Boost je gezondheid en weerstand met saffraan

Kruiden en specerijen bevatten veel vezels en antioxidanten en die zijn goed voor je. Dat weet je vast al. Maar tussen al die kruiden en specerijen zit een wel heel bijzonder exemplaar: saffraan. Dit rode specerij heeft zo enorm veel gezonde eigenschappen dat je het bijna een wondermiddel kunt noemen. En daar zijn veel mensen het al eeuwen over eens.

Eeuwenoude wetenschap bewijst al dat saffraan gezond is

Het werd namelijk al duizenden jaren geleden gebruikt. Cleopatra badderde dagelijks in een bad met saffraan, omdat haar huid er mooier en zachter van werd. Aulus Cornelius Celsus, een intellectuele Romeinse meneer die in 25 voor Christus leefde, schreef acht boeken over geneeskunde en raadde saffraan aan om bijvoorbeeld wonden te helen en luchtwegaandoeningen te verlichten.

Ayurveda is een Indische holistische wetenschap van bijna vijfduizend jaar oud dat als enige niet-reguliere systeem wordt erkend door de WHO. Ook daarin is een belangrijke rol voor saffraan weggelegd. En boeken over Chinese Geneeskunde van 300 tot 200 voor Christus (ofwel: heel-héél lang geleden), vertellen dat er maar liefst 252 fytochemische behandelingen mee mogelijk zijn. Fytochemie richt zich op inhoudsstoffen van planten.

Hoe gezond is saffraan? 9 gezondheidsvoordelen

Kwaaltjes te lijf met saffraan

Nu ga ik natuurlijk niet elke behandeling beschrijven. Dat is een beetje te veel. Maar ik ga je wél verwennen met de belangrijkste 9 kwaaltjes en aandoeningen die je ermee kunt verlichten. Of zelfs verhelpen.

1. Verminderde weerstand

Iedereen heeft wel eens behoefte aan meer weerstand. In de herfst en winter bijvoorbeeld, als griep en verkoudheid op de loer liggen. Het is dus goed om je weerstand een boost te geven en saffraan kan daarbij helpen. Het is namelijk rijk aan vitamine B1, B2, B6 en C die voor een gezond en sterk immuunsysteem zorgen. Er zitten ook antioxidanten in, zoals seleen (selenium) en zink. Deze slimme jongens maken vrije radicalen in je lichaam onschadelijk.

2. Hoesten, keelpijn en griep

Saffraan heeft ontstekingsremmende eigenschappen en kan daarom verkoudheidsklachten en griep verlichten. Heb je last van een vervelende hoest of ben je erg verkouden? Meng dan wat saffraan in een glas warme melk. Dat lost vastzittend slijm op en helpt je om vrijer te ademen.

3. Verminderd libido

Ik vertelde net al dat Cleopatra dagelijks een bad nam met saffraan voor een zachtere huid. Maar dat was niet de enige reden. Het sterke aroma wat saffraan afgeeft heeft een lustopwekkend effect en dat maakte een gezellige nacht met mannelijk of vrouwelijk bezoek, nóg gezelliger. En als je dit specerij regelmatig gebruikt, kan het zelfs je libido verhogen.

4. PMS en menstruatieklachten

Heb je elke maand last van vervelende PMS-klachten? Of heb je tijdens je menstruatie veel last van buikpijn of kramp? Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat saffraan thee gezond is en deze vervelende klachten verlicht. Tien tot vijftien draadjes per kop verlichten je klachten al aanzienlijk.

Hoe gezond is saffraan thee?

5. Slecht slapen

Als je niet goed in slaap kunt komen, kan saffraan ook een uitkomst zijn want het bevordert een betere nachtrust. Je kunt wat draadjes of saffraan poeder oplossen in warme melk of thee en opdrinken vlak voordat je gaat slapen. En als je van makkelijk houdt, kun je ook saffraan capsules innemen.

6. Maag en darmklachten

Buikpijn is een van de meest voorkomende klachten bij mensen. Dat kan veroorzaakt worden door een prikkelbare darm, te weinig of te veel maagzuur en overgevoeligheid voor bepaalde voeding. Saffraan kan deze klachten verlichten, dus gebruik dit heerlijke specerij regelmatig in een lekker gerecht. En het zorgt er ook meteen voor dat je minder winderig wordt. Fijn!

7. Veroudering van je ogen

In saffraan zit een hoge concentratie natuurlijke Crocine en Carotenoïden – dat zijn bio-actieve stoffen. Die stofjes verbeteren de bloedtoevoer naar je ogen en helpen om de structuur en functies van het netvlies te herstellen. En als je daar op tijd mee begint, kun je de lens en het netvlies van je oog beschermen tegen ouderdomsverschijnselen. Daar kun je natuurlijk nooit te vroeg mee beginnen!

8. Te hoog cholesterol verlagen

In Spanje komen relatief weinig hart- en vaatziekten voor. Diverse onderzoekers schrijven dat toe aan het feit dat Spanjaarden royaal gebruik maken van saffraan in hun gerechten. Het helpt namelijk om een te hoog cholesterol te verlagen waardoor hart- en vaatziekten voorkomen kunnen worden. Ben je geen keukenprins- of prinses? Dan is een saffraan supplement ook een super goede oplossing.

9. Acne, psoriasis en meer!

Saffraan eten en drinken heeft een positief effect op allemaal verschillende huidproblemen, zoals acne en de ontstekingsziekte psoriasis. Dat komt doordat saffraan diep doordringt in elke weefsellaag van je lichaam. Maar je kunt het ook uitwendig gebruiken. Dan verlicht het klachten zoals kiespijn, hoofdpijn, spierpijn, kneuzingen en insectenbeten.

Een hulpmiddel, geen geneesmiddel

Dat saffraan al zo lang en vaak wordt gebruikt maakt nog maar eens duidelijk dat het echt kan bijdragen aan een betere gezondheid en weerstand. Maar het is natuurlijk geen geneesmiddel. Als je ziek bent, zwanger of je hebt serieuze klachten, dan is het altijd verstandig om een arts te raadplegen.