Sojamelk of sojadrink, iets voor jou?

Melk is goed voor elk. In de jaren ’60, ’70 en ’80 was dit regelmatig te horen over het drinken van koemelk. Inmiddels zijn er ook andere meningen en ideeën over hoe gezond deze witte motor nou is. Hebben we koemelk echt nodig? Of is er ook een alternatief?

Sojamelk, sojadrank of sojadrink; what’s in a name?

Het drinken van alternatieven voor koemelk is de laatste jaren sterk toegenomen. Deze melkvervangers zijn meestal plantaardig en tóch een goede bron van eiwitten. Denk bijvoorbeeld aan amandelmelk, havermelk, hennepmelk, kokosmelk, rijstmelk of sojamelk. Zeker als je lichaam melksuiker (lactose) niet goed verteert of als je allergisch bent voor koemelkeiwit, zijn deze varianten een prettig alternatief. Officieel mogen ze geen melk genoemd worden. Zo mag sojamelk geen sojamelk heten, maar wordt het sojadrank of sojadrink genoemd.

Sojamelk sojadrink soyamelk soyadrink

Sojamelk als alternatief voor koemelk

Koemelk zou gezond zijn vanwege de voedingsstoffen die erin zitten. Koemelk bevat bijvoorbeeld:

  • Calcium – goed voor onze botten en het gebit
  • Eiwitten – bouwstoffen voor onze lichaamscellen
  • Vitamine B2 – voor de energievoorziening van het lichaam
  • Vitamine B12 – voor de aanmaak van rode bloedcellen en een goede werking van het zenuwstelsel

Door de tegengeluiden en het groeiend aantal mensen met allergieën en intoleranties, kijken we vaker naar vervangers. Sojadrink is zo’n alternatief. Ook hierin zitten eiwitten. Het aantal eiwitten in sojamelk is vergelijkbaar met het aantal in halfvolle koemelk. Calcium, vitamine B2 en vitamine B12 worden vaak toegevoegd, net als vitamine D. Als er geen calcium en andere vitamines aan de drank zijn toegevoegd, kun je ervoor kiezen om een supplement te nemen of deze voedingsstoffen uit andere producten te halen.

Van sojaboon naar sojadrink

Sojaproducten worden gemaakt van de sojaboon. Deze peulvrucht komt oorspronkelijk uit Azië en is rijk aan bruikbare eiwitten. Om er sojadrink van te maken worden de bonen na een proces van drogen, wellen en vermalen met water, verwerkt tot een sojadrink. Sojamelk is tegenwoordig te koop in vrijwel iedere supermarkt. Kies voor een biologische en ongezoete variant, zodat de soja niet genetisch gemanipuleerd is en er geen suikers zijn toegevoegd.

Waar kun je sojamelk voor gebruiken?

Als vervanger voor koemelk kun je sojadrank bijvoorbeeld gebruiken voor een lekkere cappuccino of latte macchiato. Havermelk is trouwens ook super lekker! Kies wel voor de barrista versie, dan is de melk iets steviger en kun je het makkelijker opschuimen. Ook kun je bij het bakken en koken koemelk vervangen voor sojamelk.

Sojamelk cappuccino

Je kunt de sojadrink op dezelfde manier gebruiken als koemelk. Meestal merk je geen verschil in smaak. Let wel op dat je voor hartige gerechten kiest voor de ongezoete variant. Voor zoete gerechten of het bakken van koekjes bijvoorbeeld kun je soms juist kiezen voor een gezoete sojadrank. Dit bevat wel weer extra suiker. Experimenteer en geniet!

Wil je meer weten over een vegan lifestyle? Lees dan ook deze blog van ons.