algenolie-visolie-capsules-omega-3-vetzuren

Omega-3 uit algenolie of visolie? Wat zijn de verschillen

De afgelopen jaren hebben vetten hun imago als slecht en ongezond voedsel verloren. En terecht. De juiste vetten zijn onmisbaar voor een goede gezondheid. Vetten zijn een efficiënte leverancier van energie, en bevatten essentiële voedingsstoffen zoals de onverzadigde vetzuren omega 3 en 6, en vitamines A, D, E en K.

In dit artikel op De Gezonde Wereld gaan we het hebben over omega-3 uit algenolie en visolie. Beiden zijn goede bronnen van onverzadigde vetzuren, en zowel visolie als algenolie zijn rijk aan omega-3. Maar wat zijn de verschillen en voordelen van beide oliën? Waarom zou je kiezen voor de een of de ander? We duiken er samen in en vertellen je onder andere:

  • Wat omega-3 algenolie is
  • Wat het verschil is tussen visolie en algenolie
  • Wat omega-3 vetzuren gezond maakt
  • 6 Tips voor het kiezen van de beste algenolie capsules

Wat is omega-3 algenolie?

Omega-3 vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren, de belangrijkste zijn ALA, DHA en EPA. ALA (Alfa-linoleenzuur) is een plantaardig vetzuur dat voornamelijk in lijnzaad en walnoten voorkomt. DHA en EPA vind je in vette vis, en worden daarom vaak visvetzuren genoemd. Dit is niet helemaal terecht, want hoewel vis een belangrijke voedingsbron van deze omega-3 olie is, worden ze eigenlijk gemaakt door algen. 

Algen zijn micro-organismen die in zee leven en zijn de oorspronkelijke bron van omega-3. Vissen komen aan hun vetzuren door algen te eten, of andere kleinere vissoorten. Algenolie wordt gemaakt van algen die speciaal gekweekt worden in een schone, gecontroleerde omgeving. Met als doel zoveel mogelijk waardevolle omega-3 vetzuren te produceren, met een duurzame en zuivere algenolie als resultaat.

Wat is het verschil tussen algenolie en visolie?

Wat zijn de verschillen tussen algenolie en visolie? Visolie en algenolie zijn beide voedingssupplementen met omega-3 vetzuren, en hebben veel met elkaar gemeen. Visolie wordt gewonnen uit allerlei soorten vette vis, zoals kabeljauw, ansjovis of zalm. Bij algenolie is omega-3 rechtstreeks uit microalgen gehaald, en worden de vissen overgeslagen. Het zijn namelijk de algen die omega-3 vetzuren produceren. Doordat vissen algen eten, krijgen zij zelf hun omega’s binnen.

Zuiverheid

Algenolie bevat van nature zeer weinig verontreiniging. Visolie kan sporen van zware metalen en chemicaliën bevatten, al worden deze er bijna helemaal uit gefilterd. Let hierbij op dat je een kwaliteitsmerk visolie koopt voor een zo zuiver mogelijke visolie.

Duurzaamheid

Visolie komt uit viskweek, of uit (MSC) visvangst. Algenolie is altijd afkomstig uit kweek. In kweek zijn algen milieuvriendelijker in productie dan viskweek, en ook bij duurzame visvangst speelt overbevissing een rol, al zijn er een aantal merken die enkel met visresten werken om dit te voorkomen.

Dezelfde gezondheidsvoordelen, andere prijs

Ondanks de hierboven genoemde verschillen, bevatten visolie en algenolie allebei veel omega-3 en daarmee dezelfde grote voordelen voor jouw gezondheid. De exacte hoeveelheid verschilt per product, dus let daar altijd op. Het laatste verschil zit hem wel in de prijs, waar een goede algenolie op dit moment meestal duurder is dan een kwalitatieve visolie. Maar algenolie wordt steeds populairder en zal daarmee waarschijnlijk nog dalen in prijs.

Algenolie of Visolie? De voordelen op een rij:

Omega-3 uit Visolie

  • Visolie heeft vaak een hogere dosering van de gezonde omega-3 vetzuren DHA en EPA 
  • De meeste visolie bevat meer EPA ten opzichte van DHA
  • Visolie is voordeliger dan andere Omega-3 oliën

Omega-3 uit Algenolie

  • Algenolie is vegan en daarmee ook geschikt voor mensen die volledig plantaardig eten
  • Algenolie bevat vaak een hogere dosering aan omega-3 vetzuur DHA
  • Algenolie is een duurzame vorm van omega-3 olie omdat er geen vis voor gevangen of gekweekt hoeft te worden
  • Algenolie is van nature zuiver en vrij van vissmaak en oprispingen

Is omega-3 algenolie gezond?

Omega-3 algenolie heeft vele gezondheidsvoordelen. Het is rijk aan de essentiële vetzuren DHA en EPA, die een rol spelen bij een gezond hart, hersenen en ogen. Ook voor vrouwen tijdens hun zwangerschap is algenolie belangrijk en voor opgroeiende kinderen zijn deze vetzuren essentieel. Wat precies de voordelen zijn van deze vetzuren uit algen leggen we hier uit.

Docosahexaeenzuur (DHA) en Eicosapentaeenzuur (EPA)

Algenolie is voornamelijk rijk aan DHA. Dit meervoudig onverzadigde vetzuur levert een aantal belangrijke gezondheidsvoordelen op. Mocht je dit niet uit je voeding halen, met tenminste 1 keer per week vis, dan is een algenolie of visolie supplement van harte aan te raden.

Ook EPA is in ruime mate aanwezig in algenolie. Bij het uitzoeken van een geschikte omega-3 algenolie is het vooral belangrijk om te letten op de hoeveelheid van deze twee stoffen. De totale hoeveelheid algenolie zegt niets over hoeveel DHA en EPA erin zit. Een supplement met 600 mg algenolie kan slechts 100 mg DHA en EPA bevatten, terwijl in een goed gedoseerde olie van Arctic Blue wel 300 mg DHA en EPA zit.

Waar zijn EPA en DHA goed voor?

Hartgezondheid: 

  • 250 mg EPA en DHA per dag heeft een gunstige invloed op het hart. 
  • DHA (2 gram per dag) en EPA dragen bij tot de instandhouding van normale triglyceridengehalten in het bloed.

Goed voor de bloeddruk: 

  • 3 gram DHA en EPA per dag draagt bij tot de instandhouding van de normale bloeddruk

Hersengezondheid: 

  • 250 mg DHA per dag is essentieel voor de ontwikkeling en functie van de hersenen.

Goed voor het gezichtsvermogen: 

  • 250 mg DHA per dag helpt om scherp te blijven zien en ondersteunt de conditie van het oog.

Goed voor baby’s en het ongeboren kind:

  • De inname van DHA door de moeder draagt bij tot de normale ontwikkeling van de ogen en hersenen van de foetus en bij zuigelingen die borstvoeding krijgen.

Tips voor het kiezen van de beste Algenolie capsules

Hoe kies je de beste algenolie? Waar moet je op letten, en ga je voor algenolie capsules of een vloeibare variant? De Gezonde Wereld heeft een aantal tips voor je verzameld, lees snel met me mee. 

  1. Kwaliteit over kwantiteit, de juiste dosering DHA en EPA
  2. Kies je voor vloeibare algenolie of algenolie capsules
  3. Antioxidanten voor betere opneembaarheid
  4. Koel en donker bewaren
  5. Vermijd vulstoffen en schadelijke toevoegingen
  6. Let op bij bloedverdunners

1. De juiste dosis DHA en EPA

Bij het kiezen van een kwalitatief omega-3 algenolie supplement, wil je vooral veel van de gezonde vetzuren DHA en EPA binnenkrijgen. Goedkopere merken beloven vaak veel, en zetten groot op de verpakking dat er maar liefst 1000 mg visolie of algenolie in zit. Maar als je echt naar de inhoud kijkt blijkt dit veelal vulstof te zijn, en maar een kleine dosis DHA en EPA. Van een goed supplement wil je minstens 250 mg DHA en EPA. Bij De Gezonde Wereld kunnen we de algenolie van Arctic Blue sterk aanbevelen, zuiver en hoog gedoseerd in makkelijke capsules of smakelijke olie.

2. Kiezen voor Algenolie capsules of vloeibare algenolie

Of je kiest voor algenolie capsules of een vloeibare variant is vooral persoonlijk. Qua inhoud hoeft hier geen verschil te zijn. Het voordeel van algenolie capsules is dat er geen smaak aan zit en dat het geen geknoei is. Bovendien kun je ze makkelijk meenemen en blijven ze lang vers en van goede kwaliteit. Vloeibare algenolie is makkelijker te doseren en ideaal voor mensen die moeite hebben capsules te slikken. Dankzij de milde smaak kan je hem zo innemen maar ook door je yoghurt of smoothie mengen. Je moet hierbij wel opletten dat je hem sneller opmaakt zodra hij open is, opdat hij anders ranzig kan worden. Maar bij dagelijks gebruik is dat geen probleem.

3. Antioxidanten voor betere opneembaarheid

Olie is gevoelig voor oxidatie, dat geldt ook voor algenolie. Bij blootstelling aan zuurstof gaat de kwaliteit achteruit. Kies daarom het best voor een algenolie waar antioxidanten aan zijn toegevoegd. Deze beschermen de waardevolle omega’s zolang ze nog in de verpakking zitten, maar ook in je lijf! De antioxidanten zorgen voor een betere opname en behouden het volledige potentieel van de vetzuren.

4. Koel en donker bewaren

Nog een tip om de kwaliteit van je olie te verlengen. Koel en donker bewaren, we kennen allemaal de adviezen op verpakking. In het geval van deze belangrijke maar ook kwetsbare omega-3 oliën kunnen we het eigenlijk niet vaak genoeg zeggen. Licht en warmte kunnen de gezonde eigenschappen van je olie aantasten, en dat wil je natuurlijk niet. Een goede algenolie zit daarom donker en het liefst in glas verpakt. In het geval van vloeibare algenolie kun je deze na openen het best in de koelkast bewaren. Bij algenolie capsules is dit niet nodig.

5. Vermijd vulstoffen en schadelijke toevoegingen

Je wilt natuurlijk zoveel mogelijk omega-3 in je algenolie capsules, en eventueel extra werkzame stoffen om de opneembaarheid te verbeteren. Maar wat je moet vermijden zijn onnodige vulstoffen of zelfs schadelijke toevoegingen. Een andere olie kan zinvol zijn, als deze ook gezonde voedingsstoffen bevat, zoals olijfolie of lijnzaadolie. Toevoegingen als kleurstoffen, zoetstoffen en glansmiddelen wil je liever vermijden.

6. Let op bij bloedverdunners

Een hoge dosering of zoveel mogelijk omega-3 betekent niet eindeloos veel. Te veel van het goede is nooit goed, en als je meer neemt dan de voorgeschreven hoeveelheid kan dit bijwerkingen hebben. De bekendste mogelijke bijwerking is een verhoogde bloedverdunning. Voor mensen die al bloedverdunners nemen wordt geadviseerd niet meer dan 1000 mg aan omega-3 te nemen (DHA en EPA samen), en/of dit te overleggen met hun arts. Voor een gezond persoon geldt een advies van maximaal 5000 mg omega-3.