Welke Vitamines Heb Ik Nodig bij Vermoeidheid?

We hebben allemaal weleens een lastige dag, zo’n maandag die eeuwig lijkt te duren omdat we laag in energie zitten. Maar als je langdurig vermoeid bent, is er vaak meer aan de hand. Chronische vermoeidheid kan voortkomen uit een (te) drukke levensstijl, onvoldoende slaap, slechte voeding en/of stress. Naast deze externe oorzaken, spelen vitamines en mineralen een belangrijke rol in het bestrijden van vermoeidheid en het ondersteunen van je energieniveau. In dit artikel van De Gezonde Wereld bespreken we welke mineralen en vitamines jou kunnen helpen bij vermoeidheid.

Wat Zijn Vitamines?

Vitamines zijn essentiële stoffen die we nodig hebben om optimaal te functioneren. Zonder vitamines worden we ziek, denk aan scheurbuik bij een vitamine C tekort. Vitamines zijn essentiële stoffen, wat betekent dat ons lichaam ze zelf niet kan aanmaken en wij ze uit onze voeding moeten halen, of aanvullen met supplementen. Daarvoor is een Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid vastgesteld van wat we minimaal nodig hebben per dag.

Wij van De Gezonde Wereld, en velen met ons, geloven dat je fitter, energieker en gezonder kunt leven als je meer vitamines, mineralen, antioxidanten en andere gezonde voedingsstoffen binnenkrijgt. Of dat nu direct via voeding is of aangevuld wordt met supplementen.

Vitamines B en C Helpen bij Vermoeidheid

Er zijn een aantal vitamines en mineralen waarvan bekend is dat ze helpen bij vermoeidheid. De bekendste hiervan zijn Vitamine B en Vitamine C. Ook magnesium en ijzer dragen bij aan extra energie bij vermoeidheid. Daarnaast zijn er botanicals: planten en kruiden of onderdelen daarvan, die een bijdrage kunnen leveren aan je beschikbare energie. Het bekendste is cafeïne uit koffie en thee. 

Vitamines en Mineralen die je energieniveau ondersteunen

*De vitamines en mineralen met een * dragen ook bij aan de vermindering van vermoeidheid én ze dragen bij aan extra energie bij moeheid.

Vitamines

Mineralen

Botanicals**

Vitamine B1

Magnesium*

Maca**

Vitamine B2*

IJzer*

Shilajit**

Vitamine B3*

Calcium

Cordyceps**

Vitamine B5*

Jodium

Ginkgo Biloba**

Vitamine B6*

Koper

Guarana**

Vitamine B8

Mangaan

Groene thee** / Matcha**

Vitamine B11*

Fosfor

Yerba Mate**

Vitamine B12*

 

Ginseng**

Vitamine C*

**De Botanicals worden onder andere gebruikt ter bestrijding van vermoeidheid* en het verbeteren van je energieniveau*. *Evaluatie van gezondheidsclaims is lopende. 

Vitamine B

Vitamine B is de belangrijkste vitamine voor energie en vermoeidheid. Het is ook gelijk een bijzondere vitamine omdat er 8 verschillende varianten van zijn. Het is een familie met voor elk lid een andere functie. Je hebt ze echter allemaal nodig, en samen vormen ze een synergie, waarbij ze elkaar aanvullen en versterken. Als supplement worden ze daarom vaak gecombineerd, zoals in dit Vitamin B Complex van Together Health op basis van pure, natuurlijke voeding.

Bronnen van Vitamine B

De verschillende B-vitamines vind je veelal in dezelfde producten, met enkele uitzonderingen. Zo komt Vitamine B12 alleen in dierlijke producten voor, en is het verstandig als vegetariër/veganist om dit aan te vullen met een 100% Vegan B12 supplement.

Belangrijkste bronnen van B-Vitamines

Aanwezige B-Vitamines

Volkoren granen

Vitamine B1, B2, B3, B6, B11

Vlees en Gevogelte

Vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B12

Eieren

Vitamine B2, B5, B8, B12

Zuivelproducten

Vitamine B2, B12

Groene Bladgroenten

Vitamine B2, B11

Vis en Schelpdieren

Vitamine B2, B3, B6, B12

Noten en Zaden

Vitamine B1, B2, B3, B6, B8

Peulvruchten

Vitamine B1, B5, B6, B11

Lever

Vitamine B2, B3, B5, B6, B8, B11, B12

Vitamine B1 (Thiamine)

Vitamine B1 activeert je natuurlijke energie en helpt bij de omzetting van koolhydraten in energie. Ook ondersteunt het de normale werking van het zenuwstelsel en speelt een rol in de prikkeloverdracht tussen cellen en spieren. Vitamine B1 is belangrijk voor het geheugen en het leervermogen.

>> Lees ook: Het beste tijdstip om voedingssupplementen in te nemen

Vitamine B2 (Riboflavine)

Vitamine B2 heeft als antioxidant een beschermende werking voor je cellen en helpt bij het gezond houden van de huid en is goed voor het gezichtsvermogen. Vitamine B2 helpt bij de vermindering van vermoeidheid en ondersteunt het energieniveau. Het helpt om energie vrij te maken uit voeding en zorgt voor een betere ijzeropname.

Vitamine B3 (Niacine)

Vitamine B3 draagt bij aan een heldere geest, ondersteunt de hersenfuncties en helpt bij je leer- en concentratievermogen. Het is goed voor de slijmvliezen en verzorgt de huid van binnenuit. Ook heeft vitamine B3 een gunstige werking op je energiestofwisseling en is vitamine B3 goed bij vermoeidheid en futloosheid.

Vitamine B5 (Pantotheenzuur)

Vitamine B5 draagt bij tot een normale synthese van steroïde hormonen (zoals oestrogeen en testosteron) en vitamine D. Oftewel, ze ondersteunt de productie van deze stoffen. Net als andere B-vitamines draagt ook vitamine B5 bij aan extra energie bij vermoeidheid, en ondersteunt het bij spanning en inspanning.

>> Lees ook: 8 Tips om snel fit te worden

Vitamine B6 (Pyridoxine)

Vitamine B6 is zeer veelzijdig en helpt om vermoeidheid te verminderen. Het draagt bij aan een goede energievoorziening in de spieren (ook tijdens sportprestaties). Vitamine B6 helpt bij de aanmaak van rode bloedcellen, ondersteunt de eiwitstofwisseling en draagt bij aan geestelijke energie. 

Vitamine B8 (Biotine)

Vitamine B8 wordt ook wel de beauty vitamine genoemd, omdat het je haren sterk en in goede conditie houdt en helpt bij het gezond houden van je huid. Het is goed voor je gemoedstoestand en draagt bij aan een normale stofwisseling, om de juiste voedingsstoffen uit koolhydraten, vetten en eiwitten te halen. Daarnaast ondersteunt vitamine B8 je energieniveau.

Vitamine B11 (Foliumzuur)

Vitamine B11 is vooral bekend als foliumzuur en wordt ingezet door vrouwen met een zwangerschapswens of die zwanger zijn. Het draagt bij aan de groei van de foetus en de vorming van rode bloedcellen. Het heeft een positieve invloed op je immuunsysteem en helpt bij vermoeidheid.

Vitamine B12 (Methylcobalamine)

Vitamine B12 is vergelijkbaar met veel andere B-vitamines, met als extra een positieve invloed op je celdelingsproces. Omdat deze variant alleen in dierlijke producten voorkomt, kan er bij veganisten een tekort ontstaan. Vitamine B12 helpt om vermoeidheid te verminderen en ondersteunt je energieniveau en concentratievermogen.

Vitamine C

Waarschijnlijk de bekendste onder de vitamines, en terecht. Het is een sterke antioxidant met vele functies in je lijf, waaronder het ondersteunen van je energieniveau. Vitamine C beschermt je lichaam tegen vrije radicalen, ondersteunt de weerstand, en draagt bij aan collageenvorming voor versteviging van je huid, botten en tanden. Ook helpt vitamine C bij vermoeidheid en de opname van ijzer.

Bronnen van Vitamine C

Vitamine C is een wateroplosbare vitamine, wat betekent dat je lichaam deze niet kan opslaan en dagelijks nieuw nodig heeft uit voeding of suppletie. Wij van De Gezonde Wereld kunnen deze All Day Energy Gummies van Yumi aanraden, een multivitamine met vitamine C. Wil je jouw vitamine C aanvullen vanuit voeding? Je vindt vitamine C van nature in groente, fruit en aardappelen, maar vooral in deze soorten fruit en groente.

Belangrijkste bronnen van Vitamine C:

  • Acerola
  • Guave
  • Bessen (vooral Zwarte Bes en Duindoornbes)
  • Citrusvruchten
  • Kiwi’s
  • Spruitjes
  • Kolen (vooral Boerenkool)

Welke Mineralen Heb Ik Nodig bij Vermoeidheid

Ook mineralen spelen een belangrijke rol in onze energiehuishouding en bij vermoeidheid. Er zijn mineralen waarvan we een aanzienlijke hoeveelheid nodig hebben, tot wel 1 gram calcium bijvoorbeeld. Van anderen slechts een fractie, dit noemen we sporenelementen. De belangrijkste bij energie en vermoeidheid zijn IJzer en Magnesium.

IJzer

IJzer is vooral bekend om zijn rol in je bloed. Het draagt bij aan de normale werking van rode bloedlichamen en speelt een grote rol in het zuurstoftransport door je lichaam. Ook bevordert het je energiestofwisseling en helpt het bij vermoeidheid.

Magnesium

Magnesium is een krachtig mineraal voor de goede werking van je spieren en het opbouwen van eiwitten. Magnesium kan het gebrek aan energie helpen verminderen, het activeert je natuurlijke energie en is goed bij vermoeidheid en futloosheid.

Mineralen om je Natuurlijke Energie te Activeren

Er zijn nog een aantal mineralen en sporenelementen die gemeen hebben dat ze hun bijdrage leveren aan de energiestofwisseling. Calcium, jodium, koper, mangaan en fosfor hebben allen een gunstige invloed op je energieniveau.