Kurkuma is hét voedingssupplement anno nu. Kurkuma voedingssupplementen vliegen je om de oren. In elke (natuur)winkel of drogisterij kun je dit kruid in verschillende vormen kopen. Maar… is het nu écht zo gezond zoals iedereen beweert? Moeten we extra kurkuma bijslikken of is het simpelweg een hype?
Wat is kurkuma?
Eerst een stukje geschiedenis. Kurkuma is een bekend kruid dat al heel lang bestaat. Het is afkomstig van een plant in de gemberfamilie in Zuidoost Azië; de Curcuma longa. Vooral in India wordt de plant veel verbouwd en gebruikt. Kurkuma gaat ook vaak onder andere benamingen, zoals geelwortel, Indiase saffraan en koenjit. Door de afkomst wordt kurkuma veel gebruikt in de Oosterse keuken. Maar tegenwoordig is dit kruid ook niet meer weg te denken uit de Nederlandse keuken. Kurkuma heeft een lekkere en toegankelijke, kerrie-achtige smaak.
Daarom is kurkuma dus bijzonder
Oké, kurkuma is lekker, maar doet het ook wat? Wanneer je puur naar de stoffen kijkt, zit dit ingrediënt boordevol met belangrijke vitamines, zoals A, B, C, D, E en K. Daarnaast is het ook een waardevolle bron van zink, ijzer, magnesium, kalium en calcium. Dit klinkt natuurlijk allemaal ontzettend gezond, maar deze vitaminen en mineralen zorgen er niet eens voor dat kurkuma zo bijzonder is. De belangrijkste stof van kurkuma - waaraan de heilzame eigenschappen worden toegedicht - is curcumine.
Curcumine (curcuminoïden) is een stof die op verschillende werkingsmechanismen in het lichaam werkt. Het is zeer breed inzetbaar en non-toxisch, waardoor het vele verschillende voordelen biedt. Echter, zijn er twee voordelen die er vooral uitspringen.
1. Het is een krachtige antioxidant
De stof curcumine is één van de krachtigste antioxidanten. Antioxidanten zijn heel belangrijk voor ons. Deze stof vangt de vrije radicalen die schade toebrengen aan ons lichaam. Vrije radicalen zijn ‘agressieve’ moleculen die ontstaan door oxidatieprocessen. Ze vallen hierdoor andere cellen aan. Ondanks dat ze schade toebrengen, zijn ze niet allemaal slecht. Je hebt er zelfs een paar nodig. Ze vallen namelijk ook bacteriën aan, waardoor ze ook weer nuttig kunnen zijn. Echter, een overschot hieraan kan schadelijk zijn.
Antioxidanten zijn de tegenhanger van vrije radicalen. Zij vangen ze en maken ze onschadelijk. Hierdoor ontstaat er geen overschot, maar blijft het in balans. Naast het vangen van de vrije radicalen wordt er ook vaak gezegd dat antioxidanten het verouderingsproces tegengaan. Dit is misschien iets te mooi geformuleerd. Antioxidanten zorgen er wél voor dat je huid mooi blijft. Lichamelijke veroudering is namelijk het gevolg van teveel vrije radicalen in het lichaam. Denk bijvoorbeeld aan veel rimpels. Wanneer je voldoende antioxidanten binnenkrijgt, houd je je huid elastisch en voorkom je rimpels. Dus indirect zorgen ze voor een langzamer verouderingsproces.
2. De ontstekingsremmende werking
Dit is wel het bekendste voordeel van kurkuma: de ontstekingsremmende werking. Uit diverse onderzoeken blijkt dat als je langdurig teveel suiker eet er kleine ontstekingen ontstaan in je lichaam. Zo klein dat ze in eerste instantie niet opvallen, maar wanneer ze doorzetten en er meer komen, kunnen ze op langere termijn wel schade aanrichten. Uit diverse studies blijkt dat kurkuma helpt bij de bestrijding van deze kleine ontstekingen.
Let op: het is geen wondermiddel
Dus: is kurkuma nu zo gezond zoals iedereen beweert? Hier kunnen we kort over zijn: wij zijn fan. Kurkuma is inderdaad gezond en zeker niet ‘alleen een hype’. Daarbij is het ook al heel lang een belangrijk kruid in de Ayurvedische geneeswijze (Traditionele Chinese Geneeskunst). Toen geloofde men al in de werking van dit kruid. Wordt het nu gehypt? Ja, dat wel. Opeens schieten de vele soorten kurkumasupplementen als paddenstoelen uit de grond en gooien we het overal doorheen. Ondanks dat het kruid zeker een aantal gezondheidsvoordelen biedt, wil het niet zeggen dat het een wondermiddel is. Het heeft wel een ondersteunende functie voor heel veel goede processen in je lichaam. Dit kan net dát extra zetje bieden wat je lichaam nodig heeft.
Kurkuma innemen? Hier moet je op letten
Ook van de voordelen van kurkuma profiteren? Kies dan altijd voor goede kwaliteit kurkumasupplementen. In de goedkope varianten zit vaak slechte curcumine. Hier heb je helemaal niets aan. Dan kun je het net zo goed niet innemen. Daarom is het altijd belangrijk om naar de bio-beschikbaarheid van de stof curcumine te kijken in het supplement en de hulpstoffen die gebruikt worden.