Bottenbouillon en collageen: wat is het verschil?

Bottenbouillon en collageen zijn hip. Overgewaaid vanuit New York en Londen kiezen tegenwoordig ook veel Nederlanders voor een smakelijke bottenbouillon of collageen. Wat is het verschil?

Het productieproces

Collageen en bottenbouillon (bone broth) zijn geïnspireerd op het dieet van onze voorouders (Paleodieet) duizenden jaren geleden. Vroeger gebruikten we alles van de dieren, zodat er niets verloren ging. Ook de beenderen en huiden waar we collageen en bottenbouillon van maakte. Het belangrijkste verschil tussen bone broth en collageen is de manier waarop ze gemaakt worden.

Pure collageen van dierenhuiden

Pure collageen wordt gemaakt van dierenhuiden. Door de huiden voor een tijd lange tijd te weken in een alkalische oplossing kan daarna de collageen uit de huiden worden geëxtraheerd. Dankzij een enzymatisch proces wordt hierna de collageen gehydrolyseerd, waardoor het beter opgenomen kan worden door het lichaam. Door hoe het gemaakt wordt, kan collageen nooit volledig biologisch gecertificeerd worden. Ondanks dat het vee biologisch wordt gehouden.

Bone Borth botten bouillon collageen

Bottenbouillon (bone broth) van beenderen

Bottenbouillon - ook wel bone broth genoemd - daarentegen kan wél biologisch gecertificeerd worden. Het wordt gemaakt van de beenderen van dieren. De beenderen worden voor een lange tijd zacht gekookt in water, waardoor de primaire voedingsstoffen uit de botten trekken en er een voedende bouillon ontstaat.

Verschillende voedingsstoffen

Door een verschillend productieproces zijn de voedingsstoffen in de producten ook totaal verschillend.

Gehydrolyseerde collageen

Pure collageen bevat uitsluitend gehydrolyseerd collageen-eiwit en geen andere voedingsstoffen. Gehydrolyseerd collageen betekent dat het eiwit is opgesplitst in kleinere, gemakkelijk verteerbare moleculen. Hierdoor kan het heel goed opgenomen worden door het lichaam.

De voordelen van collageen

Lees hier waarom collageen heel goed is voor je huid »

Nutriënten en collageen cofactoren

Bone broth bevat ook collageen, niet in de gehydrolyseerde vorm. Maar collageen is het niet wat het zo bijzonder maakt. Sowieso bevat bottenbouillon veel minder collageen dan pure collageen. Naast collageen bevat bottenbouillon een variëteit aan nutriënten en collageen cofactoren, zoals hyaluronzuur, glucosamine en mineralen (calcium en magnesium). Deze voedingsstoffen worden geleverd in een biologische, volledige voedingsvorm, die gemakkelijk kunnen worden opgenomen door het lichaam.

Hoe moet je het gebruiken?

Beide producten zijn vaak verkrijgbaar in poedervorm. Pure collageen is van zichzelf smaak- en geurloos. Daarom is het ideaal om te combineren met koude of warme dranken, smoothies of om te verwerken in baksels. Bone broth daarentegen heeft een sterke, kruidige smaak en geur. Ideaal om toe te voegen aan hartige recepten, zoals stoofpotten. Van de bottenbouillons heb je ook sportedities (hoger in eiwitten). Deze zijn zoeter van smaak en perfect als waardevolle toevoeging voor je shake na het sporten.

Waar is Bone Broth goed voor? [blog]

Wat kies je: collageen of bottenbouillon?

Wanneer gebruik je wat? Wil je rimpels verminderen, een mooie huid of simpelweg sterkere nagels? Dan kun je het beste kiezen voor een puur collageenproduct, zoals die van Planet Paleo.

Ben je opzoek naar meer dan collageen? Bijvoorbeeld voedingsstoffen die ook de darmen, hersenen, gewrichten, botten en het immuunsysteem ondersteunen? Dan kun je het beste bone broth gebruiken. Planet Paleo heeft hierin ook een ruim assortiment met verschillende smaken.

Voor meer informatie over bottenbouillon (bone broth) lees ook onze blog ‘5 redenen waarom bottenbouillon goed voor je is’.