Medicinale paddenstoelen als oplossing voor ‘hersenmist’ door lockdown

Een paddenstoel om je hersenen te boosten? Door de pandemie zijn medicinale paddenstoelen in trek. En dan met name Lion’s Mane, de paddenstoel die je hersenen boost. Want, zo stellen experts, door de lockdown zijn we slachtoffer geworden van cognitieve afvlakking, oftewel hersenmist. 

Onze hersenen ‘werken’ minder goed

Hersenmist is de nieuwste term binnen de neurowetenschap. We zijn vergeetachtig, hebben een minder goede perceptie van tijd en raken sneller overprikkeld. Niet zo gek vindt Jon Simons, professor in de cognitieve neurowetenschappen aan de University of Cambridge. Door meer dan een jaar in afzondering te hebben geleefd, werkt ons brein minder goed. We missen de cognitieve stimulans die we gewend zijn.

Van een snelweg naar provincialeweg

Volgens professor Jon Simons zit de oorzaak van hersenmist in de signaaloverdracht tussen hersencellen. De overdracht gebeurt via de standaard paden tussen de hersencellen. Normaal gesproken werken deze verbindingen vlekkeloos, maar door gebrek aan stimulans zijn diezelfde paden het afgelopen jaar aanzienlijk minder gebruikt. Vergelijk het met een snelweg. In plaats van 100 auto’s per dag reden er tijdens de lockdown nog maar 25 auto’s over diezelfde weg. De weg is minder gebruikt, waardoor de verbinding zwakker werd. Van een snelweg zijn we naar een provinciale weg gegaan. Het gevolg? Alles duurt langer voordat het op de plaats van bestemming aankomt. Oftewel vergeetachtigheid en snelle overprikkeling door hersenmist. 

Paddenstoelen als extra boost tegen hersenmist? 

Volgens professor Jon Simons ligt de oplossing voor dit nieuwe fenomeen in het stimuleren van de hersenen. Simpel? Nee, dat is het niet. Ondanks dat het normale leven weer begint en we meer prikkels ontvangen, kunnen onze hersenen wel een extra steuntje in de rug gebruiken. Dit steuntje kan in vele vormen, waaronder de stimulans van medicinale paddenstoelen.

Medicinale paddenstoelen zijn krachtige verschijningen van de natuur. Ze worden al eeuwen veelvuldig toegepast in de Traditionele Chinese Geneeskunde vanwege hun uniek palet aan werkzame stoffen. Ze ondersteunen ons lichaam op tal van vlakken en bij belangrijke processen. Tussen deze paddenstoelen is er één in het bijzonder die er tussenuit springt als antwoord op hersenmist: Lion’s Mane. Lion’s Mane is de paddenstoel voor cognitieve ondersteuning en balans.

Lion's Mane de paddenstoel voor cognitie - voordelen

Hoe werkt Lion’s Mane?

Naast de werking is ook het uiterlijk van Lion’s Mane bijzonder. Het in de verste verte niet op een traditionele rode paddenstoel met witte stippen. Lion’s Mane heeft namelijk roomwitte tentakels die naar beneden hangen. Net zoals de manen van een leeuw. Hier komt dan de naam ook vandaan. Kenmerkend aan deze paddenstoel zijn de werkzame stoffen. Door deze stoffen heeft de Lion’s Mane het vermogen om de zenuwcel groeifactoren (NGF) te stimuleren. NGF is een onmisbaar eiwit voor hersencellen om informatie te verzenden naar andere hersencellen. Op die manier bevordert deze paddenstoel de signaaloverdracht. Als gevolg hiervan ervaren veel mensen meer focus, concentratie en het heeft het een positief effect op je geheugen. Daarnaast ervaren sommige mensen ook bij andere klachten verlichting door deze paddenstoel. De klachten die hierbij worden genoemd zijn angst en depressie, slaapstoornissen en een positief effect op de spijsvertering. 

Naast de positieve werking is Lion’s Mane een volkomen natuurlijk supplement. Bij normaal gebruik zijn er geen bijwerkingen bekend. Ook niet bij langdurig gebruik. Je kunt Lion’s Mane innemen als capsule of in poedervorm. In hippe koffietentjes vind je deze medicinale paddenstoel zelfs terug op de menukaart in de vorm van Lion’s Mane koffie. 

Steeds meer interesse vanuit de wetenschap

Steeds vaker staat de moderne wetenschap perplex over de capaciteiten van medicinale paddenstoelen. Naast Lion’s Mane zijn er ook andere paddenstoelen die meer aandacht krijgen. Op dit moment weten we zeker nog niet alles over hun heilzame eigenschappen, al hebben we van een aantal wel een goed beeld. Neem bijvoorbeeld de paddenstoel Chaga. Chaga staat bekend vanwege zijn ondersteunende functie voor het immuunsysteem en hoeveelheid antioxidanten. Deze paddenstoel bevat zelfs de meeste antioxidanten van alle voedselbronnen op aarde. Vooral aan het begin van de pandemie kwam Chaga veel in het nieuws vanwege zijn vermogen om het Coronavirus af te zwakken. De wetenschap heeft hiernaar zelfs onderzoek gedaan om te kijken of Chaga effectief ingezet kon worden tegen het virus. De tijd nodig om het onderzoek af te ronden bleek te lang en er zijn nu oplossingen gevonden om door middel van vaccinatie het virus te stoppen. Dit wil niet zeggen dat het onderzoek naar chaga als virusremmer ook gestopt is.