Pollenallergie verlicht hooikoorts tips

Hooikoorts kan de lente en zomer behoorlijk verpesten voor velen van ons. Het genot van buiten zijn wordt vaak overschaduwd door constant niezen, jeukende ogen en een verstopte neus. Maar hey, geen zorgen! Gelukkig zijn er natuurlijke manieren om deze symptomen te verlichten. In deze blog van webshop De Gezonde Wereld duiken we in welke supplementen jou kunnen helpen om op een natuurlijke manier hooikoorts te tackelen. Ontdek hoe je weer volop kunt genieten van het mooie weer, zonder dat je voortdurend naar tissues hoeft te grijpen!

Wat is pollenallergie of hooikoorts? 

Hooikoorts, ook bekend als pollenallergie, is een reactie van je lichaam op de kleine, lichte pollenkorrels die door de wind worden verspreid van bomen, grassen en onkruiden. Wanneer je deze deeltjes inademt, denkt je immuunsysteem dat het gevaarlijk is en reageert overdreven. Dit zorgt voor de aanmaak van antilichamen en het vrijkomen van histamine, een stof die de typische symptomen van een allergische reactie veroorzaakt.

graspollen hooikoorts

Graspollen 

Graspollen zijn een van de meest voorkomende oorzaken van hooikoorts en kunnen van het vroege voorjaar tot de late zomer allergische reacties veroorzaken. Wanneer de grassen bloeien, laten ze minuscule pollenkorrels los die gemakkelijk door de wind worden meegevoerd. Voor mensen met een graspollenallergie betekent dit vaak een tijd van niezen, jeukende ogen en een loopneus.

Hooikoorts klachten: een overzicht

Hooikoorts kan verschillende vervelende symptomen veroorzaken, van mild tot ernstig, afhankelijk van de persoon en de omgevingsfactoren. Laten we eens kijken naar enkele van de meest voorkomende klachten die gepaard gaan met hooikoorts:

  • Tranende en jeukende ogen
  • Jeuk aan de neus, gehemelte of oren
  • Kriebelhoest: door de allergische reactie aan de slijmvliezen ontstaat er irritatie in de keel
  • Vermoeidheid
  • Moeite met concentreren
  • Hoofdpijn
  • Benauwdheid

Hooikoorts of verkouden? Hoe herken je het verschil? 

Of het nu hooikoorts is of een verkoudheid, een verstopte neus, een loopneus, niezen en een vol gevoel in je hoofd kunnen je behoorlijk van slag brengen. Je voelt je gewoon niet op je best. Vaak denken mensen bij deze klachten eerst aan een verkoudheid. Maar guess what? Het kan ook hooikoorts zijn.

Het grote verschil tussen hooikoorts en een verkoudheid is dat de symptomen van hooikoorts vaak langer aanhouden en steeds weer terugkomen. Bij een verkoudheid nemen de klachten, zoals niezen en een loopneus, na een paar dagen af. Een ander verschil is dat bij hooikoorts het niezen gedurende de dag vaak erger wordt en 's avonds afneemt. En jeuk aan de neus en ogen is ook een veelvoorkomend symptoom van hooikoorts, dat je niet bij een verkoudheid tegenkomt.

Hooikoorts test

Vermoed je een pollenallergie? Doe een hooikoorts test

Als je denkt dat hooikoorts de boosdoener is van je symptomen, kan een allergietest je echt opheldering geven. Dit wordt gedaan door een huisarts en helpt bij het identificeren van de specifieke pollen waarop je lichaam reageert. Er zijn twee soorten allergietests die worden gebruikt voor het vaststellen van hooikoorts: de huidpriktest en de bloedtest.

Bij de huidpriktest brengt de specialist kleine hoeveelheden potentiële allergenen aan op je huid, meestal op je onderarm of rug. Dan wordt er lichtjes in je huid gekrast om de stoffen onder het oppervlak te brengen. Binnen 15 tot 20 minuten kan er een reactie optreden, zoals roodheid of zwelling, wat wijst op een allergie.

Een bloedtest, vaak een RAST-test of specifieke IgE-test genoemd, meet de hoeveelheid allergie-veroorzakende antilichamen in je bloed. Deze test is handig als je huidige medicatie of een bepaalde huidaandoening een huidtest onmogelijk maakt.

Het achterhalen van je specifieke allergenen is een belangrijke stap om hooikoorts effectief aan te pakken. Met deze kennis kun je de blootstelling aan bepaalde pollen verminderen en gerichte behandelingen of medicatie volgen om de symptomen van hooikoorts onder controle te houden.

Belangrijke supplementen bij hooikoorts 

Wist je dat bepaalde supplementen ook kunnen ondersteunen bij hooikoorts? Dit zijn de belangrijkste: 

1. Vitamine C

Vitamine C is echt een krachtpatser! Je vindt 't natuurlijk in heel wat fruit en groenten, zoals sinaasappels, aardbeien en broccoli. En weet je waarom 't zo geweldig is? Omdat het je immuunsysteem helpt te ondersteunen.

Vitamine C kan helpen bij hooikoorts, omdat het je immuunsysteem een duwtje in de rug geeft, zodat het beter in staat is om die vervelende pollen en andere allergenen aan te pakken*. Dat betekent een vermindering van hooikoorts symptomen zoals niezen, jeukende ogen en een verstopte neus*.

Reishi hooikoorts

2. Reishi

Reishi, de paddenstoel die ook wel de "paddenstoel van onsterfelijkheid" wordt genoemd, is al eeuwenlang een ster in de traditionele Chinese geneeskunde. Reishi bevat verbindingen die ontstekingsremmend werken*. Hooikoorts? Ja, dat kan behoorlijk vervelend zijn door die ontstekingsreacties in je lijf als reactie op allergenen. Reishi kan daarbij helpen door die ontstekingen te verminderen*. Resultaat? Minder last van hooikoorts symptomen zoals jeukende ogen en een verstopte neus*. En alsof dat nog niet genoeg is, heeft Reishi ook een antihistaminisch effect, wat betekent dat het de vrijlating van histamine kan remmen*.

Lees ook: Hooikoorts? Neem een Reishi paddenstoel!

3. Quercetine

Quercetine is een stofje dat van nature voorkomt in bepaalde voedingsmiddelen, zoals appels, uien, en bessen. Het staat bekend om zijn antioxidanten, wat helpt om schadelijke stoffen in je lichaam te bestrijden.

En dan hooikoorts. Quercetine kan daarbij ondersteunen, omdat het de activiteit van bepaalde immuuncellen aanpakt die betrokken zijn bij allergische reacties, zoals mestcellen en eosinofiele cellen*. Door deze cellen in toom te houden, kan quercetine de vrijlating van histamine verminderen*, wat een van de grote boosdoeners is van hooikoortsklachten zoals niezen, jeukende ogen en een verstopte neus.

Probiotica

4. Probiotica

Probiotica zijn die goede bacteriën die van nature in je spijsverteringsstelsel te vinden zijn en die een belangrijke rol spelen bij het in topconditie houden van je darmflora. En raad eens waar een groot deel van je immuunsysteem zich ophoudt? Juist, in je darmen, waar probiotica hun werk doen. Ze kunnen je immuunsysteem helpen reguleren, zodat het minder heftig reageert op allergenen zoals pollen*. Dit kan leiden tot een afname van de symptomen van hooikoorts*.

5. Omega 3

Omega-3 vetzuren zijn van die superbelangrijke vetten die je vindt in vette vis zoals zalm en makreel, maar ook in plantaardige bronnen zoals lijnzaad en walnoten. Ze zijn echte helden als het aankomt op ontstekingen*. Hooikoorts kan deels worden toegeschreven aan ontstekingsreacties als reactie op allergenen zoals pollen. 

6. Kurkuma

Kurkuma, die opvallend gele specerij die je veel in de keuken en traditionele geneeskunde tegenkomt, is echt een powerhouse! Het staat bekend om zijn ontstekingsremmende werking en zijn bom van antioxidanten*. In kurkuma zit een actief stofje genaamd curcumine, dat berucht is om zijn ontstekingsremmende eigenschappen*. Plus, het kan helpen allergische reacties te verminderen door de vrijlating van histamine af te remmen*.

Spirulina hooikoorts

7. Spirulina

Spirulina bevat fytochemicaliën zoals phycocyanine, die krachtige ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Door ontstekingen te verminderen, kan spirulina helpen om de symptomen van hooikoorts, zoals een verstopte neus en jeukende ogen, te verminderen.

8. Bijenpollen

Bijenpollen worden door bijen verzameld uit bloemen en zijn een rijke bron van voedingsstoffen. Denk aan eiwitten, vitaminen, mineralen, antioxidanten en enzymen - allemaal in één kleine korrel. Door kleine hoeveelheden bijenpollen te eten kan het lichaam mogelijk geleidelijk wennen aan allergenen die vergelijkbaar zijn met die in pollen*. Dit kan het immuunsysteem helpen om minder heftig te reageren op de pollen die hooikoortssymptomen veroorzaken*. 

*Evaluatie gezondheidsclaim is lopende. 

Hoe gebruik je deze supplementen effectief? 

Om echt het beste uit deze supplementen te halen, is het slim om al een paar weken voordat het hooikoortsseizoen begint te starten. Zo geef je je lichaam de tijd om zich voor te bereiden en een sterke verdediging op te bouwen tegen allergenen. Belangrijk is ook om de aanbevolen doseringen niet te overschrijden en te gaan voor kwaliteitsproducten zonder overbodige toevoegingen. Gebruik je medicijnen? Praat dan eerst even met je dokter voordat je aan de supplementen begint.

Tips hooikoorts

Algemene tips bij hooikoorts 

Naast het gebruik van supplementen, zijn er diverse praktische tips die je kunt toepassen om de impact van hooikoorts te verminderen:

Bekijk de pollenradar

Blijf op de hoogte van de lokale pollenprognoses met een handige pollenradar en plan je buitenactiviteiten slim in op momenten waarop de pollenconcentratie laag is. Vroege ochtenden en late avonden zijn vaak de tijden waarop pollen het meest rond dwarrelen.Een pollenradar is een soort weerbericht die aangeeft hoeveel pollen er momenteel in de lucht zweven. Het laat ook zien welke soorten pollen vooral actief zijn, zoals graspollen, boompollen of andere stuifmeelsoorten. Onthoud: hoe hoger het aantal pollen in de lucht, hoe groter de kans op hooikoortssymptomen.

Draag een zonnebril

Een zonnebril doet meer dan alleen je ogen beschermen tegen UV-straling; het houdt ook die vervelende pollen weg van je ogen. Resultaat? Minder irritatie en minder jeuk. En hier is nog een tip: probeer te voorkomen dat je in je ogen wrijft. Zo geef je die pollen geen kans!

Douche voor het slapengaan 

Na een dagje buiten is het slim om een verfrissende douche te nemen en je kleding te wassen. Zo spoel je die vervelende pollen weg die aan je lichaam en kleding kunnen blijven plakken. Door 's avonds te douchen, spoel je alle pollen uit je haar en van je gezicht, zodat ze je nachtrust niet verstoren.

Soothing CBD balm Hemptouch

Smeer zalf onder je neus

Voorkom dat pollen je neus binnendringen met een eenvoudige truc: smeer wat zalf onder je neus. Gebruik bijvoorbeeld de Soothing CBD balsem van Hemptouch. De vette zalf houdt pollen tegen en voorkomt dat ze verder je lichaam binnendringen. 

Houd ramen en deuren gesloten

Om te voorkomen dat die vervelende pollen je huis binnendringen, is het slim om je ramen en deuren dicht te houden, vooral op die dagen waarop de pollen in de lucht hoog zijn. En hier is een tip: droog je was binnen in plaats van buiten. Zo vermijd je dat er pollen op je kleding belanden.

Histaminerijke voeding vermijden

Om te voorkomen dat je nog meer histamine binnenkrijgt, is het slim om voedingsmiddelen met een hoog histaminegehalte te vermijden. Histamine komt onder andere voor in voedingsmiddelen zoals chocolade, varkensvlees, bier, rode wijn, E-nummers, tomaat, kiwi en drop. Het is dus verstandig om deze producten te laten staan voor een betere controle over je histaminelevels.