Cordyceps: de horrorpaddenstoel die balanceert

Het lijkt regelrecht uit een sciencefictionfilm te komen, maar niets is minder waar. Cordyceps paddenstoelen die uit insecten groeien. Door de sporen van deze zwam raken insecten besmet. De cordyceps gebruikt het lichaam van het insect als voedingsbron en schild, waarna de zwam uit zijn lichaam groeit. Wacht… wat?

 

Hé, hoe dan?

Zoals je in het korte fragment van BBC ziet, raken insecten besmet door de sporen van de cordyceps. Als gevolg hiervan dient het lichaam van het insect als voeding en bescherming. De parasitaire zwam die uit het lichaam groeit produceert op zijn beurt weer sporen om zo soortgenoten te ‘besmetten’. Een eindeloos proces…

Cordyceps paddenstoel
Cordyceps paddenstoelen. Het lichtgele gedeelte is de rups, het bruine gedeelte de zwam.

De natuur balanceert

Waarom kiest de natuur voor deze (horror) wijze? Simpel, het zorgt voor balans. Cordyceps paddenstoelen zijn er in vele soorten. Het groeit op (of uit) vele insecten; rupsen, sprinkhanen, mieren, kevers en ga zo maar door. Insecten die in grote aantallen aanwezig zijn, hebben een grote kans om een paddenstoel te worden. Zo ontstaat er een natuurlijke balans. Geen enkele soort kan domineren en zo de natuur verstoren of uitputten. Toch een mooie gedachte als reden voor het bestaansrecht van deze ‘bijzondere’ paddenstoel.

Medicinale paddenstoelen Pure Mushrooms download ebook

Voordelen voor mensen

Gelukkig is het lijden van de insecten niet voor niets. De zwam bevat een aantal bijzondere elementen die voor ons weer voordelen bieden. Zo bevatten cordyceps hoge hoeveelheden proteïne, aminozuren, nucleosiden, cordycepine, vitaminen, mineralen en sterolen. Deze stoffen hebben een positieve uitwerking op:

  • onze lichamelijke en geestelijke conditie
  • remming van het verouderingsproces
  • hart- en vaatziekten
  • vermoeidheid
  • libido en vruchtbaarheid
  • sportprestaties

Zo gaat het gerucht dat tijdens de Olympische Spelen van 1992 het Chinese team Cordyceps gebruikte. Meerdere wereldrecords werden toen verbroken. Toeval?

Veganistische cordyceps

Durf je de cordyceps nog in te nemen? Nee? Wees gerust. De cordyceps die je koopt in winkels is niet via de manier in de video ‘geoogst’. Zo kweekt Pure Mushrooms de paddenstoelen op een natuurlijke bodem van biologische rijst. Volledig biologisch én vegan. Dat is fijn voor je gemoedstoestand! Althans, dat vonden wij wel.

Groei van Cordyceps paddenstoel Mushrooms4Life
Bereidingswijze Cordyceps bij supplementen van Pure Mushrooms

Wil je meer weten over Cordyceps of over andere krachtige paddenstoelen? Download hier een gratis paddenstoelengids van Pure Mushrooms.