Kruiden & Planten

Kruiden en planten, zoals kurkuma, ashwagandha, valeriaan en echinacea) zijn populaire kruidensupplementen. Bekijk het complete assortiment hier.

Kruidenkunde, ook wel bekend als fytotherapie, is al zo oud als de weg naar Rome. Kruiden werden en worden van oudsher gebruikt voor diverse toepassingen, al lang voordat bijvoorbeeld reguliere medicijnen hun intrede deden. Zowel de westerse cultuur als de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) en de Ayurveda maakt gebruik van kruidengeneeskunde. Toch weten we nog lang niet alles van kruiden. Ze worden pas sinds een aantal decennia wetenschappelijk onderzocht.

Wat zijn kruidensupplementen?

Kruiden - ook wel botanicals genoemd - kunnen een mooie aanvulling zijn op de dagelijkse voeding en de algemene gezondheid. Kruiden kunnen verschillende werkzame stoffen bevatten, die voorkomen in de wortels, stengels, bladeren of bessen van een plant. Deze plantendelen worden verwerkt tot extract en gebruikt om kruidensupplementen van te maken. Kruidensupplementen zijn bij De Gezonde Wereld verkrijgbaar als capsules en als tincturen, zowel als enkelvoudig extract, als in combinatie met andere kruiden.

Zijn kruidensupplementen veilig?

Om een kort antwoord te geven: ja, kruidensupplementen zijn veilig. Ze worden namelijk streng gecontroleerd. Supplementen, waaronder voedingssupplementen, maar dus ook kruiden, vallen onder de warenwet. Dit betekent dat producten veilig moeten zijn en geen schade aanrichten op de volksgezondheid. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) onderzoekt of supplementen schadelijke stoffen bevatten. Ook controleren zij de productie, samenstelling en etiketten van supplementen.

Dit betekent echter niet dat iedereen zomaar kruidensupplementen kan gebruiken. Ben je zwanger, geef je borstvoeding of gebruik je medicijnen? Raadpleeg dan altijd een arts indien je kruidensupplementen wil gaan gebruiken. Sommig kruiden kunnen interacties met geneesmiddelen aangaan. Lees ook goed de productinformatie door en hou je aan de gebruiksdosering.

Kruiden en claims

Kruiden kunnen worden gebruikt voor allerlei toepassingen. Belangrijk hierbij is dat er niet zomaar claims voor mogen worden gemaakt. Deze claims (dus wat je wel of niet over de werking van een kruid mag zeggen) zijn nog bij de EFSA in behandeling. Daarom zijn wij helaas beperkt in wat wij (online) aan informatie mogen verschaffen. Heb je specifieke vragen over een kruid en de toepassing ervan? Neem dan telefonisch of per mail contact met ons op.

Kruiden supplementen kopen bij De Gezonde Wereld

Bij De Gezonde Wereld kiezen we voor natuurlijke producten. Je gezondheid ondersteunen met botanicals past dan ook volledig in onze visie. In onze webshop vind je een groot aanbod aan kruidensupplementen. Enkele voorbeelden hiervan zijn kurkuma, ashwagandha, echinacea en valeriaan. Heb je nog vragen over onze producten? Neem gerust telefonisch of per mail contact met ons op voor deskundig advies.