R in de maand? Ondersteun je weerstand

Het is weer zover: de R in de maand. Dit betekent het openingsseizoen voor virussen en bacteriën. Beter voorkomen dus. Bij deze hebben wij een aantal tips hoe jij jouw weerstand op peil houdt en de virussen en bacteriën op afstand.

R in de maand? Ondersteun je weerstand met deze tips

1. Vitamine C

De laatste tijd hoor je veel over vitamine C. Van deze vitamine is zelfs een tijdje gedacht dat het hét middel is tegen Corona. Dit is niet wetenschappelijk bewezen. Wel is het een belangrijke vitamine voor ons welzijn en immuunsysteem. Het is namelijk één van de belangrijkste antioxidanten. Antioxidanten beschermen het lichaam tegen oxidatieve schade die vrije radicalen aanrichten. Daarnaast speelt het een belangrijke rol bij de creatie van antilichamen, wat we nodig hebben om ons afweersysteem draaiende te houden en onszelf te beschermen tegen gevaarlijke micro-organismen. 

2. Echinacea 

Echinacea purpurea (rode zonnehoed) is één van de bekendste kruiden op dit moment. Er is veel onderzoek naar gedaan. Echinacea activeert het immuunsysteem en vermindert de duur en ernst van verkoudheid- en griepklachten. Vooral wanneer Echinacea gecombineerd is met vitamine C (tip 1) heeft het een waardevolle preventieve werking. Belangrijk is wel dat als je Echinacea inneemt om een griepje aan te pakken je zorgt dat je snel begint. Het beste werkt dit kruid als je het meteen inneemt bij de eerste tekenen van de verkoudheid of griep. 

Echinacea is verkrijgbaar in verschillende varianten. Je kan het drinken als thee of innemen via een tinctuur. Een bekend voorbeeld van hoogwaardige Echinacea tincturen zijn die van Botanicals4Life. Botanicals4Life heeft de tincturen zo ontworpen dat ze het beste inzetbaar zijn bij een griep. Zo bevat één tinctuur niet alleen veel Echinacea maar als extra ook veel vitamine C.

Botanicals4Life Echinacea

3. Gezonde darmflora met probiotica 

Gezondheid begint bij de darmen. Je darmen zorgen ervoor dat giftige en lichaamsvreemde stoffen uit voeding wordt gefilterd. Op die manier krijgen bacteriën niet de mogelijkheid om het lichaam verder te ontregelen. Dit wil niet zeggen dat er helemaal geen bacteriën aanwezig zijn in je darmen. Je darmen hebben ze zelfs nodig - goede en slechte voor een optimale balans. Wanneer de slechte echter overheersen, raak je ziek. Daarom is het belangrijk dat je je microben (de verschillende bacteriestammen in je darmen) op peil houdt. 

Via probiotica houd je je darmflora op peil. Je krijgt een boost aan verschillende bacteriestammen. Je hebt verschillende probiotica op de markt. Lang niet allemaal zijn ze even goed. Onderzoek heeft aangetoond dat Yakult zelfs meer suiker bevat dan een blikje Red Bull. Suikers zijn juist niet goed voor je darmen. Daarmee ontregel je de boel. Daarnaast is het belangrijk dat het supplement zo is samengesteld dat de bacteriën levend de darmen bereiken.

Leer hier meer over probiotica en waar je op moet letten »

4. Chaga 

Chaga is één van de zes populaire medicinale paddenstoelen. Het staat bekend vanwege zijn immuunversterkende en antioxidante werking. Waardoor het lichaam wordt ondersteunt tegen de oxidatieve schade van vrije radicalen. Een belangrijke werkzame stof zijn de bèta-glucanen. Deze stof werkt ontstekingsremmend en heeft een ondersteunende functie voor het immuunsysteem. Hierdoor wordt het lichaam gestimuleerd om de Natural Killer cellen (NK-cellen) aan te maken. Op die manier heeft het lichaam altijd genoeg hulptroepen beschikbaar als bacteriën, virussen of andere lichaamsvreemde stoffen het lichaam binnendringen. Absoluut een must-have voor de aankomende winterperiode om je immuunsysteem op peil te houden.

Chaga paddenstoelsupplement mushroom

5. Goede nachtrust 

Een goede nachtrust is enorm belangrijk voor het functioneren van je lichaam. Zo draagt het niet alleen bij aan een goede concentratie en focus, maar ook zeker voor een goed immuun- en afweersysteem. Wanneer je namelijk slaapt worden er bepaalde eiwitten - cytokines genaamd - in je lichaam afgescheiden die essentieel zijn voor je immuunsysteem om ziekteverwekkers mee te bestrijden. Slaap je slecht of te weinig? Dan heeft je lichaam niet genoeg tijd om deze stof aan te maken, waardoor je immuunsysteem een belangrijke stof mist en als het ware op halve kracht aan het werk moet. Of in andere woorden: bacteriën, virussen en andere ziekteverwekkers krijgen vrij spel, waardoor je sneller ziek wordt. 

6. Gezond eten 

Ongeacht hoeveel supplementen je slikt, je basis moet goed zijn. Dit betekent (naast voldoende slapen) ook gezond eten. Eten is de brandstof voor jouw lichaam. Belangrijk is daarom om voldoende vitaminen en mineralen binnen te krijgen, zodat je lichaam optimaal kan functioneren. Voeding die je immuunsysteem een boost geeft, zijn bijvoorbeeld: aardbeien, tarwekiemen, broccoli, champignons, spinazie, vlierbessen etc. 

Naast dat gezond eten goed voor je weerstand is, voel je je er ook nog beter door. Je geeft je lichaam wat het nodig heeft, waardoor je je ook weer lekkerder in je vel zit. Dubbele winst!

Gezond eten voor een goede weerstand

7. Handen wassen 

De belangrijkste punten voor bacteriën en virussen om je lichaam binnen te dringen zijn je ogen, neus en mond. Dagelijks zit je aan ontelbaar veel dingen met je handen. Wanneer je handen onder een microscoop zou leggen, zou je zien dat ze een bron van bacteriën zijn. En waar zit je vaak aan met je handen? Je hebt kriebel op je neus of er hangt wat haar in je gezicht. Je wrijft een keer in je ogen of je pakt je broodje vast met je handen. Voilà, bacteriën hebben een entreeticket voor je lichaam. Zo simpel is het eigenlijk. 

Door regelmatig je handen te wassen met een antibacteriële zeep verminder je de kans dat bacteriën je lichaam binnen dringen. In een korte introductievideo van het RIVM leggen ze uit hoe je effectief je handen wast

Klaar voor de herfst!  

Wat is de belangrijkste tip met de R in de maand? Uiteindelijk is de belangrijkste tip om gewoon goed voor jezelf te zorgen; slaap voldoende en eet gezond. Wanneer je dit blijft doen én je je gezondheid extra boost met voedingssupplementen ben jij gewapend tegen de meeste ziekteverwekkers. Natuurlijk is dit geen garantie dat je niet ziek wordt, maar je maakt de kans wel aanzienlijk kleiner.