Snijden en bereiden: alles over koken met knoflook

Vraag Nederlanders naar hun eerste ervaring met knoflook en je hoort steevast: ‘een broodje shoarma met knoflooksaus’. Dat geldt voor mij ook en ik vond het heerlijk. Maar ja, die vette knoflooksaus is natuurlijk niet erg gezond. Maar knoflook zelf – zonder de saus – wel! Wat niet iedereen weet is dat je op vele manieren kunt koken met knoflook. Het is ontzettend veelzijdig! Lees hier alle kooktechnieken, tips en trucs.

Koken met knoflook: een vitamine bommetje

Knoflook zit bomvol vitaminen en antioxidanten. Je mag knoflook dus gerust een superfood noemen! Fijn, want je kunt er ook heerlijk mee koken. In dit blog laat ik je zien hoe je knoflook pelt, hoe je het bereidt en welke goddelijke recepten je ermee kunt maken. 

knoflook

Knoflook pellen en schoonmaken

Hou je van een subtiele knoflooksmaak? Of heb je maar één of twee teentjes nodig voor een recept? Dan kun je knoflook het best kneuzen. Dat doe je zo. 

  • Leg het teentje knoflook op een werkblad
  • Druk met een plat voorwerp (de vlakke kant van een koksmes, je hand of een schoteltje) op de teen
  • De knoflook knapt nu open
  • Snijd met een mesje de onderkant eraf en verwijder het velletje

Gaat er veel knoflook in je gerecht of kook je voor een grote groep gasten? Dan heb je meer nodig en is het handig als je de knoflook lekker snel kan schoonmaken. Deze truc is superhandig!

  • Leg de knoflookbol op je werkblad 
  • Druk met beide handen op de knoflookbol totdat de teentjes loslaten
  • Doe alles in een Tupperware- of ander bakje en doe de deksel dicht
  • Even heel hard schudden en je ziet: alle teentjes zijn gepeld

Oké, de knoflookteentjes zijn nu schoon en klaar om heerlijke gerechten mee te maken. Maar je moet de knoflook natuurlijk nog wel even klein maken. De meeste mensen persen hun knoflook, maar je kunt het beter hakken of snijden. Ik leg je hier uit waarom.

Koken met knoflook

Knoflook persen

Met een knoflookpers maak je de knoflook in één beweging schoon en klaar voor gebruik. Dat is dus wel fijn. Maar doordat je het perst, komen er veel sappen vrij en wordt de smaak sterk en scherp. In gerechten zal de knoflooksmaak dan ook overheersen en dat is natuurlijk minder fijn. 

Knoflook snijden

Als je van een pure en zachte smaak houdt, kun je de knoflook dus beter snijden. Hak de teentjes in kleine stukjes of snijd ze in dunne plakjes. Allebei de manieren zijn prima en geven dezelfde milde smaaksensatie. En hou je van lekker makkelijk? Koop dan gerookte knoflook – dat smaakt van zichzelf al heel erg mild. 

Is de knoflook schoon en gesneden? Dan komt nu het leukste deel: koken met knoflook! En ook dat kan op verschillende manieren. Je kunt knoflook bijvoorbeeld rauw gebruiken of roerbakken. Maar je kunt het ook roosteren of poffen. Ik zet hieronder de verschillende bereidingswijzen op een rijtje – mét tips voor heerlijke recepten. 

koken met verse rauwe knoflook

Verse rauwe knoflook 

Net als veel andere groentesoorten, is knoflook het gezondst als je het rauw eet. Alle gezonde voedingsstoffen blijven dan namelijk behouden. Je moet er wel echt van houden, want rauwe knoflook smaakt veel sterker dan verwarmde. 

Durf je het aan? Maak dan zelf eens verse knoflookolie. Dat is heerlijk op een warm stokbroodje! 

Koken met knoflook: poffen maar! 

Hou je van een zachte smaak? Kies dan voor gepofte knoflook. Verwarm de oven voor op 180 graden, pak een hele bol en snij de bovenkant eraf: je moet het ‘vlees’ van de knoflook kunnen zien zitten. Verpak het dan in een stuk aluminiumfolie en leg het – in een ovenschaaltje – in de oven. Na 30 tot 45 minuten (af en toe even kijken) is het klaar voor gebruik. 

Heb je maar een paar teentjes nodig? Dan kun je de knoflookteentjes ook in een pannetje poffen. Leg ze met schil in een pannetje met wat olijfolie. Doe de deksel erop, zet het vuur laag en pof ze in vijf tot tien minuten gaar. 

Gepofte knoflook smaakt heerlijk in een stamppot met verse rucola en oude kaas.

koken met knoflook

Knoflook (roer)bakken

De meeste mensen bakken of roerbakken hun knoflook, want dat is snel en makkelijk. Een prima manier, maar je moet het wel op de juiste manier doen. Je kunt knoflook het best fruiten (zachtjes bakken tot het glazig ziet) in een beetje olie. Te hard bakken is niet slim, want daar wordt het bitter van. En dat is niet lekker. 

Heb je zin in een gezond en makkelijk gerecht? Probeer dan deze knoflookchampignons eens! En voor liefhebbers van de Spaanse keuken is dit recept voor knoflookgarnalen om je vingers bij af te likken! 

Knoflook bewaren

Heb je wat knoflook over na een avondje kokkerellen? Bewaar het dan niet in de koelkast, want daar bederft het snel. Op een donkere plek om kamertemperatuur blijft knoflook het langst goed. 

Gezonde variatietip

Zwarte knoflook is eigenlijk gewoon witte knoflook, maar toch heel anders. Het wordt namelijk een paar weken verwarmd waardoor het gaat fermenteren. Daardoor wordt het zwart en smeuïg. En de smaak verandert ook naar zacht en zoetig. Leuk om mee te variëren in de keuken dus. En een mooi bijkomend voordeel is dat zwarte knoflook twee keer zo veel antioxidanten bevat dan gewone knoflook. Het is dus dubbel zo gezond!