De nadelen van plastic (en hoe je van je badkamer een zero waste paradijs maakt)

Vijftien boodschappentassen met plastic per meter kustlijn – zo veel plastic komt er jaarlijks in zee terecht. Dat is zorgelijk, want dieren worden er ziek van. En wij ook. Aan de slag dus! Help je ook mee aan een plasticvrije wereld?

We verbruiken enorm veel plastic met zijn allen. Niet gek, want het zit overal in en omheen. Denk maar aan frisdrankflessen, verpakkingen voor cosmetica, schoonmaakmiddelen en levensmiddelen. En we weten allemaal dat het erg is. Maar hoe erg? Dat is lastig om je voor te stellen. Maar we weten allemaal dat het anders moet. En dat kan ook. Maar dat vertel ik later. 

Eerst mijn bevindingen over de plastic-berg in de wereld

Op de website van Greenpeace las ik dat er in 2015 zo’n 141 miljoen ton plastic is geproduceerd. En dat getal is zo ontzettend groot dat ik moeite had om het voor me te zien. Daarom even ter illustratie:

Dat is 141.000.000.000 kilo plastic!

Daarvan werd 14% verbrand, 40% op vuilplaatsen gestort en 14 % gerecycled. Als je dat bij elkaar optelt komt je maar tot 68% en dat klopt. Want maar liefst 32% van deze enorme plasticberg zwerft eindeloos rond op onze aardbol. Dat is 45.120.000.000 kilo plastic waar we nooit meer vanaf komen. 

plastic soep oceaan

Nog wat cijfers over de nadelen van plastic en de gevaren voor dieren 

  • 80% van al het plastic in de oceanen komt van het binnenland en niet van badplaatsbezoekers
  • Ruim 700 zeedieren lijden dagelijks onder het plastic in zeeën en oceanen – ze raken erin verstrikt of eten het op
  • En ook 1 op de 3 zeeschildpadden, 50% van de walvissen en dolfijnen en 9 van de 10 zeevogels hebben plastic in hun maag
  • In ‘onze’ Rijn zit de hoogste concentratie microplasticdeeltjes wereldwijd – zo’n 892,777 deeltjes per vierkante kilometer
  • Wetenschappers vonden in ontlasting van mensen gemiddeld 20 stukjes plastic per 10 gram ontlasting – dit kregen zij binnen door verpakkingsmateriaal en het eten van zeevruchten of vis 

Afval scheiden alleen is niet meer genoeg

Toen ik deze cijfers las, schrok ik best. En jij ook neem ik aan. De stand van zaken is dus zo ernstig dat we er niet meer aan ontkomen om zelf wat te ondernemen. Want ook ik had het idee dat ik best milieuvriendelijk leef – ik eet biologisch, scheid mijn afval netjes en let op hoeveel ik koop en waar ik het koop. 

Maar het is nog lang niet genoeg om de wereld te redden van de plastic-overdaad. Daarom besloot ik de producten die ik dagelijks gebruik eens onder de loep te nemen – mijn cosmetica. Want mijn plastic-afvalbak zit tot aan de rand gevuld met dit soort rommel en daar wil ik alternatieven voor. 

Alternatieven en oplossingen voor plastic

En die vond ik bij het Italiaanse merk Tukiki. Want met hun plasticvrije beautyproducten willen ze samen met jou de wereld mooier en schoner maken. En vrij van niet-afbreekbaar plastic. 

Ik kies vanaf nu voor zero-waste producten! Jij ook?

Plasticvrije beautyproducten shampoo conditioner bars

Plasticvrije shampoo en conditioner

Iedereen wordt blij van haar dat mooi zit en lekker ruikt. En natuurlijk fris en schoon is. Maar hoeveel shampoo- en conditionerflessen verbruik je allemaal voor die fijne coupe? Nou, dat zijn er per persoon ongeveer 30 per jaar. Een huishouden van vier personen zorgt dus voor 120 flessen per jaar. En dat is heel veel plastic afval. 

Maar dat kan dus anders. Shampoo- en conditioner bars zijn de oplossing. Die koop je in de vorm van een bolletje zeep, dus daar komt geen plastic fles aan te pas. En ze zijn ook nog eens heel makkelijk én zuinig in gebruik. 

https://www.youtube.com/watch?v=AB-GtWFE53k

Plasticvrije face wash bar milieuvriendelijk dierproefvrij

Plasticvrije face wash bar

Er is niets fijner dan met een fris gezicht gaan slapen. Lekker je make-up eraf, de dag eraf wassen en met een stralende huid naar bed. Gebruik jij nog een tube met facewash? Laat die de volgende keer maar in de schappen staan, want face wash koop je vanaf nu ook in de vorm van een ‘bar’. Dat scheelt namelijk weer een fles of 12 op de plastic-hoop. 

Extra mooi: de conditioner, shampoo en face wash – en de ingrediënten die erin zitten – zijn niet op dieren getest en helemaal eco friendly! 

Plasticvrije en wasbare wattenschijfjes

Mascara en wenkbrauwgel haal je er het best af met een wattenschijfje. Nu zijn de meeste van katoen gemaakt. Geen probleem dus, zou je zeggen. Maar ook dat is niet waar. Allereerst zijn de schijfjes zelf niet biologisch afbreekbaar en zijn ze altijd verpakt in – jawel – plastic. 

Daarom kun je vanaf nu beter kiezen voor wasbare wattenschijfjes. Want die gebruik je en gooi je daarna gewoon in de wasmachine. Goed voor het milieu én lekker voordelig!

Wasbare wattenschijfjes recycle plasticvrij makeup verwijderen

Tandenborstel bamboe plasticvrij tukiki

Plasticvrije tandenborstel en wattenstaafjes

En ook tandenborstels en wattenstaafjes zijn echte milieuvervuilers. Want: allemaal gemaakt van plastic. En als je bedenkt dat je ongeveer 12 tandenborstels en 365 wattenstaafjes per jaar gebruikt, doet dat weer een flinke schep boven op jouw eigen plasticstapel.

Dus ook daarmee: de deur uit! Kies beter. Kies voor plasticvervangers. Kies voor tandenborstels en wattenstaafjes van bamboe. Want die zijn plasticvrij en zelfs de verpakking daarvan is volledig recyclebaar.

Ik heb al enorm veel zin om mijn badkamer zero waste te maken! Wat ga jij doen?