beste tijdstip voedingssupplementen innemen

Voedingssupplementen bieden een extra steuntje in de rug als het gaat om het bevorderen van je gezondheid en welzijn. Het is essentieel om te weten dat supplementen van elkaar kunnen verschillen. Ze bevatten verschillende ingrediënten die op unieke manieren door het lichaam worden verwerkt. We krijgen vaak vragen over wat het beste tijdstip is om voedingssupplementen in te nemen. In dit artikel leggen we dat gedetailleerd uit.

Multivitaminen

Multivitaminen zijn ware schatkistjes boordevol vitamines, mineralen, antioxidanten en andere bioactieve stoffen. Deze krachtige cocktail is essentieel voor talrijke lichaamsprocessen, waaronder energieproductie. Het ideale moment om je multivitamine te consumeren? Bij het ontbijt! Op die manier profiteer je de hele dag door van een optimale energieboost. Multivitaminen kun je beter niet 's avonds innemen, ze bevatten B-vitamines die je energieniveau kunnen verhogen en dus je slaappatroon kunnen verstoren. Voor een Vitamine B-complex geldt hetzelfde advies: neem het 's ochtends in.

Vitamine C

Van Vitamine C is bekend dat je het beter tijdens de maaltijd kunt slikken, omdat het de opname van ijzer uit je maaltijd verbetert. Omdat vitamine C het leer- en concentratievermogen en het energieniveau ondersteunt raden wij aan om vitamine C ‘s morgens of ‘s middags bij de maaltijd in te nemen. Zo profiteer je optimaal van de werking van vitamine C. 

Vitamine D

Ons lichaam produceert Vitamine D als reactie op zonlicht. Het meest gunstige moment om vitamine D in te nemen? Overdag, bij voorkeur bij het ontbijt. Zo kan je lichaam makkelijker vitamine D produceren. Tip: vitamine D is (net als vitamine A, E en K) een vetoplosbare vitamine. Voeg daarom een beetje vet aan je maaltijd toe zodat je lichaam de vitamine beter op kan nemen. 

Magnesium

Magnesium is een échte superheld. Wist je dat, dit mineraal een rol speelt bij maar liefst 300 lichaamsprocessen? Het heeft een ontspannend effect en bevordert een goede nachtrust. Hoewel het in voedingsmiddelen voorkomt, is het vaak niet voldoende om aan je behoeften te voldoen. Een magnesiumsupplement kan dan een mooie aanvulling zijn. Neem magnesium ongeveer een uur voor het slapengaan in, maar vermijd inname tijdens de maaltijd. Magnesium is een basisch mineraal dat de zuurgraad in je maag vermindert en zodoende je vertering kan belemmeren.

Wist je dat magnesium ook via de huid wordt opgenomen? Neem regelmatig een voetenbadje met magnesiumvlokken of gebruik een magnesiumspray, bijvoorbeeld na het sporten. Het helpt je spieren te ontspannen!

IJzer

IJzer is essentieel voor het transport van zuurstof door je lichaam en de energieproductie in je cellen en bovendien ondersteunt het ook je immuunsysteem. IJzer en vitamine C zijn goede buddies. IJzer wordt namelijk beter opgenomen in combinatie met vitamine C. Neem deze supplementen daarom tegelijkertijd in, bij voorkeur bij de maaltijd. Gebruik je alleen een ijzersupplement? Combineer het dan met vitamine C-rijke voedingsmiddelen voor een betere opname. 

Zink

Zink is een onmisbaar mineraal dat een hele reeks lichaamsfuncties ondersteunt. Denk aan het boosten van je immuunsysteem, de gezondheid van je haar en nagels en de ondersteuning van cellulaire processen. Zink kan je het beste 's ochtends innemen, eventueel samen met je vitaminen. Als je na de inname van zink een lichte misselijkheid ervaart, kun je het ook bij de lunch of het diner nemen.

Omega 3

Deze krachtige bron van omega-3-vetzuren afkomstig van vette vis of algen speelt een cruciale rol in de gezondheid van je hart en hersenen. Voor maximale absorptie neem je je omega 3 supplementen tijdens een maaltijd met een beetje vet. Tip: combineer Omega 3 met vitamine D voor een extra goede opname. 

Probiotica

Ondersteun je spijsverteringsproces met Probiotica, die gezonde bacteriën bevatten. Om de gevoelige bacteriestammen te beschermen tegen maagzuur, neem je probioticasupplementen bij voorkeur op een nuchtere maag, ongeveer een half uur voor het ontbijt.

Collageen

Er is geen specifieke "beste" tijd om Collageen in te nemen. Soms wordt aanbevolen om collageen op een lege maag in te nemen, omdat dit de opname kan bevorderen. Dit betekent dat je collageensupplementen het beste kunt innemen vóór maaltijden, zoals 's ochtends voor het ontbijt of ‘s middags rond 16:00 uur. 

Paddenstoelen

Het beste tijdstip om Paddenstoelen in te nemen, hangt af van het specifieke type paddenstoel en het doel van het gebruik. Hier zijn enkele algemene richtlijnen:

  • Chaga: bij voorkeur in de ochtend
  • Cordyceps: in de ochtend of als pre-workout voor het sporten
  • Lion’s Mane: overdag, tijdens werk/studie of na een lunchdip
  • Reishi: bij voorkeur ‘s avonds, een uur voor het slapengaan

Ontdek de perfecte timing voor jouw voedingssupplementen en zet de volgende stap naar een gezonder en evenwichtiger leven. Heb je verder nog vragen over het gebruik van voedingssupplementen? Neem dan contact op met de klantenservice.

Volg je ons al via social media?

De Gezonde Wereld is te vinden op Instagram, Facebook, TikTok en Pinterest