Hoe moet je je handen wassen?

Hygiëne is alles. Vooral in de onzekere tijden van het coronavirus . Met zijn allen moeten wij besmetting zoveel mogelijk voorkomen en dit kan door minimaal 1,5 meter afstand van je medemens te houden en… je handen goed en grondig wassen. Maar hoe doen we dat? Hoe was je nou je handen effectief, zodat alle bacteriën en virussen van je handen worden gewassen?

Waarom moet je zo grondig je handen wassen?

Virussen dringen je lichaam binnen via je ogen, neus en mond. Je handen zijn een bron van bacteriën en waar zit je vaak aan met je handen? Juist, je gezicht of aan je eten. Je wrijft een keer in je ogen of maakt een broodje met je handen en het kwaad is geschied. Bacteriën en virussen zijn je lichaam binnengedrongen. Bij het coronavirus is het van belang dat je vloeibare zeep gebruikt. Zeep lost het beschermende vetlaagje dat om het virus zit op, en daardoor maak je het virus stuk en heeft het ook geen effect meer.

Je handen volgens richtlijnen RIVM

Desondanks is grondig en effectief je handen wassen niet vanzelfsprekend. Veel mensen doen het fout. Daarom heeft het RIVM een video gemaakt over hoe je je handen moet wassen.

Verder nog aantal nuttige tips

  • Was je handen onder stromend water minimaal 20 seconden.
  • Gebruik vloeibare zeep i.p.v. harde zeep.
  • Wrijf de zeep grondig over je hele hand. Vergeet tussen je vingers en onder je nagels niet hier gaan ook bacteriën en virussen zitten.
  • Spoel daarna je handen goed af.
  • Droog je handen aan een droge, schone handdoek of aan een papieren wegwerphanddoek.
  • Wanneer je het aan een handdoek doet, vervang die dan regelmatig.

Vergeet je immuunsysteem niet

Naast goed je handen wassen, moet je zeker niet je weerstand vergeten. Een goed immuunsysteem helpt je bij het weren en beperken van de schade die het coronavirus aanricht. Liever milde klachten dan doodziek, toch? Lees daarom ook in deze blog hoe jij je immuunsysteem kunt boosten »