Nooit meer lang verkouden met zelfgekweekte knoflook

In de jaren vijftig kwamen er veel gastarbeiders naar ons land om te werken. En die namen natuurlijk ook hun eigen eetgewoonten mee – vaak geurige gerechten met veel specerijen en knoflook. Voor ons Nederlanders was dat nieuw en we vonden het maar vreemd ruiken allemaal. Want aan meer dan onze oer-Hollandse stamppotten met jus waren we niet gewend. 

Knoflook niet meer weg te denken uit Nederlandse keukens

Maar we gingen steeds vaker op reis. En in landen zoals Marokko, Spanje, Turkije, Griekenland en Italië werden we verliefd op al die heerlijke mediterrane smaken. Het duurde dus niet lang voordat knoflook ook in ons land een populaire smaakmaker werd. En dat is maar goed ook, want je kunt er heerlijk mee koken. En het is ook nog eens supergezond! 

knoflook gezond

Waarom is knoflook zo gezond?

Blauwe bessen, moerbeien en acaibessen staan allemaal op de lijst van superfoods. Dat komt door de grote hoeveelheid vitaminen en mineralen die erin zitten. Maar knoflook verdient ook een plek op die lijst, want dat bevat enorm veel gezonde voedingsstoffen, zoals: 

  • Vitamine C – en dat is goed voor je weerstand en je huid
  • Calcium – zorgt voor sterke botten
  • Mangaan – is een sterke antioxidant
  • Vitamine B6 – reguleert je hormonen en ondersteunt je immuunsysteem
  • Selenium – haalt zware metalen uit je voeding
  • Allicine – heeft een ontstekingsremmende werking

En naast dit alles is knoflook ook nog eens vetarm: een ons bevat namelijk maar 149 calorieën. Je kunt er dus zo veel van eten als je wilt en terwijl je dat doet, krijg je een hele fijne mix van allemaal belangrijke bouwstoffen binnen. En dat heeft een paar hele fijne gezondheidsvoordelen. 

Je bent sneller van verkoudheid en griep af

Knoflook heeft een positief effect op je immuunsysteem. Als je elke dag een paar teentjes knoflook eet, wordt je weerstand beter en ben je minder vatbaar voor griep en verkoudheid. En mensen die verkouden worden en knoflookteentjes blijven eten, zijn zelfs sneller van hun verkoudheid af. Dat komt door allicine in rauwe knoflook – een stofje dat ontstekingen voorkomt, vermindert en in sommige gevallen zelfs geneest. Je zou het een natuurlijk antibioticum kunnen noemen. 

Knoflook verlaagt je LDL-cholesterol

Maar knoflook doet nog iets veel belangrijkers. Het verlaagt namelijk het gehalte LDL-cholesterol in je bloed. En waarom is dat zo belangrijk? Nou, LDL-cholesterol zit in levensmiddelen die veel verzadigde vetten bevatten en het hecht zich aan de wanden van je bloedvaten. Als je dus veel voeding met verzadigde vetten eet, heb je risico op vernauwde of verstopte bloedvaten. En dat kan allerlei nare gevolgen hebben, zoals hart -en vaatziekten. Of zelfs een hartstilstand. Vermijd daarom dus te veel verzadigde vetten in je voeding. Maar leef je vooral wél uit met knoflook! 

knoflook bollen

Slechte adem?

Een minpuntje van knoflook is de sterke geur. Die wordt veroorzaakt door het allymethylsulfide – een soort zwavel dat in je bloedbaan terechtkomt als je knoflook eet. En dat ruik je dus meteen aan je adem en je zweetklieren. 

Een frisser alternatief: bieslook of knoflookcapsules

Wil je wel de gezondheidsvoordelen van knoflook, maar bedank je voor een slechte adem? Vervang het in gerechten dan voor bieslook – dat heeft dezelfde uiige smaak, maar je gaat er niet vies van ruiken. Of ga op zoek naar goede kwaliteit knoflookcapsules. Die hebben namelijk wel alle goede en gezonde eigenschappen van knoflook, maar niet de sterke geur en smaak. 

Vers met stip op 1

Maar het aller-aller-allerbeste blijft natuurlijk om verse knoflook te eten. En het liefst biologisch. Die koop je bij de groenteboer, in de supermarkt en op de weekmarkt. Maar als je van echt puur natuur houdt en het leuk vindt om zelf iets te laten groeien en bloeien, kun je ook zelf je eigen knoflook kweken. 

knoflook kweken

Zelf knoflook planten of poten?

In tegenstelling tot heel veel andere gewassen, moet knoflook worden gepoot. Dat houdt in dat je geen zaadjes plant, maar de knoflookteentjes zelf in de grond doet: poten heet dat dus. En dat kun je op twee manieren doen:

1. Buiten in volle grond kweken

  • Begin in september, oktober of half november met de kweek. 
  • Kies een zo groot mogelijk biologische (!) knoflookbol en haal de knoflookteentjes los.
  • Maak met een stokje gaatjes in de volle potgrond in je tuin.
  • Doe het teentje, met de punt omhoog, in de grond en vul de gaatjes op met aarde.
  • Verder doet de natuur zijn werk, jij hoeft alleen maar het onkruid af en toe te verwijderen. 
  • Je kunt je zelfgekweekte knoflook dan rond juli oogsten.  

2. In een pot kweken

  • Als je in een pot kweekt, kun je in april al beginnen.
  • Haal ook hier de teentjes van een grote bol biologische knoflook.
  • Vul de pot met een laag van ongeveer 5 centimeter hydrokorrels.
  • Vul de rest van de pot met biologische potgrond.
  • Maak gaatjes van ongeveer 5 centimeter diep en plant de knoflook met de punt naar boven in de potgrond en vul de gaatjes weer op met aarde. 
  • Zet de pot op een zonnige plek neer en zorg dat de aarde vochtig blijft. 
  • Je kunt zo rond augustus oogsten. 

Wanneer zie je of de knoflook klaar is om te oogsten?

Als ongeveer twee derde van het loof (dat is het blad wat boven de grond uitsteekt) dor en geel is geworden, is je knoflook uitgegroeid. Haal de bolletjes voorzichtig uit de grond en laat ze drogen – hang ze met loof en al op aan een waslijn in je schuur of je kas. Na een week of twee zijn de bolletjes droog genoeg en kun je het loof verwijderen. Bewaar ze daarna op een droge en donkere plaats.

En tadaaa! Je zelfgekweekte knoflook is klaar om van te smullen! Eet smakelijk!