Hebben medicinale paddenstoelen bijwerkingen?

Chaga, Lion’s Mane, Cordyceps, Reishi, Shiitake en Maitake. Wellicht heb je deze medicinale paddenstoelen al eens voorbij zien komen. Stuk voor stuk bevatten ze een uniek palet aan werkzame stoffen, waardoor ze het lichaam op tal van vlakken kunnen ondersteunen. Maar… hebben deze medicinale paddenstoelen ook bijwerkingen?

Bijwerkingen van paddenstoelen

Na veel speuren op het internet en wetenschappelijke onderzoeken is de conclusie kort: de kans op bijwerkingen ligt aan de paddenstoel en natuurlijk de dosering. Over het algemeen zijn er geen ernstige bijwerkingen bekend bij normaal gebruik. Wel kunnen andere invloeden die een rol kunnen spelen bij bijwerkingen. Slik je bijvoorbeeld medicijnen? Welke dosering gebruik je? Welke paddenstoel gebruik je en waarvoor? Is het supplement van goede kwaliteit?

Elke paddenstoel is namelijk weer anders en speelt op andere processen in in het lichaam. Sommige paddenstoel staan bijvoorbeeld bekend vanwege hun reinigende werking op de lever. Hiervan kan je wel bijwerkingen ervaren. Vooral bij een (te) hoge dosering. Een hoge dosering is bijvoorbeeld hoger dan de dosering zoals die op de verpakking van het supplement staat aangegeven. Een bekende paddenstoel die een reinigende werking heeft op de lever is de Reishi. Bekende bijwerkingen van deze reinigende werking op de lever kan bijvoorbeeld een zijn: je voelt je loom, lusteloos of hebt last van stemmingswisselingen. Neem in dit geval voor de zekerheid contact op met je (natuur)arts.

Reishi paddenstoelen - hebben paddenstoelen bijwerkingen

Maar over het algemeen kunnen we stellen dat je bij de meeste paddenstoelen bij normaal gebruik veilig kunt gebruiken en geen vervelende bijwerkingen ervaart. Let wel dat je altijd voor een hoogwaardig kwalitatief paddenstoelsupplement kiest, het liefst ook biologisch. Paddenstoelen zijn namelijk de schoonmakers van de natuur.

Paddenstoelen in combinatie met medicijnen

Ondanks dat paddenstoelen veilig te gebruiken zijn, moet je wel voorzichtig zijn met de combinatie medicijnen. Paddenstoelen kunnen (net zoals ander supplementen of kruiden) een andere uitwerking hebben met bepaalde (reguliere) medicijnen. Hierbij ligt het ook weer aan de paddenstoel en het soort medicijn. Sommige paddenstoelen en medicijnen gaan juist super goed samen en kunnen elkaar mooi aanvullen. Anderen daarentegen hebben een negatief effect.

Medicinale paddenstoelen in combinatie met medicijnen

Welke dosering is dan veilig?

Een logische vervolgvraag is: welke dosering is dan veilig? Simpel: de dosering die vermeld staat op het etiket van het supplement. Hier staat vaak een lage en hoge dosering vermeld. Houd je hieraan. Wanneer je wat bekender bent met het supplement kun je de dosering langzaam verhogen. Of doe dit in overleg met een arts. Hiermee is de kans dat je bijwerkingen ervaart heel klein. Als het supplement namelijk gevaarlijk was, mocht het nooit verkocht worden.

Wil je meer weten over de dosering van medicinale paddenstoelen en welke startdosering voor jou geschikt is? Lees dan ook deze blog.

Paddenstoelsupplementen gebruiken

Paddenstoelsupplementen zijn dus veilig te gebruiken. Er zijn geen ernstige bijwerkingen bekend, al moet je wel opletten in combinatie met medicijnen en de paddenstoelen met een reinigende werking op de lever. Maar spannender dan dit wordt het dan ook niet. Wanneer je ook andere medicijnen gebruikt, is het raadzaam om contact op te nemen met je (natuur)arts of mycoloog. Zij kunnen je hierin beter adviseren.

Medicinale paddenstoelen Pure Mushrooms download ebook

Tip: gratis paddenstoelengids

Wil jij meer weten over de verschillende paddenstoelen en hun functie op het lichaam? Download dan ook de paddenstoelengids van Pure Mushrooms. Hierin krijg je bijvoorbeeld antwoord voor welke klacht je welke paddenstoel het beste kunt inzetten.