opgepakt en ontdekt hoe rustgevend het kan zijn om bezig te zijn met andere dingen dan normaal. Even heerlijk met je handen bezig zijn, niets moeten en doen waar je zin in hebt. In één keer wordt het weer duidelijk waarom je het vroeger zo leuk vond of ontdek je een hele nieuwe hobby.

Doe dingen waar je anders de tijd niet voor neemt

Je bent vrij. Nu heb je de tijd! Neem de tijd voor het bereiden van een heerlijk diner. Dek de tafel zoals in een restaurant. Of ga uitgebreid in bad of neem een voetenbad met magnesium vlokken. Kaarsjes aan, een rustgevend achtergrondmuziekje en een lekker boek. Relax!

Thuis tijdens vakantie - lees hier tips

Even weg in Nederland

Je hoeft niet naar het buitenland om te genieten van een mooie omgeving. Ook Nederland is prachtig! Geniet van dagtripjes of zelfs een langere tijd weg in ons eigen landje. Kies voor een verrassende wandelroute in de buurt of voor een prachtige fietstocht wat verderop. Een weekendje naar de Veluwe, De Biesbosch of het Groene Hart. Lekker weg in de natuur! Een Staycation is wat ons betreft helemaal zo slecht nog niet :-)

Thuis tijdens vakantie - ga lekker wandelen