Is ginkgo biloba hét supplement voor onsterfelijkheid?

Veel dingen in het leven zijn onzeker, behalve ouder worden. Elk levend organisme op aarde ondergaat dit proces. De snelheid waarmee dit gebeurt, varieert alleen. Waar een mens gemiddeld 80 jaar over het verouderingsproces doet, is dit proces van een schildpad veel trager en haalt deze soort makkelijk de 200 jaar. Een pil om hét eeuwige leven te kunnen leiden, hebben we tot op heden niet gevonden. Wel is er één boomsoort die griezelig dicht bij onsterfelijkheid komt: de ginkgo boom (ook wel de Japanse notenboom genoemd). Deze boom leeft al vele miljoenen jaren. Hoe kan dit? Is er iets wat wij van deze soort kunnen leren voor onze eigen onsterfelijkheid? En kunnen wij hier lering uit trekken voor ons eigen verouderingsproces?

Het eeuwige leven van de ginkgo boom

De ginkgo boom meer dan 300 miljoen jaar op aarde aanwezig. Hierdoor hebben ze al vele heftige weersinvloeden overleefd, zoals bijvoorbeeld de ijstijd. In de zomer heeft deze boom groene bladeren, waarna ze in de herfst verkleuren naar helder geel. Met name in Japan wordt deze boom geroemd. Het staat symbool voor onveranderlijkheid, hoop, liefde, toverkracht, tijdloosheid en een lang leven. 

Wetenschappers ontdekte dat de kracht van deze boom met name in zijn immuunsysteem en afweer zit. Ook al is deze boom vele duizenden jaren oud, het immuunsysteem blijft er uitzien als dat van een twintigjarige. Het is nagenoeg niet gevoelig voor ziekten, insecten en vervuiling. De boom heeft geen ‘geprogrammeerde ontwikkelingen’ die cellen beschadigen en zo leiden tot ouderdom en slijtage. Als gevolg hiervan blijft alles intact en is de boom praktisch onsterfelijk. 

Ginkgo biloba boom - gezondheid

Kunnen wij ook onsterfelijk worden?

Het gebrek aan het verouderingsproces van de ginkgo boom klinkt veelbelovend. Kunnen wij en andere levende organismen profiteren van deze onsterfelijkheid? Zeker, in de vorm van supplementen. Ginkgo biloba supplementen is een extract uit de bladeren. Dit extract is rijk aan bioflavonoïden en hebben zeer gunstige effecten op onze gezondheid. We worden er niet onsterfelijk van, maar zit boordevol met antioxidanten die wel degelijk hun bijdrage leveren aan de vertraging van ons verouderingsproces. 

De kracht van antioxidanten

Antioxidanten neutraliseren vrije radicalen. Vrije radicalen zijn chemische stofjes die ernstige schade kunnen toebrengen aan onze cellen en een kettingreactie kunnen veroorzaken. Elke cel in ons lichaam heeft energie nodig om te kunnen functioneren. Wanneer zij deze energie produceren, komt er een chemisch stofje vrij; vrije radicalen. Antioxidanten neutraliseren vrije radicalen, waardoor ze eventuele schade tegengaan.

Wanneer we meer vrije radicalen dan antioxidanten hebben, kunnen er ongemakken ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan rimpels en ernstige aandoeningen aan hart en bloedvaten. 

Vertraging tekenen ouderdom ginkgo biloba boom

Ginkgo biloba: waar is het goed voor? 

Ginkgo biloba supplementen zijn zeker niet hét magische supplement tegen veroudering. Daarentegen zijn ze super gezond en helpen ze je lichaam bij diverse processen die indirect wél invloed hebben op ‘gezond’ ouder worden. Hiervan zijn de belangrijkste eigenschappen: 

  1. Ondersteuning van ons antioxidant systeem. 
  2. Preventie bij cognitieve veroudering. 
  3. Ondersteuning bij het algehele verouderingsproces.
  4. Een gunstig effect op de bloedsomloop. 
  5. Positieve invloed op onze stressbestendigheid. 
  6. Verbetering van ons denkvermogen, zoals leervermogen, concentratievermogen en geheugen. 
  7. Ondersteuning bij detox van de lever. 

Niet onsterfelijk door ginkgo biloba, waarmee dan wel?

Onsterfelijk zullen we niet worden van de oudste boomsoort op aarde. Wel is het super gezond voor ons lichaam door de grote hoeveelheden antioxidanten. Het helpt bij het afremmen van ons verouderingsproces, fysiek en geestelijk en geeft meer kwaliteit van leven. En zeg nou zelf; kwaliteit van leven is tenslotte waar het om draait. 

Maar onsterfelijk worden we er niet van. Door de ginkgo biloba verlengen we ons leven niet met tientallen jaren. Het draait er natuurlijk om hoe jij je lichaam gebruikt. We gebruiken ons lichaam dagelijks en wat je dagelijks gebruikt slijt. Neem bijvoorbeeld een auto. Een auto waarmee je dagelijks 200 km rijdt, slijt eerder dan een auto die dagelijks slechts 80 km rijdt.

Daarom is het des te belangrijk om goed voor je lichaam te zorgen, zodat het niet binnen 60 jaar oud en versleten is. Gezonde voeding, supplementen, voldoende bewegen, niet teveel stress en voldoende slapen zijn hierin belangrijke speerpunten. En daarbij kan een dagelijkse capsule ginkgo biloba nooit kwaad. Alle kleine beetjes helpen, toch? ;-)