4 tips hoe je effectief thuiswerkt met kinderen

Coronacrisis, flatten the curve en binnen blijven. Deze woorden vormen een goede samenvatting van de afgelopen tijd. We moeten met zijn allen binnen blijven om de piek van Corona af te vlakken. Geen gemakkelijke opgave. Want niet alleen winkels sluiten en zijn wij verplicht om thuis te werken, ook scholen zijn dicht. Dus kinderen blijven ook thuis en zij moeten onderwezen en vermaakt worden. En dat terwijl jij je dagelijkse e-mails bijwerkt en Skype-meetings houdt met collega’s. Echt hoe dan? Geen paniek, ik heb 4 tips voor alle ouders in nood.

1. Plan geen werkdagen van acht uur achter elkaar

Kinderen maken geluid, herrie en willen aandacht. Wees daarom realistisch en plan geen acht uur achter elkaar. Dit gaat niet lukken met kinderen. Je kinderen kunnen niet acht uur zonder je. Ze hebben in de tussentijd aandacht nodig en jij zal afgeleid raken. Splits daarom je werkuren op en verdeel ze over de dag. Werk ‘s ochtends een aantal uur. Neem even een pauze om met ze naar buiten te gaan of met ze te spelen. Werk daarna weer een paar uur en nog een aantal uur in de avond. Hierdoor is het behapbaar en kom je toch aan een volle werkdag alleen dan gewoon verspreid. Vele malen productiever dan wanneer je continu wordt onderbroken.

2. Beperk social media en andere afleidingen

Wanneer je eenmaal aan het werk bent, wil je geen afleidingen van buitenaf. Zet daarom je mobiel in vliegtuigstand of uit. Hierdoor kun je echt een paar uur volledig focussen en ben je vele malen productiever. Blokkeer ook privé meldingen op je laptop, zodat je niet continu uit je concentratie wordt getrokken. Geloof mij, deze tip is goud! Je bent sneller afgeleid dan je wilt toegeven.

3. Maak afspraken met je kind (mits oud genoeg)

Maak afspraken met je kind, mits zij oud genoeg zijn natuurlijk. Leg uit dat je aan het werk bent en dat dat belangrijk is dat zij jou niet storen. Wanneer je klaar bent, kun je weer met ze spelen en kom je naar hen toe. Is er natuurlijk iets dringends aan de hand mogen ze je altijd storen, maar anders niet. Hang hier ook consequenties aan als ze dit niet doen. Aan de andere kant, houden ze zich wel aan de regels en laten ze je doorwerken zonder te storen? Beloon dit! Geef ze een compliment en breng wat tijd met ze door.

Thuiswerken met kinderen tijdens corona

4. Doe belangrijke taken op een slim moment

Doe je belangrijke taken op een tijdstip waarvan je zeker weet dat je niet gestoord kan worden. Een goed moment is bijvoorbeeld wanneer ze naar bed zijn (‘s avonds) of wanneer ze nog in bed liggen (‘s ochtends heel vroeg). Je andere taken doe je gedurende de dag. Mocht dan iets niet lukken, dan raak je niet meteen in de stress.

En nu? Aan het werk :-)

Ik hoop dat je wat hebt aan deze tips en werk gedaan kunt krijgen. Heb je toch moeite met je concentratie vast te houden en raak je snel afgeleid? Probeer dan eens supplementen voor een concentratieboost. Er zijn zat supplementen waardoor je je concentratie beter kunt vasthouden.

Neem bijvoorbeeld Lion’s Mane in de vorm van een capsule. Lekker en goed voor de productiviteit!