Slaapthee met valeriaan, lavendel en hennep: thee voor een goede nachtrust

Kom je ’s avonds slecht in slaap? Of word je ‘s nachts regelmatig wakker? Lig je de hele nacht te piekeren? Dat is geen pretje, want een goede nachtrust is essentieel voor herstel van je lichaam. Ook heeft slaap invloed op je humeur, concentratie en je gemoedstoestand. Je voelt je frisser en fitter als je goed uitgerust bent. In onze blog met tips voor een goede nachtrust hebben we al handige tips gedeeld die je kunnen helpen om lekker te slapen. Vandaag willen we onze favoriete slaapthee met je delen: de Sleepy Hemp thee van Dutch Harvest. Dit is een fijne hennep thee met rustgevende kruiden als valeriaan, lavendel en hop. 

Wat zit er in slaapthee? 

Wil je ‘s avonds na een drukke dag ontspannen, dan kan een lekkere slaapthee je hierbij helpen. Bovendien is een slaapthee een fijn onderdeel van een avondritueel. Het is dan ook een perfecte vervanger voor een kop koffie of zwarte thee, vooral ook omdat een avondthee geen cafeïne bevat. Er zijn meerdere soorten slaapthee op de markt, ieder met een eigen mix. De basis bestaat uit kruiden die een ontspannende en rustgevende werking hebben. Valeriaan, hop, kamille en lavendel zijn voorbeelden van kruiden die vaak in een avondthee verwerkt worden. 

Kruiden met een ontspannende werking

Wat maakt dat juist deze kruiden een kalmerende werking hebben? Laten we de bekendste kruiden even nalopen.

valeriaan slaapthee rust ontspanning

Valeriaan

Waar is valeriaan thee goed voor? Valeriaan staat bekend om zijn kalmerende werking* en wordt vaak ingezet bij stress, zenuwachtigheid, angst, maar ook bij slapeloosheid*. Valeriaan is een kruid uit de kamperfoeliefamilie. De werkzame stof uit valeriaan wordt verkregen uit de valeriaanwortel. De wortel bevat namelijk valeriaanzuur: een geurstof die de plant gebruikt om insecten of dieren te lokken of af te stoten. Wetenschappers hebben ontdekt dat valeriaanzuur aansluit op de GABA-receptor in onze hersenen. Deze GABA-receptor zorgt voor vermindering van stress en onrust* en helpt de spieren te ontspannen*.

Valeriaanwortel wordt verwerkt in kruidengeneesmiddelen en voedingssupplementen. Daarnaast wordt de wortel ook verwerkt in valeriaan thee, of als onderdeel van een theemix gebruikt. 

hop slaapthee rust ontspanning

Hop

Hop is een plant dat deel uitmaakt van de hennepfamilie. De vruchten van hop (de zogenaamde hopbellen) worden voornamelijk verwerkt in bier, om zo de kenmerkende smaak en aroma aan het bier te geven. Maar wist je dat hop ook een ontspannende* en slaapverwekkende werking* heeft? Daarom wordt hop ook graag in voedingssupplementen en in avondthee verwerkt. 

kamille thee slaapthee rust ontspanning

Kamille

Kamillethee kennen we waarschijnlijk allemaal wel. Kamillethee wordt gemaakt van de gedroogde bloemen van de kamilleplant. Het heeft een lichtzoete, aromatische geur. Kamille staat bekend om zijn rustgevende* en slaapverwekkende* werking. Daarnaast werkt kamille licht ontstekingsremmend en ontsmettend*. Het wordt daarom ook bij keelpijn, hoest, verkoudheid, mondinfecties en huidklachten toegepast*. 

lavendel thee slaapthee ontspanning goede nachtrust

Lavendel

Lavendel is een populair ingrediënt in verzorgingsproducten zoals zeep en parfum. Geen wonder, want het heeft een heerlijke aromatische geur. Daarnaast is lavendel een populair ingrediënt binnen de aromatherapie. Uit de lavendelplant wordt etherische olie geëxtraheerd, dat een kalmerende*, ontspannende* en herstellende werking* op het lichaam heeft. Iets minder bekend is lavendelthee. Door deze paarse bloemetjes te drogen, is het een perfect ingrediënt voor een ontspannende slaapthee. Lavendelthee heeft een rustgevende werking*, waardoor je rustiger kan inslapen. 

*Deze gezondheidsclaims zijn in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.

Dutch Harvest Sleepy Hemp tea

De perfecte slaapthee: Sleepy Hemp van Dutch Harvest

Ben je op zoek naar een fijne thee voor een goede nachtrust? Wij zijn fan van Sleepy Hemp thee van Dutch Harvest. Sleepy Hemp is een 100% biologische avondthee op basis van hennep en de rustgevende kruiden hop, valeriaan én lavendel! Samen met de zoete kruiden anijs en kamille laat deze milde melange je heerlijk wegdromen.

De basis van Sleepy Hemp is hennepthee. Hennepthee (of eigenlijk: ‘hennep-infusie’) is van nature vrij van cafeïne en theïne. Daar lig je dus niet wakker van! Hennepthee lijkt een beetje op groene thee, maar heeft een mildere smaak. De thee wordt gemaakt van de bloemen en bladeren van de hennepplant. Overigens wordt hiermee de hennep variant bedoeld die géén THC bevat en die dus niet psychoactief is. Je wordt er dus niet stoned of high van.

Hoe gebruik je Sleepy Hemp thee voor het slapengaan?

Sleepy Hemp wordt geleverd als losse thee en komt in een volledig composteerbare verpakking. Thee zetten werkt heel eenvoudig: gebruik ongeveer 1 gram voor een kop thee. Doe de thee in een theefilter of thee-ei, giet kokend water er overheen en laat de thee ongeveer 4 minuten trekken. 

Geniet van je avondritueel

Wil je lekker slapen? Ontwikkel voor jezelf een avondritueel zodat je lichaam al tot rust komt waardoor je sneller in slaap zult vallen. Maak van het laatste uurtje van je dag - voordat je gaat slapen - een rustmoment. Zet ‘s avonds je tablet of laptop uit en leg je smartphone aan de kant. Je kunt bijvoorbeeld nog ontspannende yoga oefeningen of een korte meditatie doen. Lees nog een ontspannend boek en geniet van je kop rustgevende Sleepy Hemp thee. Welterusten!

Dutch harvest thee

Over Dutch Harvest thee

Dutch Harvest ontwikkelt thee op basis van volledig biologisch geteelde hennep, die ‘gewoon’ in Nederland groeit. Lekker lokaal dus! Ze hebben dan ook de SKAL bio-certificering, die er op toeziet dat alle ingrediënten volledig traceerbaar biologisch zijn. Ook hebben ze het EKO keurmerk behaald. Daarvoor moet je minimaal biologisch gecertificeerd zijn, maar daarnaast nog wat extra duurzame inspanningen leveren. Zo maken ze gebruik van lokale ingrediënten, is de verpakking volledig composteerbaar en werken ze samen met een sociale werkplaats. 

Al hun theeën zijn 100% biologisch gecertificeerd. Bovendien gebruiken ze alleen échte kruiden. Dus geen kunstmatige smaakstoffen, maar gewoon puur natuur.