Chaga: de paddenstoel voor het immuunsysteem en vitaliteit

Chaga, ook wel Inonotus obliquus genoemd in het Latijn, is één van de zes populaire medicinale paddenstoelen in Nederland. Het is de paddenstoel voor je immuunsysteem met een sterke antivirale werking*. Vooral tijdens de pandemie met Corona steeg de vraag naar deze bijzondere paddenstoel enorm. Daarom behandelen we in dit artikel alles wat jij moet weten over de Chaga paddenstoel. 

Parasiet van de Berkenboom 

De Chaga groeit het beste in koude klimaten, zoals in Rusland. Daar groeien ze volop in het wild. De paddenstoel plant zich voort door zich op de bast van een boom te nestelen. Dit zijn meestal berkenbomen. Hier blijft de paddenstoel net zo lang zitten tot het einde van de berkenboom. Vaak is dit 5 tot 7 jaar, nadat de Chaga zich genesteld heeft op de boom.

Chaga mushroom in het wild - werking en toepassing

Op het eerste gezicht lijkt de Chaga helemaal niet op een traditionele paddenstoel. Je kunt deze paddenstoel herkennen aan de zwartgeblakerde uitstulping van een boom. Het lijkt op een klein (of groot, afhankelijk van het formaat van de paddenstoel) gezwel. Echter, wanneer je de paddenstoel open maakt, heeft het een helder oranje kleur en zit boordevol met nuttige stoffen. 

Bijzondere eigenschappen van de Chaga

De Chaga wordt gezien als een superfood met heilzame eigenschappen. Vooral in de Traditionele Chinese Geneeskunde wordt het veelvuldig toegepast. Een van de bekendste eigenschappen van deze paddenstoel is het vermogen om het immuunsysteem zo te versterken* dat je minder vatbaar bent voor ziektes. Het verhaal gaat zelfs dat in er een dorpje was in Siberië waar de inwoners geen koffie, maar thee van de Chaga paddenstoel dronken. Dit deden ze om kosten te besparen. Koffie was in die tijd erg duur. En wat bleek? In dat dorpje waren opvallend weinig zieken. De inwoners zeggen zelf dat het komt door de thee gemaakt van de Chaga paddenstoel. Wie zal het zeggen? Toevallig is het wel. 

Chaga thee - Chaga mushroom werking en toepassing

Super Oxide Dismutase - hoogst mogelijke dosis antioxidanten 

Wetenschappers zijn ook steeds meer geïnteresseerd in de wonderen van deze paddenstoel. Zij kwamen erachter dat de Chaga krachtige antioxidanten bevat. Deze paddenstoel bevat de hoogst mogelijke dosis S.O.D. antioxidanten, ook wel de Super Oxide Dismutase genoemd. Hiermee bevat deze paddenstoel de meeste antioxidanten van alle voedselbronnen op onze planeet. 

Waarom heb je antioxidanten nodig? Antioxidanten zijn de beschermers tegen de vernietigende oxidatieprocessen van vrije radicalen (ook wel oxidatieve stress genoemd). Oxidatieve stress kan enorm veel schade aanbrengen in het lichaam. Met name in het weefsel en cellen.

Wilde Chaga stukken - werking Chaga mushroom

Stimuleert de Natural Killer cellen 

Naast antioxidanten bevat Chaga ook betulinezuur en bèta-glucanen (meervoudige suikers). Deze stoffen zijn ontstekingsremmend* en hebben een ondersteunende functie voor het immuunsysteem*. Dankzij deze stoffen wordt het lichaam gestimuleerd om meer Natural Killer cellen aan te maken. Door deze extra hulptroepen ben je beter voorbereid tegen virussen, bacteriën of andere lichaamsvreemde stoffen.

Waar gebruik je de Chaga paddenstoel voor?

De Chaga mushroom is een heel breed inzetbare paddenstoel. Je kunt de Chaga mushroom met name inzetten voor: 

  • Anti-aging*
  • Immuun- en weerstand booster*
  • Detox* 
  • Balanceren van de hormoonspiegel* 
  • Antibacteriële, antivirale en antischimmel werking* 
  • Versterkt het lichaam*
  • Antioxidant* 

Waar kun je Chaga kopen

Chaga is onderhand op veel plekken te koop. Van drogisterijen tot aan (online) gezondheidswinkels. Je hebt meerdere merken op de markt, zoals Foodsporen, Mushrooms For Life, KAAPA Mushrooms en Pure Mushrooms. Hierdoor bevat de Chaga de meeste werkzame stoffen. Het meeste voordeel voor jou dus. 

Pure Mushrooms 

Pure Mushrooms is nieuw verkrijgbaar in Nederland. De kracht van deze supplementen? De paddenstoelen zelf én acerola. Verder niets. De producten zijn puur, onbewerkt en rechtstreeks van de oorspronkelijke bron: namelijk de ongerepte en oeroude bossen van China.

Pure Mushrooms paddenstoelsupplementen - biologisch, vegan en hoge kwaliteit!

In deze bossen vindt de kennis over medicinale paddenstoelen haar oorsprong. Dankzij deze eeuwenoude kennis produceert Pure Mushrooms hoogwaardige, natuurlijke en biologische supplementen die bereid zijn volgens Traditionele Chinese Geneeskunde. Pure Mushrooms heeft niet alleen Chaga capsules in het assortiment, maar ook Cordyceps, Reishi en Lion's Mane.

Medicinale paddenstoelen Pure Mushrooms download ebook

Meer weten over paddenstoelsupplementen? 

Regelmatig schrijven we over de wonderen van deze natuurlijke krachtpatsers. Op onze website vind je meerdere blogs. Zo geven we antwoord op de meestgestelde vragen: 

Meer weten over de werking en verschillende soorten? Download dan ook de paddenstoelengids van Pure Mushrooms.

*Deze gezondheidsclaims zijn op dit moment in behandeling bij de EFSA