Zo gezond is venkel

Venkel is een knolgroente met een lichte anijssmaak. Je kunt venkel rauw eten, bijvoorbeeld in salades of koken of wokken in diverse gerechten. Daarnaast zijn er de venkelzaadjes, die gedroogd als specerij worden gebruikt. Naast de smaak heeft venkel ook aardig wat gezondheidsvoordelen.

Hoe groeit venkel?

Oorspronkelijk is venkel afkomstig uit Azië en het Middellandse Zeegebied. Later werd het naar de rest van Europa gebracht. Venkel groeit in de grond. De groente wordt geteeld in de volle grond of een kas. Maar hoe dan precies? In vruchtbare grond worden venkelzaadjes geplaatst, die na één tot twee weken ontkiemen. Uit deze zaadjes groeien wortels. Boven de grond groeit het plantje uit tot een knol. Uit deze witte knol groeien weer groene stengels en bladeren. Ongeveer drie maanden na het zaaien kan de venkel geoogst worden. Meestal wordt het blad eraf gesneden en gebruikt als thee of een eetbare garnering. De witte knol wordt gebruikt om mee te koken of wokken.

Waarom is venkel zo gezond?

Venkel zit boordevol goede voedingsstoffen. Vooral het groene blad bevat veel vitaminen. Doordat venkel rijk is aan ijzer en antioxidanten beschermt deze groente het lichaam tegen vrije radicalen, gifstoffen en celveroudering. Daarnaast stimuleert venkel de spijsvertering en kan het helpen bij darmklachten en menstruatiepijn.

Vergeet niet de venkelzaadjes

Ook de zaadjes van de venkelplant staan al eeuwen bekend om hun goede eigenschappen. De oude Egyptenaren en Grieken gebruikten de plant en de zaadjes al als geneeskrachtig kruid. Als de bloemen van de venkelplant zijn uitgegroeid, blijft er gedroogd groen zaad over: venkelzaad. Het heeft een vergelijkbare smaak als venkel zelf: anijs- of dropachtig. Van de venkelzaden wordt venkelolie gemaakt, door de olie eruit te persen. Ook kun je er thee van trekken of de venkelzaden verwerken als specerij in een curry of marinade. Bij onder meer darmproblemen en de spijsvertering zou venkelzaad goed kunnen helpen.

Venkelzaadjes voor in de thee

Venkel in de keuken

Venkel is een veelzijdige groente in de keuken. De witte knol of de groene stengels kun je in stukjes snijden en rauw verwerken in een lekkere salade. Liever venkel koken? Dat kan natuurlijk ook. 3 tot 5 minuten in het kokende water is genoeg voor de venkel. Liever in een ovenschotel of in de soep? Ook daar kun je venkel voor gebruiken.

Je eigen gezonde venkel kweken

Ben jij er van overtuigd dat venkel hartstikke gezond is voor het menselijk lichaam? Dan kun je het natuurlijk ook zelf gaan kweken. Je kunt de zaadjes direct in de volle grond stoppen of voorzaaien in een klein potje of een broeikas. Zaai venkelzaadjes vrij vroeg (in maart) of juist wat later (in juni, juli). Per potje kun je twee tot drie zaadjes toevoegen aan de potgrond. Als de zaailingen ongeveer vier centimeter groot zijn zet je ze in de volle grond. Ongeveer drie maanden na het zaaien kun je genieten van je eigen gezonde venkel!

Je eigen gezonde venkel kweken

Wist je dat naast venkel hennep ook hartstikke gezond is? Hennep zit boordevol met vitaminen, mineralen en omega vetzuren.